Μόνιμο μέρισμα σε 2,5 εκατ. συνταξιούχους από το 2020 - Θα χορηγείται κάθε Δεκέμβριο

Μόνιμο μέρισμα σε 2,5 εκατ. συνταξιούχους από το 2020 - Θα χορηγείται κάθε Δεκέμβριο
Το νέο επίδομα θα πιστώνεται αυτόματα στους τραπεζικούς λογαριασμούς και θα είναι ακατάσχετo
Σε μόνιμη βάση θα δίδεται το μέρισμα για 2,5 εκατομμύρια συνταξιούχους.
Από το 2020 θα διανέμεται κάθε Δεκέμβριο στους δικαιούχους μέρος από το υπερπλεόνασμα, όπως γράφει σε δημοσίευμά της η Realnews.
Στόχος του υπουργείου Εργασίας είναι να ενισχυθούν οι συνταξιούχοι με μηνιαίο εισόδημα έως 1.500 ευρώ.
Το νέο επίδομα θα πιστώνεται αυτόματα στους τραπεζικούς λογαριασμούς και θα είναι ακατάσχετο. 
Η διάταξη αυρτή θα περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο για τη νέα ασφαλιστική μεταρρύθμιση, που θα κατατεθεί στη Βουλή εντός Ιανουαρίου.
Με τα χρήματα αυτά θα δημιουργηθεί ένας μόνιμος μηχανισμός στήριξης για την πλειονότητα των συνταξιούχων.
Η πρωτοβουλία αυτή δεν θα αφορά τη διανομή του κοινωνικού μερίσματος, που θα προκύψει το 2019, ύψους 436 εκατ. ευρώ.
Το πλεόνασμα για το 2020 έχει υπολογιστεί στο 3,5% ενώ από το 2021 και μετά στόχος της κυβέρνησης είναι να περιοριστεί στο 2%.
Ουσιαστικά πρόκειται για μία νέα μορφή ΕΚΑΣ, που θα ξεκινήσει να χορηγείται από το τέλος του 2020 και μετά, αλλά δεν θα καταβάλλεται μόνο στους χαμηλοσυνταξιούχους.
Στόχος είναι να ενισχύονται και συνταξιούχοι με υψηλότερα μηνιαία εισοδήματα έως και 1.500 ευρώ.
Πάντως εξετάζεται να υιοθετηθούν αυστηρά εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, βάσει των οποίων θα διαμορφώνεται το ύψος του επιδόματος, ώστε οι οικονομικά ασθενέστεροι να λαμβάνουν αναλογικά μεγαλύτερη οικονομική βοήθεια.Το εν λόγω επίδομα θα χορηγείται στους συνταξιούχους γήρατος, αναπηρίας και θανάτου.
Επίσης στόχος της κυβέρνησης είναι να δίδεται και σε όσους καταβάλλεται προσωρινή σύνταξη με την πρόβλεψε να καταβληθούν τυχόν διαφορές, μόλις εκδοθεί η οριστική σύνταξη.
Πρόθεση της κυβέρνησης είναι να υπάρξει ένας μηχανισμός με δικλείδες ασφαλείας, ώστε να ελέγχεται η αξιοπιστία των στοιχείων που θα προσκομίζουν οι συνταξιούχοι.
Για παράδειγμα θα πρέπει να εξετάζεται το οικογενειακό φορολογητέο εισόδημα των συνταξιούχων, που υποβάλλουν κοινή αλλά εκδίδεται ξεχωριστό εκκαθαριστικό για τον καθένα εκ των δύο.
 

bankingnews.gr

BREAKING NEWS