Τελευταία Νέα
Πολιτική

Σημίτης: Η καταστροφική εξέλιξη της ελληνικής οικονομίας μπορούσε να επισημανθεί το 2007

Σημίτης: Η καταστροφική εξέλιξη της ελληνικής οικονομίας μπορούσε να επισημανθεί το 2007
Τα υπεύθυνα πολιτικά κόμματα πρέπει να αντιπαρατεθούν στη συγκάλυψη της πραγματικότητας στην ωραιοποίηση αρνητικών καταστάσεων
"Η συμμετοχή της Ελλάδας στην Οικονομική και Νομισματική Ενωση δεν αμφισβητείται πια μετά τα γεγονότα του 2015 και την αποδοχή του ρόλου της Ένωσης από το ΣΥΡΙΖΑ" υποστηρίζει ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης σε άρθρο του στην Καθημερινή.
Ο πρώην πρωθυπουργός κάνει λόγο για πληθώρα παραδειγμάτων της έλλειψης συνεργασίας της Ελλάδας με την ΕΕ παρά τη ρητή ανάληψη υποχρεώσεων.
Όπως αναφέρει στο άρθρο του "η συμμετοχή της Ελλάδας τόσο στην ΟΝΕ όσο και στην Ένωση πραγματοποιείται υπό την αρχή ότι οι κανόνες της Ένωσης εφαρμόζονται υπό όρους.
Όπως στην περίπτωση του μεταναστευτικού προβλήματος όπου διοχετεύαμε σιωπηρά τους μετανάστες προς την Ευρώπη ενώ δεν εφαρμόζουμε τον κανόνα της ΕΕ ότι δεν δικαιούται άσυλο όσοι δεν είναι πρόσφυγες αλλά μετανάστες.
Η Ελλάδα, παρέλειψε να ζητήσει αρχικά τη συμβολή της FRONTEXγια να αντιμετωπίσει το πρόβλημα και να προστατέψει τα σύνορά της".
Ο Κ. Σημίτης υπογραμμίζει ακόμη ότι η "Ελλάδα είναι η μόνη χώρα που δεν μπόρεσε να ανταποκριθεί στα προγράμματα ανασυγκρότησης της οικονομίας , αν και άλλες χώρες με τα ίδια προβλήματα αλλά πιο περιορισμένες δυνατότητες από εμάς, όπως η Πορτογαλία και η Κύπρος, συμμορφώθηκαν και πλοήγησαν αποτελεσματικά τα προγράμματα.
Ο πρωην πρωθυπουργός αναφέρθηκε με καυστικό τρόπο και για τις διχαστικές πολιτικές που εφαρμόζονται σήμερα λέγοντας ότι "η ελληνική κοινωνία ζει σήμερα την παγίδευση της πολιτικής συζήτησης στο στενό πλαίσιο της όποιας κυβερνητικής πρότασης και της συνακόλουθης αντίδρασης της αντιπολίτευσης.
Το αναπόφευκτο αποτέλεσμα είναι η επικέντρωση σε προβλήματα ήδη γνωστά επενδυμένα με συνηθισμένους μανδύες, όπως οι αντιθέσεις της Αριστεράς – Δεξιάς ή συντηρητισμού –προόδου".
Και καταλήγει λέγοντας ότι "η διχαστική νοοτροπία δεν οδηγεί μόνο σε έλλειψη συνεννόησης και εχθρότητα. Περιορίζει επίσης δραστικά την ικανότητα κατανόησης προβλημάτων, τη διερεύνηση τους, την αναζήτηση λύσεων.
Στην κοινωνική ζωή το σήμερα έχει προτεραιότητα από το αύριο.
Στην πολιτική κυριαρχεί η αντίληψη ότι η πρόβλεψη μελλοντικών εξελίξεων έχει δευτερεύουσα σημασία, ότι η προετοιμασία για απερχόμενα προβλήματα είναι πολυτέλεια.
Η καταστροφική εξέλιξη της ελληνικής οικονομίας θα μπορούσε να επισημανθεί το 2007".
"Τα υπεύθυνα πολιτικά κόμματα πρέπει να αντιπαρατεθούν στη συγκάλυψη της πραγματικότητας στην ωραιοποίηση αρνητικών καταστάσεων".

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης