Τελευταία Νέα
Διεθνή

Χονγκ Κονγκ: Πάνω από 1 εκατ. ψηφοφόροι προσήλθαν στις κάλπες για τις περιφερειακές εκλογές - Πάνω από 1.100 οι υποψήφιοι

Χονγκ Κονγκ: Πάνω από 1 εκατ. ψηφοφόροι προσήλθαν στις κάλπες για τις περιφερειακές εκλογές - Πάνω από 1.100 οι υποψήφιοι
Οι υποψήφιοι έφτασαν τον αριθμό ρεκόρ των 1.104 και διεκδικούν 452 περιφερειακές έδρες
Πάνω από 1 εκατ. ψηφοφόροι προσήλθαν ήδη στις κάλπες για τις τοπικές εκλογές του Χονγκ Κονγκ, κάτι που θεωρείται δείγμα στήριξης στην κυβερνήτη Carrie Lam.
H συμμετοχή στις τέσσερις πρώτες ώρες ήταν ίση με εκείνη στις 18:30 το απόγευμα στις προηγούμενες εκλογές πριν από τέσσερα χρόνια, ενώ υπάρχει μία ανησυχία μήπως διακοπεί η διαδικασία εξαιτίας επεισοδίων.
Οι κάλπες άνοιξαν στις 07:30 το πρωί τοπική ώρα (01:30 ώρα Ελλάδας) και η ίδια η Carrie Lam ψήφισε στις 08:30 μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες.
Στις 10:30 τοπική ώρα πάνω από 720.000 άνθρωποι είχαν ήδη ψηφίσει, με τη συμμετοχή να είναι υπερδιπλάσια σε σχέση με τις δύο προηγούμενες περιφερειακές εκλογές.
Μικρή ήταν, ωστόσο, η παρουσία της αστυνομίας κατά την έναρξη της ψηφοφορίας, σε αντίθεση με τα ρεπορτάζ ότι θα επιστρατεύονταν 31.000 άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας για να περιφρουρήσουν τα εκλογικά κέντρα.
"Κάποιοι φοβούνται ότι οι εκλογές θα σταματήσουν από απρόβλεπτους λόγους, όπως μία διαδήλωση" ανέφερε ένας 45χρονος που ψήφισε για αυτόν τον λόγο πολύ νωρίς.
Οι υποψήφιοι έφτασαν τον αριθμό ρεκόρ των 1.104 και διεκδικούν 452 περιφερειακές έδρες, 4,1 εκατ. πολίτες από τα 7,4 εκατ. κατοίκων του Χονγκ Κονγκ, έχει εγγραφεί για να ψηφίσει για την ανάδειξη περιφερειακών συμβούλων, οι οποίοι ελέγχουν μέρος των τοπικών δαπανών και στις καθημερινές αποφάσεις τους περιλαμβάνονται θέματα που εκτείνονται από την ανακύκλωση και τα μέσα μεταφοράς μέχρι τη δημόσια υγειονομική περίθαλψη.
Για πρώτη φορά θα ψηφίσουν 400.000 άνθρωποι.
Αν οι φιλοδημοκρατικοί επικρατήσουν, θα εξασφαλίσουν έξι έδρες στο κοινοβούλιο του Χονγκ Κονγκ και 117 έδρες στο πάνελ των 1.200 μελών, που επιλέγει τον δικό του πρόεδρο.
Η Lam, την οποία στηρίζει η Κίνα, άσκησε το εκλογικό της δικαίωμα μπροστά στα τηλεοπτικά συνεργεία και υποσχέθηκε ότι η κυβέρνησή της που κατηγορείται ότι δεν έχει καμία επαφή με τον κόσμο, θα ακούει τις απόψεις των περιφερειακών συμβούλων.
Εξέφρασε επίσης την ελπίδα ότι μία ύφεση στα επεισόδια που υπάρχει τις τελευταίες μέρες, θα συνεχιστεί.
"Ελπίζω ότι αυτή η σταθερότητα και η ηρεμία δεν θα υπάρχει μόνο τη μέρα των εκλογών και όλοι θα δείξουμε ότι θέλουμε να αποφύγουμε χαοτικές καταστάσεις και να κάνουμε μία νέα αρχή" συμπλήρωσε η κυβερνήτης του Χονγκ Κονγκ.
Σημειώνεται ότι οι διαδηλώσεις κατά της Κίνας οδήγησαν σε αρκετές περιπτώσεις στο κλείσιμο κυβερνητικών υπηρεσιών, επιχειρήσεων και σχολείων στη χειρότερη πολιτική κρίση που βίωσε το Χονγκ Κονγκ με την αστυνομία να κάνει χρήση χημικών και πλαστικών σφαιρών και τους διαδηλωτές να απαντούν με βόμβες μολότοφ.
Οι εκλογές είναι μία ευκαιρία για όσους αντιτίθενται στις διαδηλώσεις να εκφράσουν την άποψή τους χωρίς φόβο, ανέφερε ένας εστιάτορας.
"Πιστεύουν ότι αγωνίζονται για τη δημοκρατία και το Χονγκ Κονγκ, αλλά στην πραγματικότητα ακούν μόνο ό,τι θέλουν και η ελευθερία του λόγου έχει χαθεί" πρόσθεσε ο 55χρονος.
Οι διαδηλώσεις άρχισαν με αφορμή ένα νομοσχέδιο για την έκδοση κατηγορούμενων για να δικάζονται στην Κίνα και εξελίχθηκαν σε ένα ευρύτερο κίνημα για περισσότερη δημοκρατία και στη μεγαλύτερη πρόκληση που έχει αντιμετωπίσει ο Κινέζος πρόεδρος Xi Jinping από το 2012.
Σήμερα Κυριακή 24/11 είναι και η έβδομη μέρα της πολιορκίας του Πολυτεχνείου από την αστυνομία, καθώς κάποιοι διαδηλωτές κρύβονται ακόμα μέσα και παραμένουν θυμωμένοι επειδή η Κίνα αναμιγνύεται στα εσωτερικά του Χονγκ Κονγκ, αλλά και για την αστυνομική βία.
Η Κίνα ισχυρίζεται ότι είναι απλά δεσμευμένη στο καθεστώς "ένα κράτος, δύο συστήματα", που εγγυάται ελευθερίες και μερική αυτονομία στο Χονγκ Κονγκ, ενώ η αστυνομία αρνείται τις κατηγορίες για βαναυσότητα και υποστηρίζει ότι δείχνει αυτοσυγκράτηση.
Αρκετοί ψηφοφόροι τάσσονται, εξάλλου, στο πλευρό των διαδηλωτών και μάλιστα ένας τραπεζικός υπάλληλος αναφέρθηκε σε ένα περιστατικό στις 21 Ιουλίου όταν η τοπική κυβέρνηση έβαλε γκάνγκστερ να επιτεθούν σε διαδηλωτές σε έναν σιδηροδρομικό σταθμό.
Αρκετοί αντικυβερνητικοί διαδηλωτές επίσης είναι πλέον υποψήφιοι και διεκδικούν έδρες στο συμβούλιο, κάτι που ήταν κάποτε αποκλειστικό προνόμιο όσων υποστηρίζουν την Κίνα.
Σε έναν εξ αυτών, τον Joshua Wong, απαγορεύτηκε, πάντως, η συμμετοχή στις σημερινές εκλογές, κι εκείνος κάλεσε τον κόσμο να ψηφίσει για να δείξει τη δυσαρέσκειά του στο Πεκίνο.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης