Τελευταία Νέα
Πολιτική

Λύση στο πρόβλημα έλλειψης μηχανικών στους ΟΤΑ μπαίνει με ρύθμιση του Θεοδωρικάκου

Λύση στο πρόβλημα έλλειψης μηχανικών στους ΟΤΑ μπαίνει με ρύθμιση του Θεοδωρικάκου
Δημιουργείται Μητρώο Δεδομένων Τοπικής Αυτοδιοίκησης
Τέλος στην αδυναμία των δήμων να συντάξουν τεχνικές μελέτες για την απορρόφηση κονδυλίων από τα διάφορα χρηματοδοτικά προγράμματα, δίνει το υπουργείο Εσωτερικών με διάταξη του κατέθεσε ο υπουργός, Τ. Θεοδωρικάκος.
Συγκεκριμένα, στο νομοσχέδιο για τον εκσυγχρονισμό της εκλογικής νομοθεσίας, δίνεται η δυνατότητα να συνάπτονται συμβάσεις με φορείς της Γενικής Κυβέρνησης και να χρησιμοποιούνται οι μηχανικοί τους για τη σύνταξη τεχνικών μελετών, ενώ με άλλη ρύθμιση δημιουργείται Μητρώο Δεδομένων Τοπικής Αυτοδιοίκησης που θα συνδράμει στη χάραξη αποτελεσματικών και στοχευμένων πολιτικών στον χώρο των ΟΤΑ.
Με τις ρυθμίσεις αυτές εφαρμόζεται ένα σύγχρονο και αποτελεσματικό εργαλείο υποστήριξης των δομών τεχνικών υπηρεσιών και υπηρεσιών δόμησης των ΟΤΑ, βάσει του οποίου οι ΟΤΑ μπορούν:
- να συνάπτουν σύμβαση «οριζόντιας συνεργασίας» με φορείς της Γενικής Κυβέρνησης, την ΕΕΤΑΑ και τις Αναπτυξιακές τους Εταιρείες και να τους αναθέτουν την τεχνική τους υπηρεσία για διαδικασίες εποπτείας και επίβλεψης δημοσίων συμβάσεων μελετών και έργων.
 - να συνάπτουν σύμβαση με τις ως άνω δομές για την υποστήριξη στην άσκηση των συνήθων αρμοδιοτήτων των τεχνικών υπηρεσιών και των υπηρεσιών δόμησης, με τη δικλείδα ότι η αρμοδιότητα έκδοσης των διοικητικών πράξεων ασκείται από δημόσιο όργανο.
Σε ό,τι αφορά το Μητρώο Δεδομένων Τοπικής Αυτοδιοίκησης, σε αυτό θα καταχωρούνται τα στοιχεία που αφορούν την οικονομική και διοικητική λειτουργία των ΟΤΑ, το ενεργητικό τους, καθώς και εκείνα που αφορούν τα νομικά τους πρόσωπα.
Η λειτουργία του Μητρώου Δεδομένων Τοπικής Αυτοδιοίκησης θα επιτρέψει για πρώτη φορά από ιδρύσεως ΟΤΑ, τη χάραξη αποτελεσματικών και στοχευμένων πολιτικών τοπικής αυτοδιοίκησης, όπως επισημαίνεται σχετικά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης