Τελευταία Νέα
Διεθνή

Βρετανία: Ο Johnson παρουσιάζει το πρόγραμμα των Συντηρητικών

Βρετανία: Ο Johnson παρουσιάζει το πρόγραμμα των Συντηρητικών
Ο Boris Johnson θα παρουσιάσει το πρόγραμμα των Συντηρητικών, με το βλέμμα στραμμένο στις εκλογές στις 12/12 και το Brexit
Τα σχέδιά του, σε περίπτωση που νικήσει στις βουλευτικές εκλογές της 12ης Δεκεμβρίου στη Βρετανία, αναμένεται να αποκαλύψει σήμερα, Κυριακή 24/11 ο Συντηρητικός πρωθυπουργός, Boris Johnson, ο οποίος προσδοκά να κερδίσει την πλειοψηφία των εδρών στη Βουλή των Κοινοτήτων για να επικυρώσει τη συμφωνία του για την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ.
«Ανυπομονώ να μοιραστώ το πρόγραμμά μας μαζί σας αύριο», έγραψε ο Boris Johnson το Σάββατο 23/11 στο Twitter, εξηγώντας στους ψηφοφόρους ότι «έχουμε καταρτίσει ένα ξεκάθαρο σχέδιο το οποίο σέβεται (το αποτέλεσμα) του δημοψηφίσματος, το εφαρμόζει και μας επιτρέπει να προχωρήσουμε μπροστά και να επικεντρωθούμε στην εφαρμογή των πραγμάτων που πραγματικά θα σας ωφελήσουν, εσάς και τις οικογένειές σας».
Ο Boris Johnson σε αυτή την προεκλογική εκστρατεία προωθεί ως βασικό ατού του τη συμφωνία αποχώρησης από την ΕΕ την οποία διαπραγματεύθηκε και «είναι έτοιμη να ζεσταθεί στον φούρνο μικροκυμάτων» και «να σερβιριστεί», όπως έχει δηλώσει.
Ο ίδιος , εφόσον κερδίσει στις εκλογές, θα εφαρμόσει πρώτα το Brexit και μετά θα αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις των ετών λιτότητας που έχουν επιβάλει διαδοχικές κυβερνήσεις Συντηρητικών και μάλιστα, έχει δεσμευθεί να δαπανήσει δισεκατομμύρια λίρες στις δημόσιες υπηρεσίες.
Έχει υποσχεθεί να αυξήσει κατά 33,9 δισεκ. λίρες (39,5 δισεκ. ευρώ) τον προϋπολογισμό του δημόσιου συστήματος υγείας, «να κάνει τους δρόμους πιο ασφαλείς» προσλαμβάνοντας 20.000 αστυνομικούς, να αυξήσει τις δαπάνες για την παιδεία με τη χρηματοδότηση πρώτα των σχολείων που βρίσκονται σε υποβαθμισμένες περιοχές, ενώ για τη μετανάστευση έχει δεσμευθεί να τερματίσει την ελεύθερη μετακίνηση των προσώπων και να ελέγξει τη μετανάστευση με ένα σύστημα που θα εμπνέεται εκείνο της Αυστραλίας.
Οι εκλογές της 12ης Δεκεμβρίου είναι οι τρίτες μέσα σε 4 χρόνια και το αποτέλεσμά τους αβέβαιο, με τους πολιτικούς αναλυτές να συνιστούν σύνεση.
Πάντως, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, το Συντηρητικό Κόμμα εμφανίζεται πρώτο στην πρόθεση ψήφου συγκεντρώνοντας περίπου το 40%, με τη διαφορά να είναι στις 10 μονάδες από τους Εργατικούς.
Σημειώνεται ότι η δημοτικότητα των Τόρις έχει ενισχυθεί μετά την ανάληψη της προεδρίας του κόμματος από τον Boris Johnson, ενώ υπέρ τους στην εκλογική μάχη αναμένεται να είναι και η απόφαση του κόμματος του Brexit του ευρωσκεπτικιστή Nigel Farage να μην έχει υποψήφιους σε πάνω από 300 εκλογικές περιφέρειες.
Βασικός αντίπαλος του Boris Johnson είναι οι Εργατικοί και ο ηγέτης τους Jeremy Corbyn, ο οποίος σε περίπτωση που εκλεγεί σκοπεύει να διαπραγματευθεί νέα συμφωνία για την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ σε διάστημα τριών μηνών και να την υποβάλει σε δημοψήφισμα, στο οποίο οι Βρετανοί θα έχουν τη δυνατότητα να ακυρώσουν το Brexit.

Δημοσκοπήσεις

Πιθανό είναι ο Βρετανός πρωθυπουργός Boris Johnson να εξασφαλίσει μία πλειοψηφία 50 βουλευτών στις εθνικές εκλογές στις 12 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με την ανάλυση των αποτελεσμάτων διαφόρων δημοσκοπήσεων.
Σύμφωνα με την έρευνα της εταιρείας Datapraxis, που δημοσιεύεται σήμερα (24/11)  στην εφημερίδα Sunday Times, το Συντηρητικό Κόμμα του Johnson πιθανολογείται ότι θα εξασφαλίσει περίπου  349 έδρες στη Βουλή των Κοινοτήτων, κερδίζοντας 57, ενώ αντίθετα, οι Εργατικοί θα χάσουν 30 έδρες και να καταλάβουν 213 έδρες.
Πάντως, κερδισμένο από τις εκλογές θα βγει το Σκωτικό Εθνικό Κόμμα (SNP), αφού σύμφωνα με την δημοσκόπηση, θα κερδίσει 14 έδρες και θα αναδειχθεί το τρίτο μεγαλύτερο κόμμα στο βρετανικό Κοινοβούλιο.
Το μοντέλο πρόβλεψης βασίσθηκε στην ενσωμάτωση στοιχείων που προέκυψαν από περίπου 270.000 συνεντεύξεις της εταιρείας You Gov.
Στο μεταξύ, δημοσκόπηση της Deltapoll για την εφημερίδα Mail on Sunday δείχνει μείωση της διαφοράς των Συντηρητικών με τους Εργατικούς, καθώς οι πρώτοι συγκεντρώνουν το 43% (μείωση δύο ποσοστιαίων μονάδων) και οι δεύτεροι παραμένουν στο 30%, ενώ οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες φτάνουν στο 16% κερδίζοντας πέντε μονάδες.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης