Τελευταία Νέα
Πολιτική

Βούτσης: Τα κλειστά κέντρα για πρόσφυγες και μετανάστες είναι φυλακές

Βούτσης: Τα κλειστά κέντρα για πρόσφυγες και μετανάστες είναι φυλακές
"Φυλακές είναι τα κλειστά κέντρα προσφύγων - μεταναστών που σχεδιάζει να δημιουργήσει η κυβέρνηση της ΝΔ", σύμφωνα με τον Ν. Βούτση
Φυλακές χαρακτήρισε τα κλειστά κέντρα για πρόσφυγες και μετανάστες ο τέως Πρόεδρος της Βουλής και βουλευτής Α Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ, Ν. Βούτσης, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, ως εναλλακτική την βαθιά ανθρωπιστική λύση των ανοιχτών κέντρων και δομών.
Ανέφερε πως οι εναλλακτικές λύσεις στα κλειστά κέντρα είναι ανοιχτές δομές σε όλη την ηπειρωτική χώρα «βεβαίως μέχρι έναν αριθμό που να μπορεί η χώρα να αντέξει», ενώ σημείωσε ότι χρειάζονται μέτρα κοινωνικά και συνολικότερες αλλαγές που αφορούν την κοινή δήλωση ΕΕ –Τουρκίας και τη Συνθήκη του Δουβλίνου.
Όπως τόνισε «φυλακές είναι τα κλειστά κέντρα προσφύγων - μεταναστών που σχεδιάζει να δημιουργήσει η κυβέρνηση της ΝΔ.
Και δεν είναι μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ που στέκεται απέναντι σε κάτι τέτοιο, είναι οι Διεθνείς Συνθήκες και το διεθνές δίκαιο που είναι ενάντια σε αυτές τις καταστάσεις.
Υπάρχει εναλλακτική και έχει να κάνει με τα ανοιχτά κέντρα και με δομές σε όλη την ηπειρωτική χώρα.
Βεβαίως μέχρι έναν αριθμό που να μπορεί η χώρα να αντέξει.
Χρειάζεται μια ευρύτατη συναίνεση, μία ευρύτατη κοινωνική, βαθιά ανθρωπιστική αντιμετώπιση και από την πλευρά της τοπικής αυτοδιοίκησης και μία συζήτηση με τις κοινωνίες».
Κληθείς να απαντήσει αν η Μόρια είναι καλύτερη από μια κλειστή δομή, είπε πως όταν έχει πάνω από 10.000 και 12.000 πρόσφυγες και μετανάστες «είναι χειρότερη και από φυλακή».
Με αφορμή την αυριανή Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης της Έμφυλης Βίας, ο κ. Βούτσης επεσήμανε πως πρέπει να ανοίξουν τα στόματα και να μιλήσουν οι κοινωνίες για να αντιμετωπιστούν τα αυξημένα και τρομακτικά φαινόμενα βίας κατά των γυναικών.
Ο τέως Πρόεδρος της Βουλής θυμίζοντας ότι η 25η Νοεμβρίου έχει ανακηρυχθεί από γυναικείες οργανώσεις της δεκαετίας του ’80 αλλά και από τον ΟΗΕ το 1991 ως Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των γυναικών τόνισε ότι η Παγκοσμιοποίηση και η οικονομική κρίση λειτουργούν ως «θερμοκήπιο» για την ανάπτυξη φαινομένων βίας ακόμα και μέσα στην οικογένεια με θύματα γυναίκες και παιδιά, υπογραμμίζοντας ότι οι κοινωνίες οφείλουν να επικουρούν τα θύματα αυτής της ομολογημένης ή ανομολόγητης βίας.
Περαιτέρω, ο κ. Βούτσης κληθείς να σχολιάσει τη διαδικασία της Συνταγματικής Αναθεώρησης που ολοκληρώνεται αύριο με τη ψηφοφορία στη Βουλή έκανε λόγο για «κολοβή» διαδικασία από την οποία αποκλείστηκαν θέματα που αφορούν στο κοινωνικό κράτος, στις ελευθερίες και στα δημόσια αγαθά και τα οποία είχαν τεθεί από την προηγούμενη προτείνουσα Βουλή.
Όπως είπε, « «κολοβή» ως προς το κοινωνικό και ελευθεριακό της μέρος είναι αυτή η Συνταγματική Αναθεώρηση.
Θα έπρεπε μετά από την 10ετή κρίση που περάσαμε να υπάρξει μια πολύ μεγαλύτερη υποστήριξη σε θέματα ευαίσθητα που άπτονται των κοινωνικών ελευθεριών.
Να θυμίσω ότι από την προτείνουσα Βουλή που ήταν η προηγούμενη είχε προταθεί μία μεγάλη σειρά πολύ σοβαρών ζητημάτων που έχουν να κάνουν με το κοινωνικό κράτος, τις ελευθερίες, τα δημόσια αγαθά, τις βουλευτικές θητείες ώστε να μην μπορεί ο βουλευτής να έχει συνεχείς θητείες επ’ άπειρον και άλλα».
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης