Τελευταία Νέα
Πολιτική

«Βγήκαν τα μαχαίρια» στο ΠΑΣΟΚ με επιθέσεις κατά της Γεννηματά - Αναστέλλει τη λειτουργία του το Ποτάμι

«Βγήκαν τα μαχαίρια» στο ΠΑΣΟΚ  με επιθέσεις κατά της Γεννηματά - Αναστέλλει τη λειτουργία του το Ποτάμι
«Πυρά» δέχθηκε η Φώφη Γεννηματά στο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ -  Τέλος εποχής για το Ποτάμι
(upd) Εγκρίθηκαν οι καταστατικές αλλαγές και ο συγχρονισμός με το ΚΙΝΑΛ στο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ αλλά κυριάρχησαν οι σφοδρές επιθέσεις που δέχθηκε η Φώφη Γεννηματά από Παύλο Γερουλάνο και Νίκο Ανδρουλάκη.
Το έκτακτο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ ολοκληρώθηκε με την υπερψήφιση των καταστατικών προσαρμογών που εισηγήθηκε ο συντονιστής της ΚΟΕΣ και γραμματέας της Κ.Ο του ΚΙΝΑΛ, Βασίλης Κεγκέρογλου. Σύμφωνα με την μεταβατική διάταξη συγχρονίζεται η θητεία τη Φώφης Γεννηματά ως προέδρου του ΠΑΣΟΚ με τη θητεία της προέδρου Κινήματος Αλλαγής, δηλαδή μέχρι το 2021 οπότε και προβλέπεται η νέα διαδικασία εκλογής ηγεσίας. Ταυτόχρονα εγκρίθηκε η καταστατική πρόβλεψη πως τα μέλη του ΠΑΣΟΚ συμμετέχουν στις οργανώσεις του Κινήματος Αλλαγής. Ακόμη τα στελέχη σύνεδροι του ΠΑΣΟΚ έδωσαν την συγκατάθεσή τους για τις ιδεολογικές και πολιτικές προτεραιότητες και του στόχους που θα πρέπει το Κίνημα Αλλαγής να διεκδικήσει.

Γερουλάνος: Μας ζητούν να θάψουμε το ΠΑΣΟΚ

Τον δρόμο της σύγκρουσης με τη Φώφη Γεννηματά επέλεξε ο Παύλος Γερουλάνος, ο οποίος έθεσε ανοικτά θέμα ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ.

Μιλώντας στο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ ο  κ. Γερουλάνος άσκησε δριμεία κριτική, τόσο για τον τρόπο διεξαγωγής του, όσο και για την εγκυρότητα των αποφάσεων που θα λάβει για τις καταστατικές αλλαγές.
«Μας ζητούν να θάψουμε το ΠΑΣΟΚ.
Σας ζητούν να θάψετε το ΠΑΣΟΚ με την ψήφο σας», είπε στην αρχή και στο τέλος της ομιλίας του ο κ. Γερουλάνος, επικαλούμενος το ψήφισμα και τις 2.000 υπογραφές που ο ίδιος συγκέντρωσε με αίτημα για ανοιχτό και δημοκρατικό συνέδριο. 
Καταλόγισε επίσης στη Φώφη Γεννηματά  απειλές, προσωπικούς χαρακτηρισμούς, εμμονική μυστικοπάθεια και αστείους τακτικισμούς, ενώ σχολιάζοντας την απόφαση να αφομοιωθεί το ΠΑΣΟΚ από το ΚΙΝΑΛ επισήμανε τα εξής: «Το πρόβλημα δεν είναι για να μην έχουμε, λέει, δυισμό. Άλλο είναι. Ότι ενώ σήμερα μας ζητούν να θάψουμε το ΠΑΣΟΚ εδώ μέσα, αύριο όλοι ΠΑΣΟΚ θα λέμε ότι είμαστε εκεί έξω».
Για να καταλήξει ως εξής: «Ακόμη και η σημερινή ηγεσία μας ζητάει να θάψουμε το ΠΑΣΟΚ, στις επόμενες εκλογές ΠΑΣΟΚ θα λέει ότι είναι.
Τον ήλιο δεν έβαλε στο ψηφοδέλτιό της; Γιατί; Διότι μόνο ΠΑΣΟΚ υπάρχει εκεί έξω».
Ο κ. Γερουλάνος τόνισε δε, πως χωρίς το ΠΑΣΟΚ το ΚΙΝΑΛ «μπαίνει με σιγουριά στις όχθες που χάραξε το Ποτάμι», προβλέποντας τη διάλυσή του.
Για τον λόγο αυτό ζήτησε να υπάρξει «ηγεσία με αυτοπεποίθηση, ανοιχτή σε διαφορετικές απόψεις, που συνθέτει και δεν διχάζει, που αντιλαμβάνεται την πολιτική αντιπαράθεση ως οξυγόνο και τη δημοκρατία ως μόνο πολιτικό εργαλείο σεβασμού και κύρους, εργαλείο ελευθερίας», ολοκληρώνοντας την παρέμβασή του με την εξής προειδοποίηση:
«Σας ζητούν να θάψετε το ΠΑΣΟΚ. Ψηφίστε ό,τι θέλετε, άλλωστε δεν έχετε απαρτία. Άλλωστε, ό,τι και να θάψετε εδώ μέσα σήμερα, θα αναστηθεί εκεί έξω αύριο».

Ανδρουλάκης: Fast track συνέδριο

Το πολιτικό και ιδεολογικό πλαίσιο για τις προκλήσεις της παράταξης ως μιας νέας σοσιαλδημοκρατικής προοπτικής, προσδιόρισε στην ομιλία του στο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, ο ευρωβουλευτής Νίκος Ανδρουλάκης.  Ο κ. Ανδρουλάκης τόνισε ότι το Κίνημα Αλλαγής χρειάζεται να διατυπώσει ένα πρωτοποριακό πολιτικό λόγο που θα είναι μπροστά από τη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ, καλώντας την ηγεσία να πάρει τις σχετικές πρωτοβουλίες. Άσκησε αυστηρή κριτική για τους χειρισμούς της κ. Γεννηματά και της ηγεσίας επειδή δεν αξιοποίησαν τη μαζική συμμετοχή των 212.000 πολιτών που ανταποκρίθηκαν στην ίδρυση του ΚΙΝΑΛ.Εμφανίστηκε ωστόσο αισιόδοξος υποστηρίζοντας ότι «μπορούμε να τα καταφέρουμε. Μας δίνει περιθώριο η επιστροφή του ΣΥΡΙΖΑ στην πρακτική των μπαχαλάκηδων και της ΝΔ στη πελατειακή πολιτική της Δεξιάς. Αρκεί η προηγούμενη περίοδος των χαμηλών ποσοστών να είναι μικρό διάλειμμα». Όσο για τη διεκδίκηση της ηγεσίας το 2021, ο Νίκος Ανδρουλάκης σημείωσε πως «το που θα βρίσκεται τότε ο καθένας είναι προσωπική επιλογή. Το που θα είναι οι ψηφοφόροι είναι στοίχημα για όλους.
Θλιβερό να συγκρίνουμε τα ποσοστά του ΚΙΝΑΛ με τα ποσοστά του διασπασμένου ΠΑΣΟΚ. Γιατί η ανασφάλεια ήταν χειρότερη από την προοπτική», είπε ο κ. Ανδρουλάκης και πρόσθεσε ότι «ο Στ. Θεοδωράκης ήρθε για να φύγει και οι κ. Ραγκούσης, Μπίστης κι άλλοι που αποχώρησαν έκαναν μαθήματα σ΄ όσους κράτησαν όρθια την παράταξη».«Ποιος έφερε τον Δούρειο Ίππο εδώ μέσα; Θα κάναμε τα ίδια λένε; Μάλλον δεν κατάλαβαν τίποτα», υπογράμμισε ο ευρωβουλευτής του Κινήματος Αλλαγής.
Ο Νίκος Ανδρουλάκης ανέφερε ακόμη ότι τα όσα επεσήμανε πρόσφατα για «τον κίνδυνο η παράταξη να γίνει ΚΚΕ του Κέντρου», δεν συνιστούσαν παρά τη προειδοποίηση ότι αντίθετα με αυτό, η διαφορετική άποψη ήταν κατάκτηση επί Ανδρέα Παπανδρέου και Κώστα Σημίτη.
Επίσης υποστήριξε ότι το συνέδριο, όπως γίνεται, δεν αρμόζει στην ιστορία του ΠΑΣΟΚ. «Είναι συνέδριο fast track, χωρίς συμμετοχή της βάσης, αντάξιο της ιστορίας του. Στο συνέδριο θα έπρεπε να συζητήσουμε για το εκλογικό αποτέλεσμα πολιτικά και για να καθορίσουμε τη στρατηγική μας», σημείωσε Κατέθεσε ένα συνολικό προβληματισμό για τις ιδεολογικές και πολιτικές προκλήσεις του χώρου και τα μεγάλα ζητήματα προοπτικής της χώρας. «Πρέπει να επινοήσουμε μια νέα πολιτική αναγέννησης της σοσιαλδημοκρατίας. Πρέπει να κατανοήσει η ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία ότι ο αγώνας για τη Δημοκρατία είναι συνεχής αγώνας. Πρέπει να εμπνεόμαστε από τον Ανδρέα Παπανδρέου που ήταν αντισυστημικός μέσα στο σύστημα», είπε ο κ. Ανδρουλάκης.

Γεννηματά: Κάποιοι λένε λόγια του αέρα

Το Σάββατο (23/11) η Φώφη Γεννηματά κατά την έναρξη των εργασιών  του συνεδρίοθ  απάντησε στην κριτική, που δέχεται,.
 Η Φώφη Γεννηματά απαντώντας στη κριτική που δέχεται για τον τρόπο σύγκλισης του συνεδρίου απάντησε;
«Όταν θες να συνθέσεις, να ενώσεις, να δημιουργήσεις κάτι μεγαλύτερο, αυτό σημαίνει και υποχωρήσεις και συμβιβασμούς.
Τους οποίους τόλμησα να κάνω, ώστε σήμερα το ΠΑΣΟΚ να παραμένει ζωντανό και να έχουν κάποιοι την πολυτέλεια να λένε λόγια του αέρα εκ του ασφαλούς.

Αναστέλλει τη λειτουργία του το Ποτάμι

Εν τω μεταξύ την αναστολή λειτουργίας του Κινήματος αποφάσισε η Μεγάλη Συνάντηση των Αντιπροσώπων του Ποταμιού μετά από πολύωρη συνεδρίαση των μελών της, την οποία παρακολούθησαν δεκάδες εθελοντές και φίλοι του.
Συγκεκριμένα, υπέρ της αναστολής ψήφισε το 63% των μελών που συμμετείχαν στη ψηφοφορία, ενώ κατά της αναστολής ψήφισε το 36%.
Σημαντικό είναι ότι στη συνεδρίαση συμμετείχαν 93 από τα 106 μέλη της Συνάντησης των Αντιπροσώπων, δηλαδή το 98% των μελών.
«Η απόφαση του  συλλογικού οργάνου του Κινήματος, που επέχει θέση διαρκούς συνεδρίου, έρχεται να προστεθεί στην πρόσφατη απόφαση του Πολιτικού Συμβουλίου, το οποίο επίσης ψήφισε με συντριπτική πλειοψηφία υπέρ της αναστολής λειτουργίας του Ποταμιού», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.
Στην ομιλία του, ο Σταύρος Θεοδωράκης, είπε μεταξύ άλλων τα εξής: «Αναστέλλουμε σήμερα τη λειτουργία μας.
Παραμερίζουμε τον εγωισμό μας και στέλνουμε ένα μήνυμα στους 86 χιλιάδες πολίτες που μας ψήφισαν στις ευρωεκλογές.
Αλλά και στους 377 χιλιάδες πολίτες που σκίρτησαν μαζί μας την Άνοιξη του ΄15. Τους ζητάμε να μην χάσουν αυτό που τους έκανε Ποτάμι.
Τους ζητάμε να σκεφθούν αυτά που καταφέραμε. Τα παλιά συνθήματα, οι ρηχές αντιπαραθέσεις, οι αφορισμοί, οι κοκορομαχίες, τα εξυπνακίστικα σχόλια δεν είναι πολιτική.
Τους ζητάμε, λοιπόν, να βάζουν ψηλά τον πήχη, για τους πολιτικούς.
Τους ζητάμε να διεκδικούν, ειλικρίνεια, ευθύτητα, αλήθεια!
Ο σπόρος που ρίξαμε, θα φυτρώσει ξανά».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης