Τελευταία Νέα
Πολιτική

Σκουρλέτης: Ένα μόνο ξέρει να κάνει η κυβέρνηση της ΝΔ, να πουλάει σε ιδιώτες

Σκουρλέτης: Ένα μόνο ξέρει να κάνει η κυβέρνηση της ΝΔ, να πουλάει σε ιδιώτες
Ο Π. Σκουρλέτης κατηγορεί την κυβέρνηση ότι απαξιώνει την ΔΕΗ και "ετοιμάζεται να δημιουργήσει ένα νέο ιδιωτικό μονοπώλιο, πουλώντας το δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ"
«Η σημερινή κυβέρνηση ξέρει ένα μόνο να κάνει.
Να πουλάει σε ιδιώτες, τίποτε άλλο», τονίζει ο Γραμματέας της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ, Π. Σκουρλέτης, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Realnews.
Ο ίδιος κατηγορεί την κυβέρνηση ότι «τώρα απαξιώνει την ΔΕΗ, καταστροφολογεί για να δικαιολογήσει τις αυξήσεις των τιμολογίων και ετοιμάζεται να δημιουργήσει ένα νέο ιδιωτικό μονοπώλιο, πουλώντας το δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ», προσθέτοντας πως «όλα αυτά συνοδεύονται από μια απίστευτη προπαγάνδα, από ψεύδη και ανακρίβειες, όπως ότι οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ καλύπτονται από μονιμότητα».
Ο κ. Σκουρλέτης απαντώντας στη ΝΔ  που λέει ότι ήταν καταστροφική για τη ΔΕΗ η επιλογή των ΝΟΜΕ, υπενθυμίζει πως «όταν αναλάβαμε την κυβέρνηση το 2015, παραλάβαμε μια υπερχρεωμένη ΔΕΗ (5 δισ. ευρώ χρέη), με πρόβλημα στην είσπραξη των λογαριασμών λόγω της οικονομικής κρίσης, αλλά και επειδή είχε χρησιμοποιηθεί ως μηχανισμός είσπραξης του λεγόμενου χαρατσιού για τα ακίνητα.
Επίσης, με εγκατάλειψη των επενδύσεων στον τομέα των ΑΠΕ, με καθυστερήσεις στις ηλεκτρικές διασυνδέσεις των νησιών, με παντελή έλλειψη στρατηγικής για την ενέργεια.
Στη θέση όλων αυτών οι προ του ΣΥΡΙΖΑ κυβερνήσεις, στο πλαίσιο των μνημονίων, πρότασσαν το σχέδιο της «Μικρής ΔΕΗ» σε συνδυασμό με τις δημοπρασίες ΝΟΜΕ, την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ και την ιδιωτικοποίηση του 17% της ΔΕΗ.
Από αυτά ακυρώσαμε το καταστρεπτικό σχέδιο της «Μικρής ΔΕΗ» (πώληση λιγνιτικών μονάδων, υδροηλεκτρικών και πελατολογίου), διασφαλίσαμε τον δημόσιο έλεγχο του ΑΔΜΗΕ (51% στο ελληνικό Δημόσιο) και δεν προχώρησε η πώληση του 17% της ΔΕΗ.
Η ζωή έδειξε ποσό λάθος ήταν η πολιτική της Ν.Δ., η οποία ξεπεράστηκε από την ίδια την πραγματικότητα.
Παραδείγματος χάριν, τις λιγνιτικές μονάδες που θα πωλούσαν το ’14 τώρα λένε πως θα τις κλείσουν το 2028.
Από τα ΝΟΜΕ, που ήταν μια αμυντική πολιτική απέναντι στις πιέσεις των δανειστών, η ΔΕΗ εισέπραξε 2,1 δισ. ευρώ, όταν υπολόγιζε στις καλύτερες των περιπτώσεων να εισπράξει -πουλώντας πάγια- 1,5 δισ. ευρώ».
Κληθείς να απαντήσει γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ δεν συναινεί στην αποδέσμευση της προεδρικής εκλογής από τη διάλυση της Βουλής και στο άρθρο 86, υπογραμμίζει πως η πρόταση που κατέθεσε το κόμμα στο πλαίσιο της Συνταγματικής Αναθεώρησης αποσκοπούσε στο να σπάσει η παράδοση της εργαλειοποίησης της προεδρικής εκλογής ως αφορμής για τη διάλυση της Βουλής.
«Δεν είναι δυνατόν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να εκλέγεται χωρίς να εξασφαλίζεται μια ευρύτερη συναίνεση», σημειώνει και προσθέτει ότι σε σχέση με το άρθρο 86 «τα πράγματα είναι απολύτως σαφή.
Είναι σημαντικό να γίνει αποδεκτή η ερμηνευτική διάταξη που προτείνουμε, για να αποκλείσουμε διά παντός αντίθετες ερμηνευτικές κατασκευές και να κλείσουμε «παραθυράκια» που μπορεί κάποιοι να σκεφτούν να ανοίξουν και κυρίως για να διασφαλίσουμε ότι δεν θα οδηγηθούν στην ατιμωρησία ήδη τελεσμένες πράξεις δωροδοκίας.
Τραγική ειρωνεία, που επιβεβαιώνει του λόγου το αληθές, η πρόσφατη αθώωση του Θ. Τσουκάτου λόγω παραγραφής παρά τη δική του ομολογία».
Για το προσφυγικό αναφέρει ότι οπ κ. Μητσοτάκης «τώρα, αντιμέτωπος με την πραγματικότητα και αφού προηγουμένως διέλυσε το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής και τους μηχανισμούς διαχείρισης του προσφυγικού, που με κόπο έστησε η κυβέρνησή μας, προσπαθεί να μαζέψει τις αντιδράσεις των δικών του ανθρώπων».
Τονίζει πως «με σεβασμό στις διεθνείς συνθήκες πρέπει να αντιμετωπίσουμε τα νέα προσφυγικά φορτία, αναλαμβάνοντας ο καθένας, σε κάθε περιοχή, την ευθύνη που του αναλογεί και αποσυμπιέζοντας βεβαίως τα νησιά».
Κληθείς να πει τους λόγους που κατηγορεί την κυβέρνηση για αυταρχισμό, απαντά ότι «αυταρχισμός είναι η δικαιολόγηση της αστυνομικής βίας κατά των φοιτητών του Οικονομικού Πανεπιστημίου.
Η εισβολή με καταδρομικό τρόπο σε κέντρα διασκέδασης.
Οι συλλήψεις ανήλικων μαθητών στους κινηματογράφους.
Η ταύτιση της κοινωνικής διαμαρτυρίας με τη δράση των λεγόμενων «μπαχαλάκηδων».
Είναι φανερό πως η κυβέρνηση στην προσπάθειά της να «διασκεδάσει» την αποτυχία της στη διαχείριση του προσφυγικού επιλέγει την επικοινωνιακή αντεπίθεση με βάση τη στρατηγική του «τάξη και νόμος»».
Για το θέμα της Novartis κατηγορεί τη ΝΔ ότι «επιχειρεί να βάλει εμπόδια σε αυτή την υπόθεση, γι’ αυτό και έστησε όλη αυτή την παρωδία της προανακριτικής».
Τέλος, μιλώντας για τον ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Σκουρλέτης αναφέρει πως είναι ένα κόμμα εν κινήσει, που η πορεία του προσδιορίστηκε και επηρεάστηκε από τη βαθιά κρίση της οικονομίας των τελευταίων ετών και του πολιτικού μας συστήματος.
Εκφράζει τη διαφωνία του με επιδερμικές και ανιστόρητες αναλύσεις που αντιπαραθέτουν τον «παλιό» ΣΥΡΙΖΑ με τον σημερινό και συμπληρώνει «δεν υπαινίσσομαι ότι δεν έχουμε αδυναμίες ή πως δεν θα πρέπει να γεφυρώσουμε τη μεγάλη διαφορά ανάμεσα στην εκλογική μας επιρροή και την ισχνή παρουσία μας στους μαζικούς χώρους, αλλά το σχήμα ο ΣΥΡΙΖΑ του 3% έναντι του 29% είναι fake.
Διότι το 3% με την πολιτική του μας οδήγησε στο κυβέρνηση το 2015 και στο 32% το 2019»
Κατά τον ίδιο, «ο ΣΥΡΙΖΑ εκπροσωπεί ένα ρεύμα της Αριστεράς που εδώ και χρόνια έχει πάρει «διαζύγιο» με τον δογματισμό, ήταν πάντα ανοιχτός στα νέα μηνύματα της εποχής μας και μπόλιασε την πολιτική ζωή του τόπου με νέες ιδέες και αναλύσεις».
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης