Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Στα NPEs των ελληνικών τραπεζών στραμμένο το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών στο μπαράζ των road shows που ακολουθούν

Στα NPEs των ελληνικών τραπεζών στραμμένο το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών στο μπαράζ των road shows που ακολουθούν
Τα κόκκινα δάνεια συστήνουν μια καινούρια αγορά για την οποία οι ξένοι ενδιαφέρονται.
Με το βλέμμα στραμμένο στα κόκκινα δάνεια και μόνον βρίσκονται οι ξένοι θεσμικοί επενδυτές όπως φάνηκε και από τα conference calls των τραπεζών που ακολούθησαν την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων τους.
Όπως άλλωστε ανάφερε στο bankingnews (ΒΝ) έγκυρο τραπεζικό στέλεχος τα αποτελέσματα σε όποιο επίπεδο και να φθάσουν είναι κάτι που στην παρούσα φάση δεν απασχολούν τους ξένους:
α. διότι  αυτοί γνωρίζουν πως ανά πάσα στιγμή μπορεί να ανατραπούν αν δε λυθεί το θέμα των κόκκινων δανείων 
β. γιατί τα κόκκινα δάνεια συστήνουν μια καινούρια αγορά για την οποία οι ξένοι ενδιαφέρονται.
Ετσι λοιπόν η Τράπεζα Πειραιώς που  είναι αυτή η οποία έχει και το μεγαλύτερο θέμα σε ότι αφορά τα κόκκινα δάνεια υποσχέθηκε επιτάχυνση μιας και το ποσοστό των NPEs επί του συνολικού χαρτοφυλακίου της διαμορφώνεται σε πλέον του 52% και επομένως η ανάγκη μείωσης εμφανίζεται  επιτακτική.
Αλλωστε η Τράπεζα έλαβε άλλα 700 εκατ. ευρώ προβλέψεις κυρίως λόγω MIG.
Για τη Eurobank και την Alpha Bank τα πράγματα είναι απολύτως ξεκάθαρα.
Ετσι η πρώτη από 31% ποσοστό NPEs θα οδηγηθεί μετά τις τιτλοποιήσεις στο 15% ενώ η Alpha Bank από 45% θα οδηγηθεί στο 20%.
Η Εθνική βρίσκεται στο 34%  και είναι από τις τράπεζες που έχουν το μικρότερο πρόβλημα μιας και έχει λάβει σημαντικές προβλέψεις αλλά ωστόσο δεν ξεκαθάρισε το στόχο μετά τις τιτλοποιήσεις όπως δεν το έπραξε ούτε η Πειραιώς.
Είναι πάντως φανερό πως τα η αύξηση των προμηθειών στα 12 δισ. ευρώ στο project Ηρακλής συμβαίνει καθώς θεωρείται απολύτως βέβαιο πως η επιτάχυνση της Πειραιώς αλλά και τα σχέδια της Εθνικής θα οδηγήσουν σε ανάγκες μεγαλύτερες των 9 δισ. ευρώ που έχουν μέχρι στιγμής ανακοινωθεί.
Αλλωστε η Eurobank μίλησε για 1,5 δισ. ευρώ κεφαλαιακή επίπτωση ενώ η Alpha Bank προσδιόρισε την επίπτωση από την τιτλοποίησή της σε κάτι πάνω από τα 2 δισ. ευρώ.

Eκδόσεις Τier II στο α΄ τρίμηνο 2020

Ομως οι τράπεζες εμφανίζονται πολύ έτοιμες και για νέες εκδόσεις Tier II που θα λάβουν χώρα μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2020.
Ηδη η Alpha Bank μίλησε για μέχρι 800 εκατ. ευρώ αλλά θεωρείται περίπου βέβαιο πως και οι άλλες δύο τράπεζες (Πειραιώς και Εθνική) θα προχωρήσουν σε νέες εκδόσεις για να επιτύχουν τα χαμηλά επιτόκια της αγοράς αλλά και για να δημιουργήσουν ένα μαξιλλάρι κεφαλαίων.

Road Show

Στις αρχές Δεκεμβρίου αναμένεται η άφιξη διεθνών οίκων στην Αθήνα ενώ στη συνέχεια ακολουθεί μπαράζ από road shows σε Ευρώπη και Αμερική  θα λάβουν χώρα στα οποία οι ελληνικές τράπεζες θα δώσουν το παρόν.
Ετσι στις 3 Δεκεμβρίου συνέδριο πραγματοποιεί η Wood & Co στην Πράγα, ενώ ακολουθεί στις 5.12 αντίστοιχο road show της Autonomous στο Λονδίνο.
Στις 6 Δεκεμβρίου ακολουθεί το συνέδριο της Goldman Sachs στο Λονδίνο και στις 9 Δεκεμβρίου 2019 το road show της Capital Link που παραδοσιακά πραγματοποιείται στη Νέα Υόρκη.
Οι διεθνείς επενδυτές ενδιαφέρονται για δύο ειδών επενδύσεις:
Από τη μία οι τιτλοποιήσεις μέσω του Ηρακλή και από την άλλη οι μετοχές των πιστωτικών ιδρυμάτων κάτω από ένα πλήθος προϋποθέσεων.
Σε ότι αφορά την πρώτη πάντως αγορά το θεσμικό πλαίσιο ρυθμίζεται  και πολύ σύντομα οι λεπτομέρειες θα γίνουν γνωστές.

Stress tests

Oι τράπεζες εστιάζουν την προσοχή τους στα επικείμενα stress tests καθώς στις αρχές του έτους αναμένονται τα adverse senarios σε ότι αφορά την οικονομία.
Οπως εξηγούσε επιτελικό τραπεζικό στέλεχος στο bankingnews αν για παράδειγμα η πρόβλεψη για τα ακίνητα είναι στο κακό σενάριο -5% στην τριετία τότε οι τράπεζες δεν θα έχουν κανένα απολύτως πρόβλημα.
Αν ωστόσο υπάρξει πρόβλεψη για κάτι ανεδαφικό σε ότι αφορά τη χώρα μας πχ. -15% τότε ναι, οι τράπεζες ξαφνικά θα αποκτήσουν σημαντικές κεφαλαιακές ανάγκες.
 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης