Τελευταία Νέα
Οικονομία

Στο τραπέζι του EWG κοινωνικό μέρισμα, 4η μεταμνημονιακή έκθεση αξιολόγησης, ANFAs και SMPs

tags :
Στο τραπέζι του EWG κοινωνικό μέρισμα, 4η  μεταμνημονιακή έκθεση αξιολόγησης, ANFAs και  SMPs
Στη σημερινή συνεδρίαση της ευρωομάδας η ελληνική πλευρά θα επιχειρήσει να βολιδοσκοπήσει τις προθέσεις των θεσμών σχετικά με το ενδεχόμενο αναβολής των συζητήσεων για τα ANFAs για τον Ιανουάριο του 2020
Από το μικροσκόπιο του EuroWorking Group- EWG που προετοιμάζει την ατζέντα του Eurogroup  της 4ης Δεκεμβρίου πρόκειται να περάσουν το ελληνικό σχέδιο για το κοινωνικό μέρισμα και η 4η έκθεση αξιολόγησης των θεσμών που θα κρίνει και την εκταμίευση των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα (ANFAs και τα SMPs).
Στην σημερινή συνεδρίαση της ευρωομάδας η ελληνική πλευρά θα επιχειρήσει να βολιδοσκοπήσει τις προθέσεις των θεσμών σχετικά με το ενδεχόμενο αναβολής των συζητήσεων για τα ANFAs για τον Ιανουάριο του 2020, όπως είχαν αφήσει να εννοηθεί  Ευρωπαίοι αξιωματούχοι.  
Είναι σαφές ότι η Αθήνα δεν επιθυμεί κάτι τέτοιο διότι σε αυτή την περίπτωση πηγαίνουν πίσω και οι συζητήσεις για την έμμεση μείωση των στόχων στα πρωτογενή πλεονάσματα με την αξιοποίηση μέρους αυτών των κερδών για επενδυτικά σχέδια αντί για την αποπληρωμή δημόσιου χρέους. Η ελληνική πλευρά δεν πρόκειται να αφήσει το θέμα να περάσει έτσι και μάλιστα τη στιγμή που στην Υπουργική Σύνοδο της ευρωζώνης στις 4 Δεκεμβρίου ούτως ή άλλως θα υπάρξει συζήτηση για την επιστροφή των 730 εκατ. ευρώ από τα κέρδη των ομολόγων στη βάση των συμπερασμάτων από την 4η  έκθεση ενισχυμένης μεταμνημονιακής εποπτείας. Η έκθεση αξιολόγησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα βρίσκεται μαζί με την επικαιροποιημένη ανάλυση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους (DSA) στο χαρτοφύλακα του κάθε υπουργού Οικονομικών στο στρογγυλό τραπέζι του Eurogroup.          
Δεύτερη αποστολή του Μιχάλη Αργυρού το πρόσωπο που εκπροσωπεί τη χώρα μας στο EWG είναι να παρουσιάσει το σχέδιο της κυβέρνησης για τον τρόπο αξιοποίησης του πρόσθετου δημοσιονομικού χώρου. Στο οικονομικό επιτελείο συνεχίζουν να μετρούν τα περιθώρια του λογαριασμού ενώ οι τελικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν από τον ίδιο τον πρωθυπουργό ενδεχομένως και εντός της εβδομάδας.
Αν και το ύψος του μερίσματος ακόμα δεν έχει κλειδώσει, σύμφωνα με πληροφορίες στο τραπέζι βρίσκονται τα εξής δυο σενάρια:
1. Εάν το υπερπλεόνασμα που θα απομείνει από το δημοσιονομικό χώρο των 436 εκατ. ευρώ φθάσει ή ενδεχομένως υπερβεί τα 300 εκατ. ευρώ τότε θα διατεθεί για την εφάπαξ περικοπή ενός φόρου. Το μέτρο δεν θα είναι επαναλαμβανόμενο αλλά θα ισχύσει μόνο για το 2019.
2  Εάν το υπερπλεόνασμα δεν ξεπεράσει τα 150-200 εκατ. ευρώ τότε θα μοιραστεί σε αδύναμες και ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες. Σε αυτή την περίπτωση θα καταρτιστεί μία λίστα τελικών δικαιούχων εντός της οποίας θα βρίσκονται άνεργοι, χαμηλοσυνταξιούχοι και χαμηλόμισθοι.
Επικρατέστερο σενάριο θεωρείται η χορήγησή του να γίνει σε δικαιούχους του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης, μονογενεϊκές οικογένειες και νοικοκυριά στα όρια της φτώχειας.
Επίσης από το οικονομικό επιτελείο αναφέρουν ότι προτεραιότητα για την κυβέρνηση  είναι τα άτομα με Ειδικές Ανάγκες τα οποία τα προηγούμενα χρόνια δυσκολεύθηκαν εξαιρετικά, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις δεν είχαν και πρόσβαση σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.
Μία ακόμα κατηγορία είναι και οι πολύτεκνοι με τέσσερα παιδιά και πάνω και εφόσον το οικογενειακό εισόδημα δεν ξεπερνάει κάποιο όριο ενδεχομένως τα 10.000 -12.000 ευρώ.  Όσον αφορά στους συνταξιούχους, η λεγόμενη «13η σύνταξη» θα διατηρηθεί με δημοσιονομικό κόστος 800 εκατ. ευρώ και η καταβολή της θα επαναληφθεί το 2020.
Εντός της εβδομάδας αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή το φορολογικό νομοσχέδιο στο οποίο έχουν γίνει διορθωτικές κινήσεις σε διατάξεις ενώ έχουν γίνει πολλές προσθήκες με νέες διατάξεις για τους ιδιοκτήτες ακινήτων, τους οφειλέτες και τους διαζευγμένους.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης