Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

Νέες αυξομειώσεις σε επικουρικές και εφάπαξ - Οι χαμένοι με κάτω από 20 χρόνια ασφάλισης

tags :
Νέες αυξομειώσεις σε επικουρικές και εφάπαξ - Οι χαμένοι με κάτω από 20 χρόνια ασφάλισης
Ο υπολογισμός της επικουρικής σύνταξης και το εφάπαξ δεν αλλάζει, ενώ οι εισφορές θα αναπροσαρμόζονται ετησίως με βάση συντελεστή που διαμορφώνεται κατά 50% από το ποσοστό μεταβολής του ΑΕΠ και κατά 50% από το ποσοστό μεταβολής του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή
Νέες αυξομειώσεις στις επικουρικές συντάξεις με «ψαλίδισμα» για τα χαμηλότερα (από 20) έτη ασφάλισης, φέρνει η αλλαγή του τρόπου υπολογισμού, ενώ αυξημένες ως 50 ευρώ θα είναι οι επικουρικές για όσους έχουν πάνω από 33 χρόνια ασφάλισης.  
Σύμφωνα με το νέο σχέδιο που πρόκειται να κατατεθεί τον Ιανουάριο στη Βουλή, ανασχεδιάζεται πλήρως το κομμάτι που αφορά στον υπολογισμό κύριων και επικουρικών συντάξεων για όλα τα ασφαλιστικά ταμεία, ενώ θα δίνεται η δυνατότητα στις αρχές κάθε έτους ελεύθερης επιλογής ασφαλιστικής κλάσης για το 1,4 εκατομμύρια ελεύθερους επαγγελματίες.
Όπως έγραψε στις 20/11/2019 το ΒΝ (δείτε εδώ) και επιβεβαίωσε το περασμένο Σάββατο μιλώντας στον ΣΚΑΙ ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα έχουν 7 κλάσεις με χαμηλότερη για τα πρώτα πέντε έτη νέους ασφαλισμένους με 126 ευρώ. Από κει και πάνω στις υπόλοιπες κλάσεις το ποσό θα αυξάνεται σε σχέση με τα σημερινά επίπεδα από τα 210 ευρώ, στην Α κλάση, Β: 252 ευρώ, Γ: 302 ευρώ, Δ: 363 ευρώ, Ε: 435 και  ΣΤ: 566 ευρώ.
Διαφορετικές θα είναι οι ασφαλιστικές κλάσεις για τους μη μισθωτούς με επικουρική ασφάλιση ή ασφάλιση για εφάπαξ παροχή. Αναλυτικά,  για την επικουρική ασφάλιση και εφάπαξ των ελεύθερων επαγγελματιών – αυτοαπασχολούμενων, θα αποσυνδεθεί ο υπολογισμός της εισφοράς από τον κατώτατο βασικό μισθό άγαμου μισθωτού, ενώ θα διατηρηθούν τα τρία επίπεδα εισφορών που ισχύουν και σήμερα, με τις εισφορές επικούρισης στο 1ο επίπεδο στα 42 ευρώ το μήνα, το 2ο στα 51 και το 3ο στα 61 ευρώ.
Για τις εισφορές εφάπαξ, το πρώτο επίπεδο εισφορών ορίζεται στα 26 ευρώ, που αντιστοιχούν στις σημερινές εισφορές που καταβάλλουν οι μη μισθωτοί για εφάπαξ, ήτοι 4% επί του σημερινού κατώτατου μισθού των 650 ευρώ. Το 2ο επίπεδο ορίζεται στα 31 ευρώ και το 3ο στα 37 ευρώ το μήνα.
Ο υπολογισμός της επικουρικής σύνταξης και το εφάπαξ δεν αλλάζει, ενώ οι εισφορές θα αναπροσαρμόζονται ετησίως με βάση συντελεστή που διαμορφώνεται κατά 50% από το ποσοστό μεταβολής του ΑΕΠ και κατά 50% από το ποσοστό μεταβολής του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή.
Να σημειωθεί ότι σήμερα οι μέσες επικουρικές συντάξεις στο ΙΚΑ με 25 έτη ασφάλισης  κυμαίνονται από 90 ευρώ.

Αντώνης Βασιλόπουλος
antonpaper@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης