Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σε νέα ιστορικά υψηλά η Wall Street, με το βλέμμα σταθερά σε ΗΠΑ και Κίνα - Στο +0,68% ο Dow Jones

tags :
Σε νέα ιστορικά υψηλά η Wall Street, με το βλέμμα σταθερά σε ΗΠΑ και Κίνα - Στο +0,68% ο Dow Jones
Νέες ελπίδες για συμφωνία ΗΠΑ και Κίνας στο εμπόριο οδηγεί υψηλότερα τις μετοχές
Σε ανοδική τροχιά βρέθηκαν σήμερα (25/11/2019) οι αμερικανικές μετοχές, με την προσοχή των επενδυτών να παραμένει σταθερά προσηλωμένη στις εμπορικές διαπραγματεύσεις μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας.
Για μία ακόμη φορά έχουν επιστρέψει οι ελπίδες ότι οι δύο πλευρές θα κατορθώσουν να βρουν κοινό τόπο και να υπογράψουν, τελικά, τη «Φάση Ι» της εμπορικής συμφωνίας μεταξύ τους.
Στο παραπάνω πλαίσιο ο Dow Jones ενισχύθηκε +0,68% στις 28.065 μονάδες, με τον S&P 500 να εμφάνισε κέρδη +0,73% στις 3.133 μονάδες και τον Nasdaq να κινείται +1,32% υψηλότερα στο επίπεδο των 8.632 μονάδων.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι τόσο ο S&P 500 όσο και ο Nasdaq βρέθηκαν σε νέα ιστορικά υψηλά.
Image
Κέρδη 6,2% σημείωσε η μετοχή της εταιρείας Tiffany μετά την εξαγορά της έναντι 16,2 δισ. δολαρίων από την LVMH.
Image

Σε κοινή ανακοίνωση, οι δύο όμιλοι αναφέρουν πως «κατέληξαν σε οριστική συμφωνία για την απόκτηση της Tiffany από τον LVMH στην τιμή των 135 δολαρίων ανά μετοχή.
Η συναλλαγή αποτιμά την Tiffany σε περίπου 14,7 δισεκατομμύρια ευρώ, δηλαδή 16,2 δισεκατομμύρια δολάρια».
Ήδη από χθες το βράδυ, πηγές που γνώριζαν το θέμα είχαν δηλώσει πως η Tiffany και ο LVMH πλησίαζαν σε συμφωνία στις διαπραγματεύσεις που συνεχίζονταν από τα μέσα Οκτωβρίου.
«Έχουμε τη φιλοδοξία να κάνουμε να λάμψει αυτή η εμβληματική μάρκα χρησιμοποιώντας όλη τη φροντίδα και όλη την αποφασιστικότητα που αναπτύξαμε για όλους τους οίκους που ενώθηκαν μαζί μας στη διάρκεια της ιστορίας μας», σχολίασε ο Bernard Arnault, σύμφωνα με ανακοίνωση.
Η Tiffany είναι «μια επιχείρηση που έχει μοναδική στον κόσμο κληρονομιά και θέση στην αγορά της υψηλής κοσμηματοποιίας» και η οποία «μας εμπνέει τεράστιο σεβασμό και μεγάλο θαυμασμό». «Χαιρόμαστε που θα της επιτρέψουμε να συνεχίσει να ακτινοβολεί στο μέλλον», υπογράμμισε ο Arnault.

Οι μετοχές με τη μεγαλύτερη άνοδο - πτώση στη Wall Street

Dow Jones
Image
S&P 500
Image
Nasdaq
Image
ΥΠΕΞ Κίνας: Ευελπιστούμε ότι οι ΗΠΑ θα στηρίξουν μία εμπορική συμφωνία η οποία βασίζεται στην ισότητα

Την ελπίδα του ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα στηρίξουν μία εμπορική συμφωνία η οποία θα βασίζεται στην ισότητα, εξέφρασε σήμερα (25/11) το Υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας, μέσω δηλώσεων που πραγματοποίησε ο εκπρόσωπος του Υπουργείου, Geng Shuang.
Ειδικότερα, ο κ. Shuang δήλωσε ότι «ελπίζουμε πως οι Ηνωμένες Πολιτείες θα εργαστούν με την Κίνα κατά τις τρέχουσες διμερείς εμπορικές διαπραγματεύσεις με βάση την ισότητα και τον αμοιβαίο σεβασμό».
Παράλληλα, ο εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι η Ουάσιγκτον θα στηρίξει μία εμπορική συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών, η οποία θα βασίζεται στην ισότητα.
Ωστόσο, ο κ. Shuang διευκρίνισε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να σταματήσουν να κάνουν κατάχρηση της έννοιας της εθνικής ασφάλειας και να «κακοποιούν» τις κινεζικές εταιρείες, μετά την απόφαση της αμερικανικής Ομοσπονδιακής Επιτροπής Επικοινωνιών (FCC) ότι οι Huawei και ZTE θέτουν σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια της χώρας.
Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, οι δύο πλευρές δεν αναμένεται να συζητήσουν τη δεύτερη φάση της εμπορικής συμφωνίας πριν από τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του 2020, κατά τις οποίες θα κριθεί εάν ο Donald Trump θα εξασφαλίσει και δεύτερη θητεία.
«Μόλις ολοκληρωθεί η πρώτη φάση της εμπορικής συμφωνίας, θα ξεκινήσουμε να διαπραγματευόμαστε τη δεύτερη φάση», ανέφερε στο Reuters πηγή από την αμερικανική κυβέρνηση, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι «δε μπορώ να εκτιμήσω πότε ακριβώς θα μπορούσε να ολοκληρωθεί η δεύτερη φάση».

Global Times: Κοντά στην υπογραφή της πρώτης φάσης της εμπορικής συμφωνίας Κίνα – ΗΠΑ

Την θέση ότι η Κίνα και οι ΗΠΑ βρίσκονται πολύ κοντά στην υπογραφή της πρώτης φάσης της εμπορικής συμφωνίας διατυπώνει η κινεζική εφημερίδα Global Times.
«Σε αντίθεση με τα «αρνητικά» δημοσιεύματα, Κίνα και ΗΠΑ είναι πολύ κοντά στην υπογραφή της πρώτης φάσης της εμπορικής συμφωνίας
Η Κίνα παραμένει δεσμευμένη στη συνέχιση των διαπραγματεύσεων για μια δεύτερη φάση ή ακόμα και μια τρίτη φάση εμπορικής συμφωνίας με τις ΗΠΑ, αναφέρουν ειδικοί που βρίσκονται κοντά στην κινεζική κυβέρνηση» αναφέρει σε ανάρτηση της στο twitter η Global Times.
Πάντως σε δημοσίευμα του το Reuters, και επικαλούμενο αξιωματούχους τόσο από την κινεζική όσο και από την αμερικανική πλευρά, υποστηρίζει πως η φιλόδοξη δεύτερη φάση της εμπορικής συμφωνίας μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ φαίνεται μάλλον απίθανη δεδομένου ότι οι δύο πλευρές προσπαθούν να συμφωνήσουν στην πρώτη φάση της συμφωνίας.
Τον Οκτώβριο ο πρόεδρος Trump είχε υποστηρίξει κατά τη διάρκεια συνέντευξης του με τον αντιπρόεδρο της Κίνας, Liu He ότι περίμενε οι δύο πλευρές να περάσουν γρήγορα στη δεύτερη φάση της εμπορικής συμφωνίας, από τη στιγμή που θα έκλεινε η πρώτη φάση.
Η δεύτερη φάση επρόκειτο να εστιάσει στη βασική ανησυχία των ΗΠΑ ότι η Κίνα κλέβει την πνευματική ιδιοκτησία των ΗΠΑ αναγκάζοντας αμερικανικές εταιρείες να μεταφέρουν την τεχνολογία και την τεχνογνωσία τους κινέζους ανταγωνιστές τους.
Ωστόσο, δεδομένων των δυσκολιών στις διαπραγματεύσεις της πρώτης φάσης αλλά και των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ τον Νοέμβριο του 2020 σε συνδυασμό με την απροθυμία του Λευκού Οίκου να συνεργαστεί με άλλα κράτη για να ασκήσει περαιτέρω πιέσεις στο Πεκίνο, μάλλον δεν θα πρέπει να αναμένεται κάτι πιο φιλόδοξο στις εμπορικές σχέσεις των δύο κρατών στο προσεχές μέλλον.

Σημαντικά κέρδη για τις ευρωπαϊκές αγορές

Σημαντική άνοδο σημείωσαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, εν μέσω αισιοδοξίας για τις εμπορικές διαπραγματεύσεις ΗΠΑ - Κίνας.
Στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX ενισχύθηκε 0,61% στις 13.244 μονάδες.
Image
Ο FTSE 100 σημείωσε άνοδο 0,93% στις 7.394 μονάδες.
Image
Στο Παρίσι ο CAC 40 ενισχύθηκε 0,54% στις 5.924 μονάδες.
Image
Ο FTSE MIB στο Μιλάνο είχε κέρδη 0,87% στις 23.462 μονάδες.
Image
Ο IBEX 35 στη Μαδρίτη ενισχύθηκε 0,7% στις 9.319 μονάδες.
Image
Στο εταιρικό μέτωπο, ο μεγαλύτερος όμιλος ειδών πολυτελείας παγκοσμίως, ο LVMH, ανακοίνωσε την εξαγορά της αμερικανικής κοσμηματοποιίας Tiffany έναντι του ποσού των 16,2 δισ. δολαρίων, το οποίο την καθιστά τη σημαντικότερη εξαγορά στην ιστορία του ομίλου.
Σε κοινή ανακοίνωση, οι δύο όμιλοι αναφέρουν πως «κατέληξαν σε οριστική συμφωνία για την απόκτηση της Tiffany από τον LVMH στην τιμή των 135 δολαρίων ανά μετοχή.
Η συναλλαγή αποτιμά την Tiffany σε περίπου 14,7 δισεκατομμύρια ευρώ, δηλαδή 16,2 δισ. δολάρια».
Η μετοχή της LVMH ενισχύθηκε 2,02%.
Image
Όσον αφορά τα μακροοικονομικά στοιχεία, ο δείκτης Ifo επιχειρηματικού κλίματος στη Γερμανία αυξήθηκε στις 95 μονάδες τον Νοέμβριο από 94,7 τον Οκτώβριο, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του γερμανικού ινστιτούτου Ifo, η γερμανική οικονομία παρά τη συρρίκνωση της νωρίτερα το 2019 και η ανάπτυξη θα διαμορφωθεί στο 0,2% το τέταρτο τρίμηνο του 2019.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης