Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Τα επιτόκια στα ελληνικά ομόλογα είναι virtual λόγω ΕΚΤ - Το 5ετές βρίσκεται στο 0,70% με το ΔΝΤ να προσδιορίζει το «αληθινό επιτόκιο» στο 2,5-3%

Τα επιτόκια στα ελληνικά ομόλογα είναι virtual λόγω ΕΚΤ - Το 5ετές βρίσκεται στο 0,70% με το ΔΝΤ να προσδιορίζει το «αληθινό επιτόκιο» στο 2,5-3%
Η μεθοδολογία που ακολουθεί το ΔΝΤ δεν αποκλίνει σημαντικά από την μεθοδολογία που υιοθετούν οι οίκοι αξιολόγησης.
Τα επιτόκια στα ελληνικά ομόλογα είναι virtual δηλαδή εικονικά απόρροια της χειραγώγησης της ΕΚΤ και δεν αντικατοπτρίζουν ούτε την δυναμική της οικονομίας (ΑΕΠ), ούτε τις μελλοντικές προσδοκίες.
Η ΕΚΤ με την πολιτική ποσοτικής χαλάρωσης έχει δημιουργήσει ένα περιβάλλον εικονικής πραγματικότητας το οποίο δεν υιοθετούν οι οίκοι αξιολόγησης, τα ιστορικά χαμηλά επιτόκια σε πολλές χώρες της ευρωζώνης δεν αποτελούν αιτία αναβαθμίσεων από τους οίκους αξιολόγησης.
Και ενώ η ελληνική καμπύλη αποδόσεων είναι virtual δηλαδή εικονική πραγματικότητα και προφανώς αυτό δεν σχετίζεται με τις πολιτικές της κυβέρνησης που είναι προς την σωστή κατεύθυνση… το ΔΝΤ το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο επιχειρεί να προσδιορίσει την δίκαιη αξία των ελληνικών ομολόγων.
Με βάση πληροφορίες του bankingnews το 5ετές ελληνικό ομόλογο ενώ στην δευτερογενή αγορά τίτλων έχει απόδοση 0,70%... το ΔΝΤ προσδιορίζει το αληθινό, το ρεαλιστικό επιτόκιο στα 5 χρόνια στο 2,5% με 3%.
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η καμπύλη αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων που διαπραγματεύονται στην δευτερογενή αγορά ενώ σήμερα εμφανίζει μέση απόδοση 1,40% περίπου… με όρους ΔΝΤ το πραγματικό μέσο επιτόκιο της ελληνικής καμπύλης αποδόσεων βρίσκεται στο 3,5%.
(Η έννοια καμπύλη αποδόσεων σημαίνει το άθροισμα όλων των ομολόγων της Ελλάδος που βρίσκονται σε διαπραγμάτευση σε δευτερογενείς αγορές συνθέτουν καμπύλη από τις βραχυπρόθεσμες προς τις μακροπρόθεσμες εκδόσεις).
Να σημειωθεί ότι το 2017 π.χ. το ΔΝΤ θεωρούσε ως «μακροοικονομικό επιτόκιο» αυτό που αντικατοπτρίζει πραγματικές αξίες με βάση τα μοντέλα του ΔΝΤ στα 5 χρόνια το 6% για να αναθεωρηθεί στο 4%.
Με βάση αυτές τις παραδοχές – ή κατά το ορθότερο και με βάση αυτές τις παραδοχές – το ΔΝΤ καταλήγει στο συμπέρασμα ότι το ελληνικό χρέος είναι μη βιώσιμο μετά το 2032.
Υπενθυμίζεται ότι το ΔΝΤ ακόμη και με επιτόκια ελληνικών ομολόγων σε ιστορικά χαμηλά υποστηρίζει ότι και στο βασικό και στο δυσμενές σενάριο της έκθεσης βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους είναι μη βιώσιμο.
Θα σκεφθούν πολλοί, το ΔΝΤ αποχωρεί από το ελληνικό πρόγραμμα, τα δάνεια του αποπληρώνονται, θα ακολουθήσει και δεύτερος γύρος αποπληρωμής των δανείων του ΔΝΤ με στόχο να κατέλθει στο ύψος της quota της ποσόστωσης της Ελλάδος στα κεφάλαια του ΔΝΤ που είναι περίπου 3 δισεκ. ευρώ… άρα γιατί δίνουμε σημασία στο τι λέει το Ταμείο;
Η απάντηση είναι η εξής.
Η μεθοδολογία που ακολουθεί το ΔΝΤ δεν αποκλίνει σημαντικά από την μεθοδολογία που υιοθετούν οι οίκοι αξιολόγησης.
Εάν π.χ. η Ελλάδα περιμένει να αναβαθμιστεί σε επενδυτική βαθμίδα το 2021 και αυτό δεν συμβεί και μετατεθεί για το 2022 – με παράλληλη μεγάλη μείωση των NPEs στο 7% για το σύνολο των τραπεζών το 2022 – τότε η Ελλάδα θα πρέπει να περιμένει πάνω από 2 χρόνια για να επιστρέψει στην κανονικότητα.
Πάντως είναι πιθανό η Ελλάδα να αναβαθμιστεί σε επενδυτική βαθμίδα το 2022 αντί για το 2021 και αυτό θα μεταθέσει και τα σχέδια αναβάθμισης της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς σε ώριμη – development από αναδυόμενη – emerging… το 2022.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης