Τελευταία Νέα
Οικονομία

Αγωνία στο ΥΠΟΙΚ για φόρους 10 δισ. έως το τέλος 2019 – Βαρύς ο φορο - λογαριασμός στα νοικοκυριά για να βγει το κοινωνικό μέρισμα

tags :
Αγωνία στο ΥΠΟΙΚ για φόρους 10 δισ. έως το τέλος 2019 – Βαρύς ο φορο - λογαριασμός στα νοικοκυριά για να βγει το κοινωνικό μέρισμα
Από τα έσοδα που θα έρθουν στα κρατικά ταμεία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό το φετινό υπερπλεόνασμα
Έσοδα τουλάχιστον 10 δισ. ευρώ αποκλειστικά από φόρους αναζητά μέχρι το τέλος του έτους το οικονομικό επιτελείο για να κλείσει το φετινό προϋπολογισμό.
Από τα έσοδα που θα έρθουν στα κρατικά ταμεία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό το φετινό υπερπλεόνασμα.
Στο υπουργείο Οικονομικών περιμένουν και τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία για την πορεία των εσόδων του Νοεμβρίου πριν κλειδώσουν τις αποφάσεις για τον τρόπο διανομής και τους δικαιούχους του φετινού μερίσματος. 
Ο Νοέμβριος είναι εξαιρετικά κρίσιμος μήνας για τα έσοδα αλλά και βαρύς για τα νοικοκυριά καθώς έως και την Παρασκευή θα πρέπει να πληρωθεί η τρίτη και τελευταία δόση το φόρου εισοδήματος, η τρίτη δόση του ΕΝΦΙΑ και η δόση ή οι δόσεις για όσους έχουν υπαχθεί στη ρύθμιση των 120 δόσεων ή και στην πάγια ρύθμιση.
Το Δεκέμβριο οι φορολογούμενοι θα πρέπει εκτός από την 4η δόση του ΕΝΦΙΑ να πληρώσουν και τα τέλη κυκλοφορίας του 2020.
Στο υπουργείο Οικονομικών υπάρχει μεγάλη ανησυχία για την πορεία των φορολογικών εσόδων στο τελευταίο δίμηνο του έτους μετά τα σημάδια έντονης κόπωσης που έδειξαν να παρουσιάζουν οι εισπράξεις από τον φόρο εισοδήματος και τον ΦΠΑ στο τέλος Οκτωβρίου.
Με τα κρατικά έσοδα να παρουσιάζουν οριακή υπέρβαση μόλις κατά 95 εκατ. ευρώ στο δεκάμηνο Ιανουαρίου - Οκτωβρίου 2019, όταν οι ενδείξεις πριν από την προσαρμογή των στόχων στις νέες εκτιμήσεις του προϋπολογισμού του 2020 ήταν για υπέρβαση 1,66 δισ. ευρώ, τα πράγματα μάλλον δυσκολεύουν για το οικονομικό επιτελείο.
Αυτός είναι άλλωστε και ο λόγος που η κυβέρνηση κρατάει χαμηλά τον πήχη για τον κοινωνικό μέρισμα μέχρι και την ημέρα που θα γίνουν οι σχετικές ανακοινώσεις από τον πρωθυπουργό.
Την παρτίδα στον προϋπολογισμό σώζουν τα ανεκτέλεστα κονδύλια από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) που τα τελευταία χρόνια αιμορραγεί συστηματικά.
Ενα ποσό κοντά στα 800 εκατ. ευρώ, το οποίο θα μπορούσε να αποτελέσει πολύτιμο αρωγό στην εκκίνηση των μεγάλων έργων και την περαιτέρω τόνωση της επιχειρηματικότητας, θα μείνει κατά πάσα πιθανότητα στο συρτάρι.
Χάρη στην υποεκτέλεση αυτών των δαπανών το πρωτογενές πλεόνασμα είναι μεγαλύτερο κατά 1,59 δισ. ευρώ το φετινό δεκάμηνο σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό, παραμένοντας έτσι σε υψηλά δημοσιονομικά επίπεδα (5,7 δισ. ευρώ).
Στα υπουργεία Ανάπτυξης και Οικονομικών γίνεται προσπάθεια η φετινή απόκλιση των δαπανών για επενδύσεις να συγκρατηθεί στα 600 εκατ. ευρώ, όπως άλλωστε είχε προεξοφληθεί από πολύ νωρίς με το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού. Δηλαδή από τα 6,75 δισ. ευρώ θα απορροφηθούν τα 6,15 δισ. ευρώ.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης