Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αισιοδοξία για τη «Φάση 1» της εμπορικής συμφωνίας ΗΠΑ-Κίνας - Νέα τηλεφωνική επικοινωνία για την «επίλυση βασικών ζητημάτων»

Αισιοδοξία για τη «Φάση 1» της εμπορικής συμφωνίας ΗΠΑ-Κίνας - Νέα τηλεφωνική επικοινωνία για την «επίλυση βασικών ζητημάτων»
Κλίμα αισιοδοξίας για τις εμπορικές διαπραγματεύσεις προκαλεί η τηλεφωνική επικοινωνία Κινέζων και Αμερικανικών αξιωματούχων
Αισιοδοξία για την έκβαση των εμπορικών συνομιλιών ΗΠΑ - Κίνας επικρατεί τις τελευταίες ώρες μετά και την τελευταία επικοινωνία μεταξύ αξιωματούχων και των δύο πλευρών.
Ειδικότερα, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του κινεζικού υπουργείου Εμπορίου, οι επικεφαλής των αντιπροσωπειών για τις εμπορικές διαπραγματεύσεις είχαν ακόμα μία τηλεφωνική επικοινωνία σήμερα (26/11/2019).
«Οι δύο πλευρές συζήτησαν για την επίλυση βασικών ζητημάτων κοινής ανησυχίας, κατέληξαν σε συναίνεση ως προς την επίλυση των σχετικών ζητημάτων και συμφώνησαν να παραμείνουν σε επικοινωνία σχετικά με θέματα που έχουν απομείνει για την "Φάση 1" της συμφωνίας» αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση της Κίνας.
Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, ο Liu He, επικεφαλής διαπραγματευτής της Κίνας, συνομίλησε με τον Αμερικανό εμπορικό αντιπρόσωπο, Robert Lighthizer, και τον Αμερικανό υπουργό Οικονομικών, Steven Mnuchin.
Στη συνομιλία συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, ο Κινέζος υπουργός Εμπορίου, Zhong Shan, αλλά και ο Κινέζος κεντρικός τραπεζίτης, Yi Gang.
Σημειώνεται ότι οι εμπορικές εντάσεις μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου έχουν αρχίσει εδώ και περισσότερο από ένα έτος, με τις δυο χώρες να επιβάλλουν δασμούς δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Πλέον, οι διαπραγματεύσεις έχουν επικεντρωθεί για τη λεγόμενη «Φάση 1» της εμπορικής συμφωνίας.
Από την πλευρά της, η Κίνα έχει δηλώσει ότι οποιαδήποτε συμφωνία θα πρέπει να περιλαμβάνει την άρση των δασμών, ενώ οι ΗΠΑ θα ήθελαν να διασφαλίσουν ότι το Πεκίνο θα αυξήσει τις αγορές αμερικανικών γεωργικών προϊόντων.
Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή (22/11/2019) ο Κινέζος πρόεδρος, Xi Jinping, είπε σε μια επιχειρηματική αντιπροσωπεία των ΗΠΑ που επισκέφθηκε το Πεκίνο, ότι η Κίνα θέλει «να εργαστεί για τη "Φάση 1" στη βάση αμοιβαίου σεβασμού και ισότητας».
Παράλληλα, ο Κινέζος πρόεδρος επεσήμανε ότι έχει «θετική στάση» όσον αφορά τις εμπορικές συνομιλίες.
«Όταν είναι απαραίτητο θα δώσουμε μάχη, αλλά εργαζόμαστε για να μην έχουμε εμπορικό πόλεμο» τόνισε ο ίδιος.
Στον αντίποδα, ο Αμερικανός πρόεδρος, Donald Trump, δήλωσε στο Fox ότι η εμπορική συμφωνία με την Κίνα είναι πολύ κοντά».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης