Τσίπρας στη Le Figaro: Η ΝΔ διαψεύδει με μεγάλη ταχύτητα τις προεκλογικές προσδοκίες

Τσίπρας στη Le Figaro: Η ΝΔ διαψεύδει με μεγάλη ταχύτητα τις προεκλογικές προσδοκίες
Εάν οι προοδευτικές δυνάμεις δεν ενωθούν γύρω από ένα νέο όραμα για την Ευρώπη, οι συνέπειες θα είναι οδυνηρές για τις επόμενες δεκαετίες λέει ο κ.Τσίπρας
Την θέση ότι η ΝΔ ως κυβέρνηση διαψεύδει με μεγάλη ταχύτητα τις προσδοκίες που είχε δημιουργήσει προεκλογικά διατυπώνει σε συνέντευξη του στη γαλλική εφημερίδα Le Figaro ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος βρίσκεται από σήμερα 26/11 στο Παρίσι ως προσκεκλημένος του πρώην Πρωθυπουργού της Ιταλίας και Πρύτανη του Πανεπιστημίου Sciences Po Enrico Letta για να πραγματοποιήσει κεντρική ομιλία για τα εγκαίνια της νέας έδρας σπουδών «Δημοσίου Χρέους».
Στη συνέντευξη του στη Le Figaro ο κ.Τσίπρας υποστηρίζει παράλληλα πως αν οι ευρωπαϊκές προοδευτικές δυνάμεις δεν ενωθούν γύρω από ένα νέο όραμα για την Ευρώπη άμεσα, οι συνέπειες για τους Ευρωπαίους πολίτες και το ευρωπαϊκό εγχείρημα, «θα είναι οδυνηρές για τις επόμενες δεκαετίες».
Αναφερόμενος στο εκλογικό αποτέλεσμα του περασμένου Ιουλίου, ο κ. Τσίπρας, αναφέρει ότι «βγάλαμε την Ελλάδα από τον οκταετή φαύλο κύκλο των Μνημονίων και δώσαμε τέλος στην κρίση».
«Όμως υπήρχε συσσωρευμένη κόπωση του ελληνικού λαού από την πολυετή λιτότητα, κόπωση που συχνά κάνει τα αυτιά πολλών ευήκοα στην ψηφοθηρική δημαγωγία και το δεξιό λαϊκισμό» τόνισε ο κ.Τσίπρας, ο οποίος κατηγόρησε τη ΝΔ για την προεκλογική στάση της σε προσφυγικό, Συμφωνία των Πρεσπών και τη μεσαία τάξη.

Η ΝΔ χρησιμοποίησε προεκλογικά τη μεσαία τάξη ως σημαία ευκαιρίας

«Η ΝΔ ως κυβέρνηση διαψεύδει με μεγάλη ταχύτητα, όλες τις προσδοκίες που είχε δημιουργήσει, αποδεικνύοντας, έτσι, τη χωρίς ηθικό φραγμό δημαγωγία της και εμπαιγμό των πολιτών ως αντιπολίτευση.
Η κυβέρνηση οφείλει τα περιθώρια που έχει στην αποτελεσματική οικονομική πολιτική της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ» τονίζει ο κ.Τσίπρας, ο οποίος επικρίνει την κυβέρνηση ότι «αξιοποιεί το δημοσιονομικό περιθώριο προς όφελος μιας μικρής επιχειρηματικής ελίτ, των μεγάλων επιχειρήσεων των πολύ υψηλών εισοδημάτων, που είναι τα πολιτικά και κοινωνικά στηρίγματά της, σε βάρος της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας των χαμηλών και μεσαίων στρωμάτων»
«Αποδεικνύει ότι χρησιμοποίησε τη μεσαία τάξη προεκλογικά ως σημαία ευκαιρίας» λέει ο κ.Τσίπρας.
Ερωτηθείς για τη σημερινή κατάσταση της ελληνικής οικονομίας ο κ. Τσίπρας υπογραμμίζει ότι η ΝΔ οφείλει τα περιθώρια που έχει στην αποτελεσματική οικονομική πολιτική της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ.
Στο πλαίσιο αυτό τόνισε τη «βιώσιμη ανάπτυξη και άνοδο του ΑΕΠ στο 2%", τη ρύθμιση του χρέους και το μαξιλάρι 37 δισ. ευρώ με ταυτόχρονη "δημοσιονομική υπεραπόδοση, άνοδο των επενδύσεων, των εξαγωγών και της ιδιωτικής κατανάλωσης, αύξηση του κατώτατου μισθού και μείωση της ανεργίας κατά δέκα ποσοστιαίες μονάδες, από 26,5% το 2014 στο 16,9% τον Ιούλιο του 2019».
Ερωτηθείς τι θα έκανε διαφορετικά σήμερα από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τονίζει ότι «το πολιτικό ζήτημα είναι υπέρ ποίων κοινωνικών στρωμάτων αξιοποιείται το δημοσιονομικό περιθώριο».
«Χωρίς να εγκαταλείπουμε τα χαμηλά στρώματα, είχαμε επεξεργαστεί και ανακοινώσει για το 2020 συγκεκριμένα μέτρα τα οποία θα μείωναν σημαντικά το φορολογικό βάρος της μεσαίας τάξης: των μισθωτών, των συνταξιούχων, των ελεύθερων επαγγελματιών και των μικρομεσαίων επιχειρηματιών.
Τα μέτρα αυτά θα βελτίωναν το βιοτικό επίπεδό της, σε αντίθεση με τη σημερινή κυβέρνηση που επιβαρύνει με πολλούς τρόπους την καθημερινότητά της» λέει ο κ.Τσίπρας αναφέροντας πως «παράλληλα είχαμε προγραμματίσει νέα αύξηση του κατώτατου μισθού και μείωση του φόρου ιδιοκτησίας ακινήτων, καθώς επίσης και σημαντική αύξηση του συντελεστή αποσβέσεων – όχι του εισοδήματος των μεγαλομετόχων, όπως κάνει η σημερινή κυβέρνηση – ώστε να ενισχυθούν οι επενδύσεις».

Το αποτύπωμα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ

Ερωτηθείς για το αποτύπωμα που άφησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Τσίπρας στάθηκε στους σημαντικούς ρυθμούς ανάπτυξης «αναβαθμίζοντας τις δυνατότητές για προσέλκυση επενδύσεων» αλλά και στην ανεργία που έπεσε δέκα μονάδες συνολικά και 20 μονάδες για τους νέους.
«Παράλληλα, με συμφωνίες για σημαντικά έργα υποδομών και αναβάθμιση των λιμανιών μας, θέσαμε τις βάσεις για να γίνουμε κόμβος μεταφορών, ενέργειας και εμπορίου στην περιοχή. Την ίδια στιγμή, η φτώχεια μειώθηκε για πρώτη φορά μετά από σχεδόν μια δεκαετία.
Κρατήσαμε όρθιους τους πιο ευάλωτους της κοινωνίας με την κάρτα πρόνοιας και εξασφαλίσαμε τη δωρεάν πρόσβαση σε όλους του ανασφάλιστους πολίτες στο Εθνικό Σύστημα Υγείας» τονίζει ο κ.Τσίπρας, ο οποίος κάνει ιδιαίτερη μνεία και στην αναβάθμιση του διπλωματικού ρόλου της Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή.
«Σε μια περίοδο, μετά το 2014, που η ενταξιακή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων είχε παγώσει, οι κρίσεις αυξάνονταν ραγδαία (Αλβανία, Κόσοβο, Βόρεια Μακεδονία, Μαυροβούνιο) και ενισχυόταν ο εθνικισμός και η επιρροή τρίτων δυνάμεων στην περιοχή, δημιουργήσαμε μια νέα ευρωπαϊκή δυναμική το 2018, επιλύοντας το ονοματολογικό, που ταλάνιζε τα Βαλκάνια και τη σχέση μας με τη γείτονά μας, για 27 χρόνια» υποστηρίζει ο κ.Τσίπρας, τονίζοντας πόσο «επιτακτική ανάγκη είναι να διατηρηθεί αυτή η δυναμική σήμερα – με την απαραίτητη συμβολή της Γαλλίας».

Διαχειριστήκαμε το προσφυγικό – μεταναστευτικό στη βάση του διεθνούς δικαίου

Αναφερόμενος στην προσφυγική και μεταναστευτική κρίση, ο κ.Τσίπρας τονίζει ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ τη διαχειρίστηκε «στη βάση του διεθνούς δικαίου απέναντι στις δυνάμεις τις ευρωπαϊκής και ελληνικής ακροδεξιάς».
Σχετικά με τη Δήλωση ΕΕ – Τουρκίας για το προσφυγικό, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υπογραμμίζει ότι «φτάσαμε πιο κοντά από ποτέ στην επίλυση του Κυπριακού» και πρόσθεσε ότι «με την αύξηση δε της επιθετικότητας της Τουρκίας στην Κυπριακή ΑΟΖ, συμβάλαμε καθοριστικά στην υιοθέτηση ευρωπαϊκών κυρώσεων εις βάρος της».
Όσον αφορά στην ΕΕ, ο κ. Τσίπρας σημείωσε πως αν οι προοδευτικές δυνάμεις δεν ενωθούν γύρω από ένα νέο όραμα για την Ευρώπη άμεσα, οι συνέπειες για τους Ευρωπαίους πολίτες και το ευρωπαϊκό εγχείρημα, «θα είναι οδυνηρές για τις επόμενες δεκαετίες», ενώ υπογράμμισε ότι πλέον είναι σαφές πως «οι πολιτικές λιτότητας και ανισοτήτων που οδήγησαν την Ευρώπη στην κρίση και δυσκόλεψαν την έξοδό της από αυτήν, είναι ακόμα πιο ενισχυμένες».

Πολλαπλά προβληματικό το όριο του 3% στο δημοσιονομικό έλλειμμα

Στη συνέντευξη του ο κ.Τσίπρας αναφέρεται στη συζήτηση που είχαν ξεκινήσει στην Πνύκα με τον Πρόεδρο της Γαλλίας Emmanuel Macron με έμφαση στην ανάγκη για μεταρρύθμιση της ευρωζώνης, καθώς και στη συζήτηση για την αναθεώρηση του Σύμφωνου Σταθερότητας, οι οποίες όπως είπε είναι σήμερα, «πιο σημαντικές από ποτέ».
Κληθείς να σχολιάσει δήλωση Macron ότι το όριο του 3% του ΑΕΠ του ελλείμματος είναι ξεπερασμένο και πρέπει να αλλάξει, ο κ. Τσίπρας σημείωσε πως «με το να φορτώνουμε εκ των προτέρων την Ευρώπη με σκληρούς δημοσιονομικούς κανόνες με υφεσιακή ροπή, βάζουμε φρένο στην ανάπτυξη».
«Δεν χρειάζεται να καίμε το δάσος για να σκοτώσουμε το φίδι.
Το όριο δημοσιονομικού ελλείμματος στο 3% του ΑΕΠ είναι, πράγματι, πολλαπλά προβληματικό.
Η ΕΕ επιμένει στην στήριξη πολιτικών λιτότητας που οδήγησαν στην οικονομική κρίση, στη διατήρηση της Συνθήκης του Δουβλίνου που δεν επιτρέπει στην ΕΕ να διαχειριστεί δίκαια και αποτελεσματικά το προσφυγικό-μεταναστευτικό.
Πρέπει άμεσα να ξαναρχίσει σοβαρή συζήτηση για την μεταρρύθμιση της ευρωζώνης, την αναθεώρηση του Συμφώνου Σταθερότητας, την τραπεζική ένωση με έναν κοινό ευρωπαϊκό μηχανισμό ασφάλισης καταθέσεων και την νομική κατοχύρωση του ευρωπαϊκού πυλώνα κοινωνικών δικαιωμάτων.
Πρέπει να μιλήσουμε ανοιχτά για ένα νέο Κοινό Ευρωπαϊκό Σύστημα Ασύλου που να συμπεριλαμβάνει έναν ισχυρό ευρωπαϊκό μηχανισμό επιστροφών, αλλά και μια νέα ευρύτερη ευρωπαική πολιτική για τις χώρες προέλευσης και διέλευσης» υπογραμμίζει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Το 2015 πράξαμε το καλύτερο που ήταν εφικτό για την Ελλάδα

Ερωτηθείς και για τη διαπραγμάτευση του ‘15, ο κ.Τσίπρας αναφέρει ότι «πράξαμε το καλύτερο που ήταν εφικτό για τη χώρα μου και τον ελληνικό λαό, απέναντι σε μια τεχνοκρατική, πολλές φορές κυνική και ιδεοληπτικά νεοφιλελεύθερη Ευρώπη».
«Η μη διαπραγμάτευση των προηγούμενων κυβερνήσεων δεν είχε κόστος μόνον για τους δανειστές.
Για τη χώρα και το λαό είχε, δυστυχώς, βαρύτατο κόστος – δύο Μνημόνια, που ισοπέδωσαν και οδήγησαν στην φτωχοποίηση την κοινωνική πλειοψηφία των χαμηλών και μεσαίων στρωμάτων» υποστηρίζει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, επισημαίνοντας ότι «η διαπραγμάτευση πέτυχε να αναγνωρίσουν, για πρώτη φορά, οι δανειστές, ότι η ελάφρυνση του χρέους της Ελλάδας είναι και δική τους ευθύνη, ότι οφείλουν να συμφωνήσουν σε μέτρα που θα προτιμούσαν να αποφύγουν – και απέφευγαν μέχρι τότε».
Παράλληλα, επεσήμανε ότι «η συμφωνία μείωνε σημαντικά τα πρωτογενή πλεονάσματα σε σχέση με τις δεσμεύσεις της προηγούμενης κυβέρνησης και, κατ’ επέκταση, το συνολικό κόστος της δημοσιονομικής προσαρμογής, προέβλεπε τη διάθεση κονδυλίων για την ανάπτυξη, απέτρεπε οποιαδήποτε μείωση στις αποδοχές των εργαζομένων, διατηρούσε σε ισχύ το νόμο για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης που είχε ψηφίσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και επανέφερε σε ισχύ το θεσμό των συλλογικών διαπραγματεύσεων που είχαν καταργήσει οι δανειστές».

Συναντήσεις με Hollande, Moscovici

Ο Αλέξης Τσίπρας βρίσκεται από σήμερα στο Παρίσι και το απόγευμα θα έχει συνάντηση με τον πρώην πρόεδρο της Γαλλίας, Francois Hollande.
Συγκεκριμένα, το πρόγραμμα του κ.Τσίπρα:

Τρίτη 26/11
18:00 Συνάντηση με τον πρώην Πρόεδρο της Γαλλίας, Francois Hollande.
20:30 Συμμετοχή σε δείπνο των διοργανωτών της εκδήλωσης εγκαινίων της έδρας Δημοσίου Χρέους του Πανεπιστημίου Sciences Po, προς τιμήν του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, με την παρουσία διανοουμένων και ακαδημαϊκών, επιχειρηματιών και opinion makers.

Τετάρτη 27/11
13:00 Γεύμα με απερχόμενο επίτροπο οικονομικών Pierre Moscovici.
16:35 Συνάντηση με πρύτανη του Πανεπιστημίου Sciences Po, Enrico Letta, και τον πρόεδρο έδρας Δημοσίου Χρέους, Frédéric Mion.
17:15 Ομιλία στην εκδήλωση εγκαινίων έδρας δημοσίου χρέους της σχολής, με τίτλο «Μαθήματα από την Ελλάδα: συζήτηση με τον Αλέξη Τσίπρα», τη συζήτηση διευθύνει ο πρύτανης της σχολής και πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας Enrico Letta.
19:00 Συνάντηση με νέους Γάλλους ακτιβιστές, καλλιτέχνες, ερευνητές, start uppers, και εκπρόσωπους της κοινωνίας των πολιτών.

Πέμπτη 28/11
10:00 Συνάντηση με τον Γάλλο Οικονομολόγο Thomas Piketty.

 
Image

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS