Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Συμφωνία ΕΤΕ με AstroBank για την πώληση της National Bank of Greece (Cyprus)

Συμφωνία ΕΤΕ με AstroBank για την πώληση της National Bank of Greece (Cyprus)
Συμφωνία Εθνικής με AstroBank Limited για την πώληση του 100% της National Bank of Greece (Cyprus)
Η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος («ΕΤΕ») ανακοινώνει ότι υπεγράφη σύμβαση με την AstroBank Limited  για την πώληση του 100% της θυγατρικής της ΕΤΕ στη Κύπρο, National Bank of Greece (Cyprus) Ltd («η Συναλλαγή»).
H Συναλλαγή αναμένεται να έχει θετική επίδραση στον δείκτη κεφαλαίου κοινών μετοχών κατηγορίας 1 (CET1) της ΕΤΕ.
H ολοκλήρωση της Συναλλαγής υπόκειται στις εγκρίσεις της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου και της Επιτροπής Προστασίας Ανταγωνισμού της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Η Credit Suisse International ενεργεί ως αποκλειστικός χρηματοοικονομικός σύμβουλος της ΕΤΕ.
Η Freshfields Bruckhaus Deringer ενεργεί ως διεθνής νομικός σύμβουλος και η Chryssafinis & Polyviou LLC ως τοπικός νομικός σύμβουλος της ΕΤΕ.

Τί έγραφε το bankingnews την Τετάρτη 13/02/2019 - 17:43

Πολύ κοντά στην απόκτηση της Εθνικής Τράπεζας Κύπρου η AstroBank

Πολύ κοντά στην απόκτηση της Εθνικής Τράπεζας Κύπρου (θυγατρική της ΕΤΕ) βρίσκεται ο λιβανέζικος όμιλος Holding M. Sehnaoui SAL, ο οποίος ελέγχει την Astrobank.
Σύμφωνα με πληροφορίες η Astrobank θα αποκτήσει την ΕΤΕ Κύπρου «καθαρή», χωρίς «κόκκινα δάνεια» τα οποία μεταφέρθηκαν στο υποκατάστημα της ΕΤΕ στην Κύπρο, με αποτέλεσμα η Astrobank να βελτιώνει τον ισολογισμό της.
Το συνολικό ενεργητικό της Εθνικής Κύπρου προσεγγίζει τα 800 εκατ. ευρώ, τα υπόλοιπα δανείων τα 747 εκατ. ευρώ και οι καταθέσεις τα 572 εκατ. ευρώ. Το σύνολο των μη εξυπηρετούμενων πιστωτικών ανοιγμάτων (Δεκέμβριος 2017) ανέρχονταν στο 68% με δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας στο 26,7%.
Η αποχώρηση της ΕΤΕ από την Κύπρου εντάσσεται στο πλαίσιο του νέου προγράμματος αναδιάρθρωσης της τράπεζας.
Να σημειωθεί ότι ολοκληρώθηκε πρόσφατα, η απόκτηση των τραπεζικών εργασιών της USB Bank από την AstroBank.
Πρόκειται για μια εξέλιξη που διπλασιάζει το μέγεθός της AstroBank, καθιστώντας το νέο, ενοποιημένο σχήμα πιο ισχυρό και ανταγωνιστικό, με σύνολο ενεργητικού πέραν των 2,1 δισ. ευρώ, μεικτές χορηγήσεις 1,2 δισ. ευρώ, καταθέσεις πελατών 1,9 δισ.  ευρώ και κεφάλαια πέραν των 160 εκατ. ευρώ.

Τί έγραφε το bankingnews την Τετάρτη 03/10/2018 - 01:32

Τα παιχνίδια των Κυπρίων με MIG και Υγεία αλλά και με Επενδυτική Τράπεζα – Η Astrobank εξαγοράζει την Εθνική Κύπρου;

Τα παιχνίδια των Κυπρίων καλά κρατούν απόρροια περισσότερο της προκατάληψης για τον αείμνηστο Ανδρέα Βγενόπουλο και τον όμιλο MIG.
H υπόθεση ενός νομικού προσώπου που για 1,5 εκατ ευρώ προσπαθεί να μπλοκάρει την πώληση του Υγεία ενός deal 300 εκατ ευρώ αποτελεί κραυγαλέα περίπτωση μεροληψίας, προκατάληψης και εμμονής.
Νομικό πρόσωπο με κατάθεση 1,5 εκατ ευρώ κατάφερε μέσω δικαστηρίου να παγώσει – προσωρινά – την πώληση του Υγεία.
Η MIG είναι εταιρία συμμετοχών και μέτοχος στο παρελθόν της Λαϊκής Τράπεζας πρώην Marfin Popular Bank.
H MIG είναι μέτοχος και ένα κυπριακό δικαστήριο, ένας κύπριος δικαστής δεσμεύει τα περιουσιακά στοιχεία ενός μετόχου κατά τρόπο πραξικοπηματικό και απαράδεκτο.
Η απόφαση του κυπριακού δικαστηρίου εγείρει πολλά ερωτηματικά που χρήζουν προσοχής.
Με την ίδια νομική ακροβασία η MIG δεν θα μπορεί να λειτουργήσει επειδή ένας δικαστής σε κάποιο δικαστήριο της Κύπρου θα εγείρει κάποιες αξιώσεις που είναι νομικά αβάσιμες.

Η στάση των Κυπριακών αρχών φαίνεται και στην περίπτωση της Επενδυτικής Τράπεζας.
Ως γνωστό η Λαϊκή bad bank πουλάει την Επενδυτική Τράπεζα της Ελλάδος και στην διαδικασία τελικώς προσήλθε με δεσμευτική προσφορά το σχήμα Βαρδινογιάννη Τανισκίδη όπου υπέβαλλε προσφορά 77 εκατ.
Η κινεζική Fosun δεν συμμετείχε στην δεσμευτική προσφορά ωστόσο η μη δεσμευτικής της προσφορά ήταν 88 εκατ σε σύνολο 90 εκατ κεφαλαίων.
Η Fosun είχε ζητήσει ένα μήνα παράταση της διαδικασίας και ο σύμβουλος της Λαϊκή bad bank η EY ακόμη δεν έχει απαντήσει.
Η πραγματικότητα είναι πάντως ότι μόνο η πρόταση της πλευράς Βαρδινογιάννη υπάρχει τα 77 εκατ που αντιστοιχούν στο 85% της λογιστικής αξίας.

Η AstroBank στην οποία συμμετέχει η Sehnaoui, η τράπεζα Πειραιώς, η WG Cyprus, Bassam Diab κ.α. σχεδιάζουν να εξαγοράσουν την Εθνική τράπεζα Κύπρου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης