Χρηματιστήριο

Τι ζήτησε ο MSCI από την Κίνα για να αυξήσει τη στάθμισή της και... το μήνυμα προς την Ελλάδα

tags :
Τι ζήτησε ο MSCI από την Κίνα για να αυξήσει τη στάθμισή της και... το μήνυμα προς την Ελλάδα
Στον δείκτη αναδυόμενων αγορών του MSCI δραστηριοποιούνται κεφάλαια που φτάνουν τα 1,9 τρισ. δολάρια
Οι αλλαγές που πραγματοποιήθηκαν στο κλείσιμο της χθεσινής συνεδρίασης 26 Νοεμβρίου 2019 από τους δείκτες MSCI, με αύξηση της βαρύτητας των κινεζικών μετοχών, προκάλεσαν έντονες αναταράξεις στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Η αύξηση της βαρύτητας της Κίνας προκάλεσε εκροές 80 εκατ. ευρώ από το ΧΑ στη χθεσινή συνεδρίαση, με τον MSCI όμως να επανέρχεται και να κάνει ιδιαίτερες συστάσεις στις αρχές της Κίνας.
Μία ημέρα λοιπόν μετά την αναθεώρηση των δεικτών του, ο παγκόσμιος πάροχος εξέδωσε σύσταση προς τις κινεζικές ρυθμιστικές αρχές να προωθήσουν σημαντικές μεταρρυθμίσεις για την πρόσβαση στην αγορά, δηλώνοντας ότι δεν θα προχωρήσει σε περαιτέρω αύξηση της στάθμισης της αγοράς, ή ένταξη περισσοτέρων κινεζικών μετοχών στους δείκτες του, έως ότου αντιμετωπιστούν οι ανησυχίες της για αντιστάθμιση και άλλα προβλήματα.
Αξίζει να σημειωθεί εδώ ότι σύμφωνα με τους αναλυτές, η συμπερίληψη των αποκαλούμενων "μετοχών Α" στον δείκτη αναδυόμενων αγορών του MSCI, το 2018, αναμένεται να αποφέρει περισσότερα από 100 δισ. δολ. ξένων επενδύσεων φέτος.
Ο MSCI αύξησε σταδιακά τη στάθμιση τους καθ 'όλη τη διάρκεια του 2019.
Η εταιρεία ολοκλήρωσε την τελική προγραμματισμένη προσαρμογή της στο κλείσιμο της διαπραγμάτευσης την Τρίτη, με το συντελεστή στάθμισης να ανέρχεται στο 4% στον δείκτη των αναδυόμενων αγορών, στον οποίο δραστηριοποιούνται επενδυτές που διαχειρίζονται περίπου 1,9 τρισ. δολάρια.
Ωστόσο, η MSCI επέστρεψε σχετικά με τους όρους για την εγγραφή περισσότερων μετοχών.
Σε ανακοίνωσή του ανέφερε ότι δεν θα διεξαγάγει περαιτέρω διαβουλεύσεις σχετικά με την αύξηση του συντελεστή έως ότου οι ρυθμιστικές αρχές καλύψουν έναν κατάλογο ανησυχιών, συμπεριλαμβανομένης της πρόσβασης σε εργαλεία αντιστάθμισης κινδύνου, καθώς και προβλήματα με τον κύκλο και το πρόγραμμα διακοπών της Κίνας.
"Ο MSCI θα ξεκινήσει δημόσια διαβούλευση σχετικά με την περαιτέρω ένταξη των μετοχών Α της Κίνας σε δείκτες MSCI μόνο αφού οι κινεζικές αρχές έχουν αντιμετωπίσει όλες τις προαναφερθείσες ανησυχίες προκειμένου να συνεχίσουν να διευκολύνουν τις διεθνείς επενδύσεις", δήλωσε ο MSCI.
Ο πάροχος έχει ζητήσει προηγουμένως από τις αρχές να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα αυτά, αλλά δεν είχε κάνει τις ρυθμιστικές αλλαγές προϋπόθεση για μελλοντικές διαβουλεύσεις.
Οι ξένοι επενδυτές τόνισαν εδώ και αρκετά χρόνια ότι η αύξηση της κατανομής των κινεζικών τίτλων θα έπρεπε να συμβαδίζει με την πρόσβαση σε παράγωγα, όπως συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης δεικτών και συμβόλαια δικαιωμάτων προαίρεσης, προκειμένου να αντισταθμιστούν οι κίνδυνοι.
Χωρίς εργαλεία αντιστάθμισης κινδύνου, τα κεφάλαια που απαιτούν ελέγχους μεταβλητότητας θα έχουν περιορισμένες επιλογές για το πόσο μπορούν να επενδύσουν σε κινεζικές κινητές αξίες, δήλωσε ο Paul Sandhu της BNP Paribas Asset Management.
«Εάν εκτεθεί κάποιος στην Κίνα αλλά δεν μπορεί να ελέγξει την αστάθεια, τότε υπάρχει ένα όριο στο πόσο θα μπορούσε να διαθέσει», δήλωσε ο κ. Sandhu, αναφορικά με τα κεφάλαια που απαιτούν προστασία από την αστάθεια.
Οι ρυθμιστικές αρχές φέτος ανέφεραν σε αρκετούς ξένους διαχειριστές επενδύσεων ότι τέτοιες αλλαγές βρίσκονται σε εξέλιξη, ωστόσο δεν υπάρχει ακόμα σαφές χρονικό πλαίσιο για την υλοποίησή τους.
Τα παράγωγα αποτελούν ευαίσθητη περιοχή για τις κινεζικές αρχές και θεωρούνται ως κανάλι για τους ξένους επενδυτές σε βραχυπρόθεσμους κινεζικούς τίτλους και προωθούν τη μεταβλητότητα στη χρηματιστηριακή αγορά, η οποία κυριαρχείται από τους μικροεπενδυτές.
Ο MSCI κάλεσε επίσης τις κινεζικές αρχές να επιλύσουν προβλήματα με τον κύκλο εγκατάστασης της χώρας, ο οποίος είναι μικρότερος από τις περισσότερες μεγάλες αγορές και παρουσιάζει λειτουργικά προβλήματα.
Το πρόγραμμα διακοπών της Κίνας δεν ταιριάζει με το πρόγραμμα Stock Connect, ένα κανάλι που χρησιμοποιείται από διεθνείς επενδυτές για πρόσβαση σε κινεζικές μετοχές, ανέφερε ο MSCI.
Η εταιρεία ανέφερε επίσης καταγγελίες σχετικά με τον μηχανισμό διαπραγμάτευσης της Κίνας, ο οποίος δεν τους επιτρέπει να πραγματοποιούν απλές παραγγελίες εκ μέρους πολλών πελατών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης