Τελευταία Νέα
Πολιτική

Άγρια κόντρα στη Βουλή για τη ΔΕΗ - Χατζηδάκης: Ντροπή στον ΣΥΡΙΖΑ - Αν καταρρεύσει, θα συμπαρασύρει τις τράπεζες και τη χώρα

Άγρια κόντρα στη Βουλή για τη ΔΕΗ - Χατζηδάκης: Ντροπή στον ΣΥΡΙΖΑ - Αν καταρρεύσει, θα συμπαρασύρει τις τράπεζες και τη χώρα
«Ντροπή, ντροπή, ντροπή», φώναξε απευθυνόμενες στον ΣΥΡΙΖΑ ο αρμόδιος υπουργός Κωστής Χατζηδάκης
Άγρια κόντρα ξέσπασε στη Βουλή για τη ΔΕΗ, με αφορμή την ένσταση αντισυνταγματικότητας που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ για το νομοσχέδιο, η οποία απορρίφθηκε.
«Ντροπή, ντροπή, ντροπή», φώναξε απευθυνόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ ο αρμόδιος υπουργός Κωστής Χατζηδάκης.
«Κάνουμε ότι χρειάζεται για να σωθεί η ΔΕΗ.
Γιατί αν πέσει η ΔΕΗ, θα πέσουν οι τράπεζες και μετά θα πέσει η χώρα», προειδοποίησε σε δραματικό τόνο ο υπουργός.
«Εδώ έχουμε νόμο του 2006 για τον ΟΤΕ που θέτει τις βάσεις για κάτι παρόμοιο.
Και να δούμε πως πάει σήμερα ο ΟΤΕ και πως πάει η ΔΕΗ.
Η ΔΕΗ έπεσε θύμα του κρατισμού και του λαϊκισμού», ανέφερε ο υπουργός.
Η ένσταση του ΣΥΡΙΖΑ αφορούσε διάταξη για τις συλλογικές συμβάσεις των νεοπροσληφθέντων στη ΔΕΗ.
«Εχω ένα έγγραφο το οποίο γράφει απ’έξω ΔΕΗ Ανανεώσιμες.
Είναι ο Κανονισμός Εργασίας που εγκρίθηκε από το ΔΣ της εταιρείας στις 24.7.2017. Πηγαίνετε στο αρ 24.
Θα διαπιστώσετε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θέσπισε για την ΔΕΗ Ανανεώσιμες αυτό που εμείς σήμερα θεσπίζουμε για όλη την ΔΕΗ. Ντροπή! Ντροπή! Ντροπή!», τόνισε ο υπουργός για να προσθέσει απευθυνόμενος στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ: «Αυτά που είπατε προηγουμένως για την ένσταση αντισυνταγματικότητας να πάτε να τα πείτε στην ίδια την ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ και θα διαπιστώσετε τι αυτό για το οποίο μας καταγγέλλετε, το κάνατε πράξη εσείς».
«Εσείς κάνατε στην ΔΕΗ Ανανεώσιμες αυτό που φέρνουμε εμείς σήμερα για όλη την ΔΕΗ. Ποιος ήταν το 2017 κυβέρνηση και υπουργός Εργασίας;» διερωτήθηκε ο κ. Χατζηδάκης.
Ο υπουργός δήλωσε ότι η κυβέρνηση είναι περήφανη για την κατάργηση της μονιμότητας στη ΔΕΗ.
«Είμαστε περήφανοι για την κατάργηση της μονιμότητας των νεοπροσλαμβανόμενων της ΔΕΗ! Και μαζί μας είναι η συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού.
Η ΔΕΗ δεν είναι πια ό,τι ήταν τη δεκαετία του ’70. Υπόκειται πλέον στον ανταγωνισμό»
Ο τομεάρχης της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κ. Φάμελλος τόνισε μεταξύ άλλων πως με «το νομοσχέδιο ανοίγει ο δρόμος για προσλήψεις στη ΔΕΗ μέσω των γραφείων της ΝΔ»
Από την πλευρά του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Τζανακόπουλος υποστήριξε ότι ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε ανακρίβειες και ότι η μονιμότητα έχει καταργηθεί από το 2012.
«Το τερατώδες είναι ότι πάνε με νόμο να καταργήσουν την Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.
Εμείς στην ΔΕΗ Ανανεώσιμες καταργήσαμε τις συλλογικές συμβάσεις, αλλά με διμερή συμφωνία Διοίκησης και εργαζομένων, όχι με νόμο, όπως γίνεται σήμερα», εξήγησε ο κ. Τζανακόπουλος.
Υπέρ της ένστασης αντισυνταγματικότητας που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ τάχθηκαν Κίνημα Αλλαγής και ΚΚΕ.

Ονομαστική ψηφοφορία για οκτώ άρθρα του ενεργειακού νομοσχεδίου ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ

Αίτηση διεξαγωγής ονομαστικής ψηφοφορίας κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ, σε οκτώ άρθρα του νομοσχεδίου για την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, τον εκσυγχρονισμό της ΔΕΗ, την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ και την στήριξη των ΑΠΕ.
Σύμφωνα με το σκεπτικό του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης:

- Το 'Αρθρο 3 που αφορά στις προσλήψεις προσωπικού αορίστου χρόνου:

Καταργεί τον ουσιαστικό ρόλο του ΑΣΕΠ στις προσλήψεις της ΔΕΗ, στο όνομα της ευελιξίας και καταργεί την διαφάνεια, την ισοτιμία και την αξιοπιστία του συστήματος προσλήψεων.
Δημιουργούνται εργαζόμενοι δύο ταχυτήτων με την κατάργηση της συλλογικής σύμβασης της ΔΕΗ για νέους εργαζόμενους, οι οποίοι θα δουλεύουν με ατομικές συμβάσεις.
Μετατρέπει και τους εργαζόμενους της ΔΕΗ σε παιδιά ενός κατώτερου θεού. Έχει σοβαρό πρόβλημα αντισυνταγματικότητας, λόγω της μονομερούς κατάργησης της επιχειρησιακής συλλογικής σύμβασης με νόμο.

- Το 'Αρθρο 4 για τις προσλήψεις προσωπικού ορισμένου χρόνου:

Καταργεί το πλαφόν στις αποδοχές (άρθρο 28 παρ.1 του ν.4354/2015 δηλαδή το όριο των αποδοχών του γενικού γραμματέα υπουργείου) για τους αναπληρωτές διευθύνοντες συμβούλους, τους γενικούς διευθυντές και τους διευθυντές της εταιρείας που προσλαμβάνονται με τις διατάξεις του παρόντος. Πρακτικά, ανοίγει ο δρόμος για πρόσληψη γαλάζιων goldenboys στη ΔΕΗ με πολύ υψηλές αμοιβές και εμμέσως οδηγείται σε εκκαθάριση όλο το προσωπικό των διευθυντικών θέσεων.

- Το 'Αρθρο 9, που αφορά στην Πολιτική προμηθειών:

Δεν περιλαμβάνει ρητά την ικανοποίηση του ευρωπαϊκού πλαισίου, αλλά περιέχει επίσης την εξαίρεση της ΔΕΗ από το ανώτατο όριο κυβισμού κρατικών αυτοκινήτων, ανοίγοντας ο δρόμος και για αγορά αυτοκινήτων μεγάλου κυβισμού (λιμουζίνες) για τα golden boys της ΔΕΗ.

- Με το 'Αρθρο 16 που αφορά σε ρυθμίσεις για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ ΑΕ -Τροποποίηση άρθρων 80ΣΤ επ ν.4001/20111:

Παραχωρείται σε ιδιώτες ολόκληρο το ποσοστό του δημοσίου (65%) τόσο στις Υποδομές όσο και στην Εμπορία. Δημιουργείται ένα ιδιωτικό μονοπώλιο στα δίκτυα φυσικού αερίου. Το Δημόσιο δεν κρατά ούτε τον ρόλο του μετόχου μειοψηφίας, παρότι θίγονται και θέματα ενεργειακής ασφάλειας της χώρας.
Παραχωρεί το δίκτυο, δηλαδή ένα φυσικό μονοπώλιο με σταθερό έσοδο, χωρίς να διασφαλίζει την τροφοδότηση όσο το δυνατόν περισσότερων πολιτών και επιχειρήσεων με φυσικό αέριο. Η μονοπωλιακή διαχείριση και ιδιοκτησία του δικτύου θα ανεβάσει το κόστος για νοικοκυριά και επιχειρήσεις και δεν εξασφαλίζει την επέκταση του δικτύου σε όσο το δυνατόν περισσότερες περιοχές.

- Με το 'Αρθρο 17 για την τροποποίηση των άρθρων 80 και 80ΙΒ του ν.4001/2011:

Καταργούνται για τους εργαζόμενους της ΔΕΠΑ οι προβλέψεις που υπήρχαν στον 4206/2019 της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, που προέβλεπε την ισχύ των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, τη μεταβίβαση των εργασιακών σχέσεων στις νέες εταιρείες που θα προκύψουν και την απαγόρευση απολύσεων για τρία χρόνια μετά την ολοκλήρωση της μεταβίβασης των μετοχών, για τους .

- Το 'Αρθρο 24 για το πλαίσιο εγκατάστασης Φ/Β σταθμών σε αγροτική γη:

Υποβαθμίζει την πρωτογενή παραγωγή της χώρας χρησιμοποιώντας υπερβολικά μεγάλο ποσοστό της γης υψηλής παραγωγικότητας για Φ/Β. Δεν είναι μόνο το 1% της γης υψηλής παραγωγικότηττας, αλλά το 1% του συνόλου της αγροτικής γης. 'Αρα πρόκειται για την κατανάλωση ενός πολύτιμου φυσικού πόρου και μάλιστα ενός ανταγωνιστικού πόρου για την Ελλάδα, δηλαδή υψηλής θρεπτικής και οικολογικής αξίας αγροτικών προϊόντων.

- Με το άρθρο 42 για την τροποποίηση του άρθρου 57 του ν.4508/2017 και του άρθρου 4 του ν.4585/2018:

Δίνεται μόλις ένας μήνας προθεσμία στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) να γνωμοδοτήσει για τις αποφάσεις που αφορούν τον καθορισμό των εγγυήσεων που χρειάζεται να καταβάλουν οι προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας προς τον ΔΕΔΔΗΕ σε σχέση με τα ΥΚΩ και τον ΔΑΠΕΕΠ σε σχέση με τον ΕΛΑΠΕ (απόδοση προς ΔΑΠΕΕΠ πχ του ΕΤΜΕΑΡ, του Ειδικού Τέλους Λιγνίτη). Μετά την παρέλευση του μήνα τεκμαίρεται ότι η Ρυθμιστική Αρχή έχει γνωμοδοτήσει.
Επανέρχεται έμμεσα προσπάθεια παράκαμψης του ρόλου της ΡΑΕ που εξασφαλίζει την καταβολή εγγυήσεων και εισπραττόμενων πόρων από τους εναλλακτικούς παρόχους. Δηλαδή προετοιμάζεται ο δρόμος για ένα νέο σκάνδαλο HELAAS ENERGA.

- Με το 'Αρθρο 44 που επιφέρει Τροποποιήσεις του ν.3468/2006:

Εξουσιοδοτείται ο υπουργός ΠΕΝ να καθορίσει με ΚΥΑ νέα προτεραιοποίηση των σταθμών ΑΠΕ, κατά παρέκκλιση κάθε άλλης γενικής και ειδικής διάταξης. Η προτεραιοποίηση αφορά τα πάντα (και περιοχές με κορεσμένα δίκτυα, και εκκρεμείς αιτήσεις σύνδεσης). Εκτός από τις προτεραιότητες, η απόφαση θα καθορίζει και όρους, προϋποθέσεις και περιορισμούς για κατηγορίες σταθμών, καθώς και τις προθεσμίες που θα έχει ο Διαχειριστής να εκδώσει μη δεσμευτική και στη συνέχεια οριστική προσφορά σύνδεσης. Η νέα προτεραιοποίηση αφορά όλες τις κατηγορίες έργων (πχ και βιοαέριο, και ενεργειακές κοινότητες κλπ).
Ωστόσο η εξουσιοδότηση είναι εν λευκώ. Παίρνει όλες τις εξουσιοδοτήσεις ο υπουργός χωρίς προτεραιότητες και υπάρχει βάσιμος κίνδυνος να υποβαθμιστούν οι ενεργειακές κοινότητες, που έχουν προτεραιότητα με Νόμο.
Η ψηφοφορία θα διεξαχθεί αύριο (28/11) στις 2 το μεσημέρι στην Ολομέλεια.

Χαρίτσης (ΣΥΡΙΖΑ): Το νομοσχέδιο για ΔΕΗ και ΔΕΠΑ είναι εις βάρος του δημοσίου συμφέροντος

«Η κυβέρνηση θέλει να εξυπηρετήσει ολιγοπωλιακά ιδιωτικά συμφέροντα με αδιαφανείς διαδικασίες, και εν τέλει να εκποιήσει βασικές δημόσιες ενεργειακές υποδομές, κρίσιμες για την παραγωγική ανασυγκρότηση της ελληνικής οικονομίας», διαμηνύει ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης σε δηλώσεις του για το νομοσχέδιο για την ενέργεια και τη ΔΕΗ.
Ο ίδιος επισημαίνει ότι με το ν/σ η κυβέρνηση του Κ. Μητσοτάκη “εκχωρεί σε ιδιώτες ολόκληρο το ποσοστό του δημοσίου (65%) τόσο στις Υποδομές όσο και στην Εμπορία των δικτύων φυσικού αερίου”, ενώ δεν διαθέτει “σχέδιο για τους εργαζόμενους, για την ασφάλεια εφοδιασμού, για το κόστος ενέργειας, για τη διασφάλιση της ανάπτυξης δικτύων φυσικού αερίου στη χώρα”. Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση “διαλύει τις εργασιακές σχέσεις, παρακάμπτει το ΑΣΕΠ, επεκτείνει τις εργολαβικές σχέσεις”, ενώ “σε βάρος του δημοσίου συμφέροντος, οδηγεί στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, της ΔΕΠΑ και των ενεργειακών δικτύων και καταστρατηγεί το δικαίωμα των πολιτών σε οικονομικά προσιτή και καθαρή ενέργεια”.

Ακολουθεί η πλήρης δήλωση: “Το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για την ενέργεια και τη ΔΕΗ έρχεται μετά από πολύμηνες προσπάθειες απαξίωσης και συκοφάντησης της επιχείρησης.
Επιβεβαιώνει ότι η κυβέρνηση δεν σκοπεύει να ακολουθήσει πολιτικές που εξασφαλίζουν χαμηλό κόστος ενέργειας και πρόσβαση σε όλους, πολίτες και επιχειρήσεις.
Επιβεβαιώνει την επιθυμία της να εξυπηρετήσει ολιγοπωλιακά ιδιωτικά συμφέροντα με αδιαφανείς διαδικασίες και εν τέλει να εκποιήσει βασικές δημόσιες ενεργειακές υποδομές, κρίσιμες για την παραγωγική ανασυγκρότηση της ελληνικής οικονομίας.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα:
Η κυβέρνηση δημιουργεί ένα ιδιωτικό μονοπώλιο στα δίκτυα φυσικού αερίου, εκχωρώντας πλέον σε ιδιώτες ολόκληρο το ποσοστό του δημοσίου (65%) τόσο στις Υποδομές όσο και στην Εμπορία.
Την ίδια στιγμή, δεν υπάρχει σχέδιο για τους εργαζόμενους, για την ασφάλεια εφοδιασμού, για το κόστος ενέργειας, για τη διασφάλιση της ανάπτυξης δικτύων φυσικού αερίου στη χώρα.
Στο όνομα του εκσυγχρονισμού, διαλύει τις εργασιακές σχέσεις, παρακάμπτει το ΑΣΕΠ, επεκτείνει τις εργολαβικές σχέσεις που εξυπηρετούν ιδιωτικά οικονομικά συμφέροντα με δυσανάλογο κόστος για τους καταναλωτές.
Το νομοσχέδιο είναι εις βάρος του δημοσίου συμφέροντος.
Οδηγεί στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, της ΔΕΠΑ και των ενεργειακών δικτύων και καταστρατηγεί το δικαίωμα των πολιτών σε οικονομικά προσιτή και καθαρή ενέργεια.
Τον λογαριασμό, αν δεν αντιδράσουμε, θα τον πληρώσουμε όλοι και όλες μας”.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης