Τελευταία Νέα
Διεθνή

Putin - Zelensky θα έχουν την πρώτη τους συνάντηση στο Παρίσι

Putin - Zelensky θα έχουν την πρώτη τους συνάντηση στο Παρίσι
Θα είναι η πρώτη συνάντηση των δύο ηγετών, καθώς Ρωσία και Ουκρανία είναι «στα μαχαίρια» μετά την άνοδο στην εξουσία των φιλοδυτικών στο Κίεβο το 2014
Οι πρόεδροι της Ρωσίας και της Ουκρανίας Vladimir Putin και Volodymyr Zelensky θα έχουν την πρώτη τους κατ΄ιδίαν συνάντηση στη σύνοδο κορυφής του Παρισιού στις 9 Δεκεμβρίου, η οποία διοργανώνεται με τη γαλλική και τη γερμανική διαμεσολάβηση, ανακοίνωσε σήμερα το Κρεμλίνο.
"Νομίζω πως βαδίζουμε προς μιαν κατ΄ιδίαν συνάντηση.
Θα βρίσκονται στο ίδιο μέρος και ασφαλώς θα συνομιλήσουν", δήλωσε ο σύμβουλος του Κρεμλίνου Yuri Ushakov, τον οποίο επικαλούνται τα ρωσικά ειδησεογραφικά πρακτορεία.
Διευκρίνισε ότι το πρόγραμμα της συνόδου τελεί ακόμη υπό επεξεργασία.
Θα είναι η πρώτη συνάντηση μεταξύ των δύο ανδρών, καθώς η Ρωσία και η Ουκρανία είναι "στα μαχαίρια" μετά την άνοδο στην εξουσία των φιλοδυτικών στο Κίεβο το 2014 και στη συνέχεια την προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσική Ομοσπονδία και έναν πόλεμο με φιλορώσους αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία.
Θα είναι επίσης η πρώτη σύνοδος κορυφής μετά το 2016 υπό το σχήμα αυτό, το αποκαλούμενο "Νορμανδία", στόχος της οποίας είναι η προώθηση της ειρηνευτικής διαδικασίας στην ανατολική Ουκρανία, όπου ο πόλεμος έχει αφήσει πίσω του περισσότερους από 13.000 νεκρούς.
Ταξιδεύοντας σήμερα στη Λιθουανία, ο Zelensky είπε ότι "δεν αναμένει μεγάλες νίκες ή το τέλος του πολέμου από αύριο".
Παρότι δεν επιβεβαίωσε μια συνάντηση πρόσωπο με πρόσωπο με τον Putin, υπογράμμισε ότι είναι έτοιμος να συνομιλήσει "με κάθε ηγέτη που θα είναι στο Παρίσι" εάν χρειαστεί.
"Ως πρόεδρος της Ουκρανίας, θέλω να καταλάβω ξεκάθαρα πότε και πώς μπορούμε να θέσουμε τέλος σε αυτό τον πόλεμο", δήλωσε.
Ειρηνευτικές συμφωνίες για την ανατολική Ουκρανία υπογράφηκαν το 2015 στο Μινσκ και επέτρεψαν τη σημαντική μείωση της βίας αλλά το πολιτικό σκέλος των συμφωνιών ουδέποτε εφαρμόστηκε.
Πρόοδος έχει σημειωθεί ωστόσο μεταξύ του Κιέβου και της Μόσχας μετά την εκλογή τον Απρίλιο του Zelensky, ο οποίος τάσσεται υπέρ ενός διαλόγου περισσότερο από τον προκάτοχό του Petro Porosenko.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης