Τελευταία Νέα
Διεθνή

HRW: Η «ζώνη ασφαλείας» της Τουρκίας στη Συρία, μόνο ασφαλής δεν είναι για τους άμαχους - Είναι άκρως επικίνδυνη

HRW: Η «ζώνη ασφαλείας» της Τουρκίας στη Συρία, μόνο ασφαλής δεν είναι για τους άμαχους - Είναι άκρως επικίνδυνη
Η οργάνωση κάλεσε την Άγκυρα να ερευνήσει παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως τις χαρακτήρισε και «σε πολλές περιπτώσεις ενδεχόμενα εγκλήματα πολέμου»
Οι Σύροι αντάρτες που είναι σύμμαχοι της Τουρκίας έχουν πραγματοποιήσει εξωδικαστικές εκτελέσεις αμάχων στη διάρκεια της στρατιωτικής επίθεσης της Τουρκίας στη βορειοανατολική Συρία και λεηλασίες περιουσιών που ανήκουν σε κουρδικές οικογένειες που εκτοπίστηκαν από τις μάχες, ανέφερε σήμερα σε έκθεσή του το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch -- HRW).
Η οργάνωση κάλεσε την Άγκυρα να ερευνήσει παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως τις χαρακτήρισε, και «σε πολλές περιπτώσεις ενδεχόμενα εγκλήματα πολέμου» στην περιοχή την οποία έχουν υπό τον έλεγχό τους προς το παρόν οι τουρκικές δυνάμεις, και να καταστήσει υπόλογους τους υπευθύνους για αυτές.
Η Τουρκία λέει ότι σχεδιάζει να εγκαταστήσει περισσότερο από ένα εκατομμύριο Σύρους πρόσφυγες σε μια «ασφαλή ζώνη» η οποία λέει ότι θα εγκαθιδρυθεί από τη στρατιωτική επιχείρηση, όμως το Παρατηρητήριο ανέφερε πως τα ευρήματά του δείχνουν ότι η περιοχή δεν είναι ασφαλής.
«Οι εκτελέσεις ανθρώπων, η λεηλασία περιουσιών και η παρεμπόδιση των εκτοπισμένων να επιστρέψουν στα σπίτια τους είναι στοιχεία που δείχνουν γιατί η προτεινόμενη από την Τουρκία ‘ζώνη ασφαλείας’ δεν θα είναι ασφαλής», ανέφερε σε μια ανακοίνωση η Sarah Lee Whitson, διευθύντρια της οργάνωσης για τη Μέση Ανατολή.
Απαντώντας σε ερώτηση για την έκθεση του Παρατηρητηρίου, εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών αναφέρθηκε σε προηγούμενες αναφορές των ΜΜΕ, σύμφωνα με τις οποίες οι αντάρτες της Συρίας συγκροτούν μια επιτροπή που θα διερευνήσει τις φερόμενες ως παραβιάσεις, καθώς και στρατιωτικά δικαστήρια για να δικάσουν τους υπευθύνους.
Τον περασμένο μήνα οι υπό κουρδική ηγεσία Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις κατηγόρησαν μια υποστηριζόμενη από την Τουρκία δύναμη ότι έστησε ενέδρα και σκότωσε μια Κούρδισα πολιτικό, τη Hervin Khalaf, και πολλούς άλλους αμάχους κατά την πρώτη εβδομάδα της επίθεσης στη βορειοανατολική Συρία.
Η αντάρτικη οργάνωση αρνήθηκε την ευθύνη για τη δολοφονία.
Η HRW ανέφερε ότι ερεύνησε την υπόθεση τριών εργαζομένων της κουρδικής Ερυθράς Ημισελήνου που εξαφανίστηκαν από την περιοχή που τελεί υπό τον έλεγχο των ανταρτών, «περιλαμβανομένης της προφανώς παράνομης δολοφονίας τουλάχιστον ενός από αυτούς».
Η οργάνωση πήρε επίσης συνέντευξη από πέντε Κούρδους πολίτες οι οποίοι είπαν πως οι δυνάμεις των ανταρτών είχαν καταλάβει τα σπίτια τους και τους είχαν αυθαίρετα εμποδίσει να επιστρέψουν.
«Η Τουρκία κάνει τα στραβά μάτια στην αξιοκατάκριτη συμπεριφορά που επιδεικνύουν οργανώσεις τις οποίες εξοπλίζει», ανέφερε η Ουίτσον.
«Όσο η Τουρκία ασκεί έλεγχο στις περιοχές αυτές, έχει την ευθύνη να διερευνήσει και να τερματίσει αυτές τις παραβιάσεις».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης