Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Ενεργειακή κίνηση ματ της Κίνας αλλάζει τα γεωπολιτικά δεδομένα και «στριμώχνει» τις ΗΠΑ

tags :
Ενεργειακή κίνηση ματ της Κίνας αλλάζει τα γεωπολιτικά δεδομένα και «στριμώχνει» τις ΗΠΑ
Πως η κατασκευή ενός νέος αγωγού φυσικού αερίου μειώνει την επιρροή των ΗΠΑ στην Ασία και αλλάζει τα γεωπολιτικά δεδομένα
Πως η κατασκευή ενός νέος αγωγού φυσικού αερίου μειώνει την επιρροή των ΗΠΑ στην Ασία και αλλάζει τα γεωπολιτικά δεδομένα

Ενεργειακή κίνηση ματ της Κίνας αλλάζει τα γεωπολιτικά δεδομένα και «στριμώχνει» τις ΗΠΑ  

Όταν η αμερικανική κυβέρνηση επέβαλε νέες σκληρές κυρώσεις στο Ιράν στα τέλη του 2018, το Πακιστάν εξέτασε τρόπους για την αναζωογόνηση μιας συμφωνίας που είχε συμφωνηθεί καταρχήν πριν από τη μονομερή αποχώρηση των ΗΠΑ από τη συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν(JCPOA).
Αυτή η συμφωνία αφορούσε τη μεταφορά τόσου φυσικού αερίου όσο το Πακιστάν χρειάζεται από την  περιοχή Asalouyeh  του Ιράν στο Gwadar του Πακιστάν και στη συνέχεια στο Nawabshah για περαιτέρω διοχέτευσή του, αν χρειαζόταν.
Ταυτόχρονα, η Κίνα διεξάγει  συνομιλίες με το Πακιστάν σχετικά με τα συγκεκριμένα προγράμματα που το Πεκίνο θέλησε να πραγματοποιήσει στο Πακιστάν στο πλαίσιο του προγράμματος «One Belt, One Road» (OBOR).
Κοινές δηλώσεις μόλις πριν από μια εβδομάδα από την πλευρά του Πακιστάν και της Κίνας ανέπτυξαν τέσσερα έργα που αποτελούν μέρος μιας «ευρύτερης συνεργασίας» μεταξύ Κίνας και Πακιστάν.
Αυτά αφορούν την  αναβάθμιση του Πακιστανικού Διυλιστηρίου Καράτσι, το κτίριο από εργοστάσιο παραγωγής άνθρακα σε εργοστάσιο βασισμένο στον άνθρακα Thar στο Thar Sindh, η χρησιμοποίηση Thar Block VI για έργα αεριοποίησης άνθρακα και λιπασμάτων και την ολοκλήρωση της μελέτης σκοπιμότητας για το σχέδιο αγωγού φυσικού αερίου Νότου-Βορρά που διασχίζει το Πακιστάν.
Το γεγονός ότι είναι πολύ πιο σημαντικές για την παγκόσμια γεωπολιτική ισορροπία αποδεικνύεται από τις εξαγριωμένες προειδοποιήσεις των ΗΠΑ προς το Πακιστάν, με βάση το γεγονός ότι όλα αυτά τα έργα αποτελούν στην πραγματικότητα βασικό μέρος του σχεδιαζόμενου οικονομικού διαδρόμου Κίνας-Πακιστάν (CPEC ), η οποία, με τη σειρά της, αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της πρωτοβουλίας OBOR.
Σήμερα, το κόστος μόνο του πρώτου κύκλου έργων CPEC έχει αυξηθεί από ένα αρχικό κόστος 48 δισεκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ σε τουλάχιστον 62 δισεκατομμύρια δολάρια τώρα.
Αμερικανοί διπλωμάτες τόνισαν πως «είναι ξεκάθαρο, ή πρέπει να είναι σαφές, ότι το CPEC δεν αφορά βοήθεια».
«Ο διάδρομος [CPEC] πρόκειται να προκαλέσει ασφυξία στην οικονομία του Πακιστάν, ειδικά όταν το μεγαλύτερο μέρος των πληρωμών αρχίζει να οφείλεται τα επόμενα τέσσερα έως έξι χρόνια», πρόσθεσαν.
«Ακόμα και αν οι πληρωμές δανείων αναβληθούν, θα συνεχίσουν να κρέμονται πάνω από το δυναμικό οικονομικής ανάπτυξης του Πακιστάν, υπονομεύοντας τον μεταρρυθμιστικό προγραμματισμό του Πρωθυπουργού [Imran] Khan», τόνισαν χαρακτηριστικά αμερικανοί διπλωμάατες
Η μανία των ΗΠΑ θα ήταν πολύ χειρότερη αν γνώριζαν ότι στην πραγματικότητα η «ολοκλήρωση της μελέτης σκοπιμότητας για το σχέδιο αγωγού φυσικού αερίου Νότου-Βορρά», αν και αληθινή, είναι προφανώς η κορυφή του παγόβουνου.
Το πραγματικό σχέδιο είναι η αναζωογόνηση των αγωγών πετρελαίου και φυσικού αερίου Ιράν-Πακιστάν με την πάροδο του χρόνου, ξεκινώντας από τον αγωγό φυσικού αερίου, μετακίνηση απεριόριστων ποσοτήτων ιρανικού φυσικού αερίου στο Πακιστάν και στη συνέχεια στην Κίνα και την υπόλοιπη Ασία εάν χρειαστεί.
Αυτό συμβαίνει σε συνδυασμό με τις κινήσεις της Ρωσίας, με στόχο να διασφαλιστεί πρώτα ότι η πρωτοβουλία της Κίνας «One Belt, one Road» να συνεχίσει να εκτελείται ομαλά από την Ανατολή μέσω του Πακιστάν και έπειτα προς το Δυτικό Ιράν και μετά προς την Ευρώπη.
Και, δεύτερον, να διασφαλιστεί για τη Ρωσία ότι το φυσικό αέριο του Ιράν δεν θα αρχίσει να διοχετεύεται ελεύθερα στην Ευρώπη όταν θα καταργηθούν οι κυρώσεις των ΗΠΑ, καθώς αυτό θα υπονόμευε την εξουσία της Ρωσίας στην Ευρώπη, η οποία βασίζεται στην παροχή άνω του ενός τρίτου του φυσικού αερίου της Ευρώπης.
Για την Κίνα, ο νέος αγωγός - που αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του σχεδίου του να καταστήσει το Ιράν και το Πακιστάν τα κράτη-πελάτες της με την πάροδο του χρόνου - έχει το πρόσθετο πλεονέκτημα να προκαλέσει νέα προβλήματα στις ΗΠΑ εν μέσω του συνεχιζόμενου εμπορικού πολέμου.
Για το Ιράν, τα κίνητρα για στενότερους δεσμούς με την Κίνα και τη Ρωσία είναι κυρίως οικονομικά, αλλά σχετίζονται επίσης με το γεγονός ότι η Κίνα είναι μόνο ένα από τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ (τα άλλα είναι η Ρωσία, οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γαλλία).
Και για το Πακιστάν υπάρχει το πρόσθετο κίνητρο ότι είναι κουρασμένο από το γεγονός ότι οι ΗΠΑ διαμαρτύρονται για την αλληλεπικάλυψη του με την αντιμετώπιση της διεθνούς τρομοκρατίας.
Όχι πολύ καιρό πριν, οι ΗΠΑ κατηγόρησαν το Πακιστάν για την υποστήριξη των Ταλιμπάν, την Αλ Κάιντα, το δίκτυο Haqqani και το ισλαμικό κράτος,ενάντια στις αμερικανικές δυνάμεις, παρά τις πληρωμές εκατοντάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων των ΗΠΑ προς το Πακιστάν.
Από πρακτική άποψη, το Πακιστάν σίγουρα χρειάζεται όλες τις πηγές βιώσιμης ενέργειας που μπορεί να πάρει.
Σήμερα, η χώρα έχει δει ότι η εγχώρια παραγωγή φυσικού αερίου είναι σε στασιμότητα περίπου 4 δισεκατομμύρια κυβικά πόδια ημερησίως (Bcf/d) έναντι ζήτησης άνω των 6 δισεκατομμύρια κυβικά ποδιών Bcf/d, πράγμα που έχει οδηγήσει σε επανειλημμένη σε διακοπές ρεύματος σε πολλές μεγάλες πόλεις μέχρι 15 ώρες την ημέρα.
Επιπλέον, η διαφορά προσφοράς και ζήτησης πρόκειται να επιδεινωθεί πολύ σύντομα, καθώς οι εκτιμήσεις της βιομηχανίας προβλέπουν ότι η εγχώρια παραγωγή φυσικού αερίου του Πακιστάν πρόκειται να μειωθεί σε 2 Bcf / d έως το 2020, λόγω της γήρανσης της υποδομής, ενώ η ζήτηση θα αυξηθεί σε περίπου 8 Bcf / d την ίδια στιγμή, λόγω της αυξανόμενης ζήτησης από τον τομέα της ενέργειας, της βιομηχανίας και των εγχώριων τομέων, καθώς η οικονομία συνεχίζει να αυξάνεται κατά περίπου 5% ετησίως.
Σύμφωνα με το υπουργείο Ενέργειας του Πακιστάν, τα προβλεπόμενα 0,75 Bcf / d φυσικού αερίου (για πέντε χρόνια, κατ 'αρχήν) που θα ρέουν από το υπερβολικό πετρέλαιο φυσικού αερίου South Pars θα προσθέσουν περίπου 4000 megawatts (MW) το πακιστανικό δίκτυο, μέσω ενός αγωγού άμεσης σύνδεσης Ιράν-Πακιστάν.
Η αρχική συμφωνία για την ΟΠΠ που υπογράφηκε μεταξύ του Ιράν και του Πακιστάν το 1995 βασίστηκε στον αγωγό που διέρχεται από το κοίτασμα φυσικού αερίου του Ιράν Pars στο Καράτσι, αλλά η πιο πρόσφατη επανάληψη της διαδρομής περιλαμβάνει φυσικό αέριο που θα μεταφέρεται από το Asalouyeh  του Ιράν στο Πακιστανικό Gwadar και στη συνέχεια στο Nawabshah.
Η τελευταία προβολή του κόστους του αγωγού είναι περίπου 3,5 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ, σύμφωνα με πηγές της βιομηχανίας, παρόλο που τα 2,5 δισεκατομμύρια δολάρια έχουν ήδη επενδυθεί στην περιοχή των 900 χιλιομέτρων από την πλευρά του Ιράν που έχει ήδη ολοκληρωθεί.
Η κατασκευή των 780 χιλιομέτρων του Πακιστάν δεν έχει ξεκινήσει ακόμη.
Ωστόσο, δεδομένης της γεωπολιτικής σημασίας τόσο του Ιράν όσο και του Πακιστάν στη Ρωσία και την Κίνα, η εύρεση των χρημάτων για το υπόλοιπο έργο δεν θα αποτελέσει πρόβλημα για την Κίνα. υπάρχει ένα τριπλό κίνητρο.
Πρώτον, τα σχέδιά της για την ενσωμάτωση της IPP στο έργο CPEC σημαίνουν ότι το Gwadar προορίζεται να αποτελέσει βασικό κόμβο υλικοτεχνικής υποστήριξης στην πρωτοβουλία της Κίνας «One Belt, One Road».
Δεύτερον, θέλει να κρατήσει το Ιράν ως έναν από τους κύριους προμηθευτές πετρελαίου και φυσικού αερίου στο μέλλον.
Και τρίτον, θεωρεί ότι υποστηρίζει εκείνους τους οποίους οι ΗΠΑ αντιτίθενται ως κεντρικό στοιχείο της εξωτερικής πολιτικής της, ακόμη και πέρα από τη βραχυπρόθεσμη τακτική της λανθασμένης στάσης των ΗΠΑ στον συνεχιζόμενο εμπορικό πόλεμο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης