Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Προς πώληση η Optima από τη Motor Oil – Ποιες επενδύσεις ετοιμάζονται για το 2020

tags :
Προς πώληση η Optima από τη Motor Oil – Ποιες επενδύσεις ετοιμάζονται για το 2020
Σημαντικό όφελος θα έχει η εισηγμένη από τη μείωση του φορολογικού συντελεστή στο 24%, το οποίο θα φανεί στα αποτελέσματα χρήσης 2019
Η μεταβλητότητα και οι προκλήσεις ήταν το κύριο χαρακτηριστικό του τρίτου τριμήνου σύμφωνα με τη διοίκηση της Motor Oil.
Ο κ.Πέτρος Τζανετάκης, αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας ανέφερε πως το μακροοικονομικό κλίμα στην Ελλάδα βελτιώνεται μετά τις εκλογές και την εκλογή νέας κυβέρνησης με πλειοψηφία και φιλελεύθερη προοπτική.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των αναλυτών για τα αποτελέσματα του τρίτου τριμήνου στον φορολογικό συντελεστή αλλά και στη μείωση της προκαταβολής φόρου, καθώς όπως είπε η κυβέρνηση κατάλαβε τη μεγάλη επιβάρυνση που έχει για τις εταιρείεςκαι προχώρησε σε μείωση κατά 5%, σημειώνοντας πως δεν είναι μεγάλη η μείωση, αλλά είναι μία αρχή και βοηθάει τις ταμειακές ροές.
Η κατάρτιση των λογιστικών καταστάσεων εννεαμήνου έχει γίνει με υπόθεση φορολογικού συντελεστή 28% και όχι 24% που έχει πει η κυβέρνηση ότι θα ψηφίσει και θα ισχύσει από τη χρήση του 2019.
Στα νούμερα της Motor Oil το όφελος αναμένεται να είναι σημαντικό και θα φανεί στις ετήσιες λογιστικές καταστάσεις.
Σε ερωτήσεις που δέχτηκε αναφορικά με το επενδυτικό πρόγραμμα του 2020, σημείωσε πως η βασικότερη είναι αναβάθμιση των μονάδων διυλιστηρίου συνολικής επένδυσης περίπου 300 εκατ. ευρώ.
Όπως είπε το μεγαλύτερο μέρος θα μοιραστεί μεταξύ 2020 και 2021 και θα μείνει ένα μικρό μέρος 20-25 εκατ. ευρώ για το 2022.
Έτσι, αν και δεν είναι οριστικοποιημένα τα νούμερα της επένδυσης, η επένδυση για την αναβάθμιση θα στοιχίσει το 2020 περίπου 140 εκατ. ευρώ.  
Παράλληλα η εταιρεία έχει ανακοινώσει πως προτίθεται να πραγματοποιήσει στην Κρήτη μία σημαντική επένδυση ύψους 100 εκατ. ευρώ για μονάδα παραγωγής ενέργειας με καύσιμο LPG και τώρα η διοίκηση εξετάζει για το αν θα γίνει η επένδυση με τις οριστικές αποφάσεις να λαμβάνονται στις αρχές 2020.
Επιπλέον ετοιμάζει επενδύσεις σε ΑΠΕ, χωρίς ωστόσο να υπάρχει ακόμα κάποια απόφαση, αλλά τονίστηκε πως η επένδυση θα είναι μικρότερου ύψους έναντι των παραπάνω.  
Αναφορικά με την Οptima ρωτήθηκε από αναλυτές για την πρόθεση πώλησης όπως αναφέρεται στη λογιστική κατάσταση εννεαμήνου και απάντηση πως δεν υπάρχει κάποια εξέλιξη πάνω σε αυτό το θέμα.
Στη λογιστική κατάσταση αναφέρεται:
Στις 31 Ιουλίου 2019 η Motor Oil ολοκλήρωσε τη συναλλαγή μέσω της οποίας η εδρεύουσα στην Λευκωσία Κύπρου 100% θυγατρική της εταιρεία, IREON INVESTMENTS LTD, απέκτησε:
1. Ποσοστό 97,08% του μετοχικού κεφαλαίου της Επενδυτικής Τράπεζας της Ελλάδος Α.Ε. (μετονομάστηκεσε Optima Bank)
2. Ποσοστό 94,52% του μετοχικού κεφαλαίου της CPB Asset Management Ανώνυμη Εταιρεία ΔιαχείρισηςΑμοιβαίων Κεφαλαίων (μετονομάστηκε σε Optima Asset Management Α.Ε.Δ.Α.Κ. ) και
3. Ποσοστό 100% του μετοχικού κεφαλαίου της Laiki Factors and Forfaiters Α.Ε. Πρακτορείας Επιχειρηματικών Απαιτήσεων (μετονομάστηκε σε Optima Factors)
Το συνολικό τίμημα ανήλθε σε 73,5 εκατ. ευρώ.
Οι παραπάνω θυγατρικές αποκτήθηκαν με προοπτική να επαναπωληθούν, ως εκ τούτου κατατάχθηκαν ωςκατεχόμενες προς πώληση.
 
Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης