Τελευταία Νέα
Οικονομία

Σταϊκούρας: Εντός 3 εβδομάδων η ψήφιση φορολογικού, προϋπολογισμού, σχεδίου «Ηρακλής»

Σταϊκούρας: Εντός 3 εβδομάδων η ψήφιση φορολογικού, προϋπολογισμού, σχεδίου «Ηρακλής»
«Η Ελλάδα, βήμα-βήμα, επιστρέφει στην κανονικότητα, και αυτό αναγνωρίζεται!» τόνισε ο κ. Σταϊκούρας στην ομιλία του στην επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού για το 2020
Για σταδιακή επιστροφή της Ελλάδας στην κανονικότητα έκανε λόγο ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, στην ομιλία του στην επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής κατά τη συζήτηση του κρατικού προϋπολογισμού 2020.
«Ο προϋπολογισμός καταρτίσθηκε σε συνθήκες εντεινόμενης προσπάθειας για την πλήρη κανονικοποίηση της οικονομίας και την ολόπλευρη ισχυροποίηση της χώρας, σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας» τόνισε, ενώ στη συνέχεια επεσήμανε ότι ο προϋπολογισμός αποπνέει αισιοδοξία, αλλά δεν υπερβαίνει τα όρια του ρεαλισμού.
«Η Ελλάδα, βήμα-βήμα, επιστρέφει στην κανονικότητα, και αυτό αναγνωρίζεται!» τόνισε σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο κ. Σταϊκούρας.
Μάλιστα, επεσήμανε ότι σε συνεργασία με τη Βουλή, το υπουργείο Οικονομικών προγραμματίζει την ψήφιση εντός των ερχόμενων τριών εβδομάδων, του φορολογικού νομοσχεδίου, του κρατικού προϋπολογισμού «που πρέπει να ψηφιστεί το ταχύτερο, ώστε οι υπηρεσίες του ΓΛΚ να προχωρήσουν σε πληρωμές έγκαιρα», καθώς και του σχεδίου «Ηρακλής» για το οποίο αναμένεται η γνωμοδότηση της ΕΚΤ.

Ενίσχυση σταθερότητας του τραπεζικού συστήματος 

Ωστόσο, ο υπουργός Οικονομικών έκανε ειδική αναφορά και στις ελληνικές τράπεζες θέτοντας την ενίσχυση της σταθερότητας του τραπεζικού συστήματος ως τον τρίτο «ρεαλιστικό στόχο» του προϋπολογισμού.
Συγκεκριμένα, υποστήριξε ότι «το σχέδιο "Ηρακλής" έχει ήδη αποσταλεί στις αρμόδιες ευρωπαϊκές υπηρεσίες για επίσημη γνωμοδότηση. 
Ενώ και οι θετικές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας μετά την αλλαγή κυβέρνησης, έχουν μειώσει το κόστος δανεισμού, με αποτέλεσμα, η πρόσβαση των τραπεζών στις αγορές κεφαλαίου σταδιακά να αποκαθίσταται, καταθέσεις να επιστρέφουν στο τραπεζικό σύστημα και η πιστοληπτική ικανότητα εταιρειών και νοικοκυριών να βελτιώνεται».

Υλοποίηση προγραμματικών δεσμεύσεων της κυβέρνησης 

Σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα, ο προϋπολογισμός αποτυπώνει την υλοποίηση προγραμματικών δεσμεύσεων.
«Ήδη, μέσα στους 4 πρώτους μήνες διακυβέρνησης, ως υπουργείο Οικονομικών:
* Καλύψαμε το σημαντικό δημοσιονομικό κενό για το 2019, ύψους 396 εκατ. ευρώ, που άφησε «παρακαταθήκη» η προηγούμενη Κυβέρνηση.
* Συμφωνήσαμε με τους θεσμούς, χωρίς περιττά ΝΑΙ και περιττά ΟΧΙ, για το δημοσιονομικό αποτέλεσμα του 2020, καλύπτοντας επιπλέον δημοσιονομικό κενό που υπερέβαινε το 1 δισ. ευρώ.
* Προχωρήσαμε σε γενναία, μόνιμη μείωση του ΕΝΦΙΑ.
* Βελτιώσαμε σημαντικά το πλαίσιο ρυθμίσεων οφειλών των πολιτών προς την εφορία, με αποτέλεσμα περίπου 600.000 πολίτες να αξιοποιούν τη νέα ρύθμιση.
* Απλοποιήσαμε τις διαδικασίες για την προστασία της πρώτης κατοικίας, προκειμένου περισσότεροι ιδιοκτήτες να ενταχθούν στη σχετική ρύθμιση.
* Επιπλέον, παρατείνουμε το υφιστάμενο πλαίσιο προστασίας για ακόμη 4 μήνες, παρά τις δεσμεύσεις της προηγούμενης Κυβέρνησης.
* Καταργήσαμε τους κεφαλαιακούς περιορισμούς που είχαν επιβληθεί το 2015, μετά την ανεύθυνη διαπραγμάτευση της τότε Κυβέρνησης.
* Προχωρήσαμε εμβληματικά έργα που είχαν τελματώσει, όπως είναι το Ελληνικό.
* Προωθήσαμε αποκρατικοποιήσεις που επί μακρόν «σέρνονταν», όπως είναι η πώληση ποσοστού του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών.
* Προχωρήσαμε και ολοκληρώσαμε προχθές την αποπληρωμή του ακριβού τμήματος των δανείων του ΔΝΤ.
* Δρομολογήσαμε σχέδιο συστημικής αντιμετώπισης του υψηλού αποθέματος μη εξυπηρετούμενων δανείων στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών.
* Νομοθετήσαμε ένα συνεκτικό και αποτελεσματικό νομοθετικό πλαίσιο για την αγορά τυχερών παιγνίων μέσω Διαδικτύου».

Στήριξη της μεσαίας τάξης

Εν τω μεταξύ, ο κ. Σταϊκούρας έστρεψε τα βέλη του και κατά του ΣΥΡΙΖΑ τονίζοντας: «Η σημερινή κυβέρνηση αποδεικνύει με πράξεις πώς ενισχύει την κοινωνική δικαιοσύνη και συνοχή.
Και πώς βοηθάει τη μεσαία τάξη.
Και πάει πολύ "να μας κουνάνε το δάχτυλο" αυτοί που μείωσαν το αφορολόγητο, που έκοψαν το ΕΚΑΣ, που αύξησαν εισφορές υγείας σε κύριες και επικουρικές συντάξεις, που επέβαλαν 29 νέους φόρους».

Ρεαλιστικοί στόχοι

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, ο προϋπολογισμός του 2020 περιέχει ρεαλιστικούς στόχους όπως:
* Η επίτευξη ρυθμού οικονομικής μεγέθυνσης 2% για το 2019 και 2,8% για το 2020.
* Επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% για το 2019 και το 2020, που συμφώνησε η προηγούμενη κυβέρνηση που -όπως είπε ο ίδιος- δεν θα επιτυγχάνοταν χωρίς την αλλαγή κλίματος μετά τις εκλογές, την πειθαρχημένη εκτέλεση του προϋπολογισμού στο σκέλος των δαπανών και τη βελτίωση της φορολογικής συμμόρφωσης.
* Η ενίσχυση της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία
* Η βελτίωση της δυνατότητας αποπληρωμής του δημοσίου χρέους.

Οι κίνδυνοι παραμονεύουν

Πάντως, ο κ. Σταϊκούρας, ολοκληρώνοντας την ομιλία του, επεσήμανε: «Μετά από μακρόχρονη περιπέτεια λόγω σφαλμάτων, ημών και άλλων, φαίνεται να βγαίνει στο ξέφωτο.
Γνωρίζουμε ότι μαγικές συνταγές για οριστικές λύσεις δεν υφίστανται.
Γνωρίζουμε ότι αβεβαιότητες εξακολουθούν να υπάρχουν.
Γνωρίζουμε ότι οι κίνδυνοι παραμονεύουν.
Γι’ αυτό δεν θριαμβολογούμε!
Το εθνικό καθήκον επιβάλλει να κρατήσουμε το τιμόνι του σκάφους γερά και χωρίς ταλάντευση, για να ολοκληρώσουμε μια βασική δύσκολη στροφή.
Και θα το πράξουμε, χωρίς προσωπικούς και κομματικούς υπολογισμούς, χωρίς λαϊκισμούς, χωρίς αυταπάτες, χωρίς ελιτισμούς.
Με τους πολλούς και για τους πολλούς!».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης