Με ΟΠΑΠ +5% και κέρδη στις τράπεζες, το ΧΑ +0,53% στις 899 μον. - Νέα ένταση στις σχέσεις ΗΠΑ - Κίνας - Φούσκα στις 920-940 μον.

Με ΟΠΑΠ +5% και κέρδη στις τράπεζες, το ΧΑ +0,53% στις 899 μον. - Νέα ένταση στις σχέσεις ΗΠΑ - Κίνας - Φούσκα στις 920-940 μον.
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 899,75 μονάδες, στα υψηλά της ημέρας στις δημοπρασίες
(upd16)Ανοδικά έκλεισε το ελληνικό χρηματιστήριο, στις 899 μονάδες, με επίκεντρο τα κέρδη +5,38% του ΟΠΑΠ λόγω αποτελεσμάτων αλλά και την άνοδο των τραπεζών λίγο πριν το τέλος της συνεδρίασης όπως μας έχουν συνηθίσει το τελευταίο διάστημα..
Να σημειωθεί ότι λόγω αβεβαιότητας μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας... οι ευρωπαικές αγορές υποχωρούν ενώ οι αγορές στις ΗΠΑ είναι κλειστές λόγω της Ημέρα των Ευχαριστιών.
Μπορεί να αναφερθεί ότι ακόμη και εάν διασπαστούν οι 900 μονάδες λόγω ωραιοποίησης τέλους 2019 στις 920 με 940 μονάδες δημιουργούνται προυποθέσεις φούσκας ειδικά για τις τράπεζες.
Στις μη τραπεζικές μετοχές ήδη έχει σημειωθεί σημαντική άνοδος με τα περιθώρια να είναι πολύ οριοθετημένα.

Με άνοδο +5,38% έκλεισε η μετοχή του ΟΠΑΠ στο υψηλό της ημέρας στις δημοπρασίες αλλά και στα υψηλά 22 μηνών, καθώς τα καθαρά κέρδη του ομίλου το 9μηνο του 2019 αυξήθηκαν 33,6% στα 140,6 εκατ. ευρώ ενώ θα διανεμηθεί έκτακτο μέρισμα εντός του α’ τριμήνου 2020 με την συνολική μερισματική απόδοση να φτάνει το 13% εντός του α’ εξαμήνου του 2020.
Από την άλλη, ήπιες πιέσεις δέχονται και οι διεθνείς αγορές με αφορμή την νέα ένταση στις κινεζο – αμερικανικές σχέσεις μετά την επικύρωση από τις ΗΠΑ των νομοσχεδίων υπέρ των διαδηλωτών στο Χόνγκ Κόνγκ, με το Πεκίνο να απειλεί με αντίποινα ενώ εκτιμάται πως θα δημιουργήσει νέα δεδομένα και στις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις των δύο χωρών για τον εμπορικό πόλεμο.
Στις τράπεζες, με την μεγαλύτερη άνοδο έκλεισαν Εθνική +2,26% και  Eurobank +2,23% και ακολούθησε η Alpha Bank +1,86% ενώ οριακά υποχώρησε η Πειραιώς -0,38%.
Σήμερα 28 Νοεμβρίου 2019 ο έλληνας πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκη συναντήθηκε με τον επικεφαλής του Fairfax, Prem Watsa ενώ εμφανίζεται πρόθυμος να αναλάβει τον ρόλο του πρεσβευτή ξένων επενδύσεων και προσέλκυσης διεθνούς κεφαλαίου...
Το ελληνικό χρηματιστήριο ενώ είναι καθηλωμένο πέριξ των 900 μονάδων συγχρόνως βρίσκεται στην κορυφή των ετήσιων αποδόσεων παγκοσμίως ενώ τα ξένα χρηματιστήρια λόγω των ιστορικών χαμηλών επιτοκίων και της δυνατότητας των επιχειρήσεων να δανείζονται με χαμηλά επιτόκια βρίσκονται είτε σε ιστορικά υψηλά – βλέπε Wall – είτε σε υψηλά 4 ετών – βλέπε Ευρώπη
Από την άλλη, οι ξένοι οίκοι δεν αναβαθμίζουν τα κράτη με κριτήριο… το κόστος χρηματοδότησης καθώς οι αποδόσεις των ομολόγων είναι προϊόν χειραγώγησης της ΕΚΤ και των κεντρικών τραπεζών συνολικά.
Αξίζει να σημειωθεί ότι  οι κεντρικές τράπεζες έχουν αγοράσει τέτοιας κλίμακας περιουσιακά στοιχεία κυρίως κρατικά και εταιρικά ομόλογα που αδυνατούν να αντιστρέψουν την ποσοτική χαλάρωση.
Εάν σήμερα όλες οι κεντρικές τράπεζες διέκοπταν την ποσοτική χαλάρωση όλες οι αγορές θα κατέρρεαν και οι πλασματικά χαμηλές αποδόσεις των ομολόγων θα εκτινάσσονταν γεγονός που θα παρέσυραν και την ρηχή και εύθραυστη ελληνική χρηματιστηριακή αγορά .
Σήμερα στην ελληνική αγορά ομολόγων, καταγράφονται πιέσεις με το 10ετές ομόλογο στο 1,42% ενώ και το ιταλικό 10ετές έχει επιδεινωθεί στο 1,28%.
Σταθεροποίηση καταγράφεται στο ελληνικό CDS στις 152 μονάδες βάσης ενώ το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 6170 μονάδες βάσης από 6239 μονάδες
Στα μη τραπεζικά blue chips, καταγράφηκαν μεικτές τάσεις, με την μεγαλύτερη άνοδο ΟΠΑΠ και ακολούθησαν Τέρνα Ενεργειακή και ΔΕΗ ενώ πτωτικά έκλεισαν ΕΧΑΕ, Sarantis, Viohalco...

Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην σημερινή συνεδρίαση

Με οριακές μεταβολές ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον Τραπεζικό Δείκτη στο -0,05% και τον Γενικό Δείκτη +0,14%.
Περί τις 11:30 με πιέσεις στις τράπεζες ειδικότερα στην δεικτοβαρή Alpha Bank -2,41% o Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας στο -2,24% επιδρώντας με απώλειες -0,56% στον Γενικό Δείκτη.
Λίγο πριν το τέλος της συνεδρίασης με αγοραστικές παρεμβάσεις στις τράπεζες και με τον ΟΠΑΠ με κέρδη +5,38%, ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημέρας +1,85% και ο Γενικός Δείκτης +0,56%.
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με  άνοδο +0,53% στις 899 μονάδες έχοντας υψηλό στις 899,96 μονάδες και χαμηλό στις 890,01 μονάδες.
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε μέτρια επίπεδα και ήταν μοιρασμένος στις τράπεζες και στα  μη τραπεζικά blue chips.  
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 59,6 εκατ. ευρώ, ο όγκος 21,7 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 13,8 εκατ. διακινήθηκαν στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 1,86 εκατ. ευρώ και όγκου 590 χιλ. τεμαχίων πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ειδικότερα η Εθνική διακίνησε 150 χιλ.τεμάχια αξίας 452 χιλ. ευρώ και η Alpha Bank 390 χιλ. τεμάχια αξίας 720 χιλ.ευρώ.
Ο ΟΤΕ 50 χιλ. τεμάχια αξίας 687 χιλ. ευρώ.

Tα τεχνικά σημεία

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 899 μονάδες, με πρώτη αντίσταση τις 900-910 μονάδες και ακολουθούν οι 950 μονάδες.
Στην πρώτη στήριξη βρίσκονται οι 890 μονάδες και ακολουθούν οι 880-870 και οι 850 μονάδες.
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 905 μονάδες με πρώτη αντίσταση τις 910 μονάδες και ακολουθούν οι 925 και οι 950 μονάδες.
Στην πρώτη ζώνη στήριξης βρίσκονται οι 880- 870 μονάδες και ακολουθούν οι 850 και οι 815 μονάδες.

Τραπεζικά νέα

Σήμερα 28 Νοεμβρίου 2019 ο έλληνας πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης συναντήθηκε με τον επικεφαλής του Fairfax, Prem Watsa με επίκεντρο τις τράπεζες αλλά και την προσέλκυση επενδύσεων
Καθώς τα πράγματα ομαλοποιούνται και η Ελλάδα  επανέρχεται στο ραντάρ των επενδυτών, πολλοί ενδιαφερόμενοι κυρίως από Βόρεια Αμερική, μπορούν δυνητικά να «ακολουθήσουν» τον Watsa σε επενδυτικές επιλογές ενώ ο ίδιος εμφανίζεται πρόθυμος να αναλάβει αυτόν τον ρόλο.
Έχει ένα εκτεταμένο δίκτυο επαφών στην επενδυτική κοινότητα τόσο στον Καναδά όσο και στις ΗΠΑ και μπορεί να εισαγάγει ελληνικές επενδύσεις σημαντικής  αξίας στους πολλούς ενδιαφερόμενους.
Να σημειωθεί ότι το καναδικό fund Fairfax είναι βασικός μέτοχος της Eurobank με ποσοστό 31,7% με αναθεωρημένο μέσο κόστος τα 0,94 με 0,96 ευρώ έχοντας καλύψει όλες τις παρελθούσες ζημίες στην τράπεζα ενώ στις επενδύσεις στην Eurolife, στα ελληνικά κρατικά ομόλογα και άλλα επιτυγχάνει κέρδη άνω των 600 εκατ ευρώ.
Υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι το Fairfax θα επιχειρήσει σε βάθος 2ετίας να πάρει πίσω την Grivalia, η Grivalia απορροφήθηκε αλλά στο μέλλον είναι βέβαιο ότι θα βγει εκ νέου από την Eurobank.
Επιπλέον, ενώ ενδιαφέρεται για την Εθνική Ασφαλιστική επί της ουσίας, πηγές στην Επιτροπή Ανταγωνισμού της ΕΕ την DGcomp αναφέρουν ότι… εγείρεται θέμα ανταγωνισμού.
Το Fairfax ήδη ελέγχει την Eurolife μια πολύ αξιόλογη ασφαλιστική εταιρία στην οποία συμμετέχει η Eurobank με ποσοστό 20% άπαξ και στο παρελθόν ήταν θυγατρική της.

Η επικαιρότητα

Με αυστηρά αντίμετρα προειδοποιεί η Κίνα τις ΗΠΑ ως απάντηση στην επικύρωση από τον πρόεδρο Donald Trump των δύο νομοσχεδίων που τάσσονται υπέρ των διαδηλωτών στο Χόνγκ Κόνγκ, γεγονός που εκτιμάται πως είναι πολύ πιθανό να δημιουργήσει νέα δεδομένα και στις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις των δύο χωρών για τον εμπορικό πόλεμο.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της κινεζικής διπλωματίας, τα δύο νομοσχέδια που επικύρωσε χθες Τετάρτη 27/11 ο Trump αποτελούν κατάφωρη επέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις της Κίνας, που πάντως είναι ούτως ή άλλως «καταδικασμένη να αποτύχει».
Το Πεκίνο ξεκαθάρισε ακόμη ότι οι ΗΠΑ θα υποστούν τις συνέπειες των κινεζικών αντιμέτρων εάν συνεχίσουν να «ενεργούν αυθαίρετα» όσον αφορά το Χονγκ Κονγκ.
Επίσης  και οι αρχές του Χονγκ Κονγκ προβλέπουν ότι η κίνηση αυτή θα βλάψει τις σχέσεις μεταξύ του Χόνγκ Κόνγκ και των ΗΠΑ και θεωρούν πως πρόκειται για επέμβαση στα εσωτερικά ζητήματα της πόλης και κάνουν λόγο για αχρείαστη και αβάσιμη πρωτοβουλία.
Ευρεία νίκη των Συντηρητικών του Boris Johnson στις εκλογές της 12ης Δεκεμβρίου, η οποία θα του εξασφαλίσει ευρεία πλειοψηφία στη Βουλή των Κοινοτήτων προβλέπει δημοσκόπηση του ινστιτούτου YouGov.
Βάσει της δημοσκόπησης,  αν οι Βρετανοί προσέρχονταν στις κάλπες σήμερα Πέμπτη, οι Συντηρητικοί θα εξασφάλιζαν 359 έδρες (+42 από τις προηγούμενες εκλογές, το 2017) ενώ οι Εργατικοί του Jeremy Corbyn, θα υφίσταντο βαριά ήττα καταλαμβάνοντας 211 έδρες (–51 από τις προηγούμενες εκλογές).
Το προσύμφωνο για το σχηματισμό κυβέρνησης στην Ισπανία, με τους Σοσιαλιστές του Pedro Sanchez ενέκρινε η βάση των Podemos.
Συγκεκριμένα, το προσύμφωνο ενέκρινε το 96,8% των μελών των Podemos, αν και επισημαίνεται πως η συμμετοχή στην ψηφοφορία δεν ήταν μαζική καθώς συμμετείχε μόνο  το 59% των συνολικών εγγεγραμμένων.
Ο εκλεγμένος πρόεδρος της Αργεντινής, ο κεντροαριστερός περονιστής Alberto Fernandez, δήλωσε ότι δεν είναι διατεθειμένος να ζητήσει την εκταμίευση του εναπομείναντος ποσού 11 δισεκατομμυρίων δολαρίων από το δάνειο συνολικού ύψους 57 δισ. δολαρίων η σύμβαση για τη χορήγηση του οποίου συνήφθη το 2018 με το ΔΝΤ, από την κυβέρνηση του απερχόμενου δεξιού προέδρου Mauricio Macri.

Πτωτικές τάσεις στις ασιατικές αγορές

Με πτωτικές τάσεις έκλεισαν σήμερα Πέμπτη (28/11) οι αγορές της Ασίας, δεχόμενες πιέσεις από τις εντάσεις που επικρατούν μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και Κίνας, τόσο γύρω από τα ζητήματα του εμπορίου όσο και γύρω από το Χονγκ Κονγκ.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε με πτώση -0,12%, ο δείκτης Shanghai στην Κίνα έκλεισε στο -0,47% στις 2889,69 μονάδες και ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ στο -0,22% στις 26893,73 μονάδες

Ήπιες πιέσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Ήπιες πιέσεις καταγράφονται στις ευρωαγορές, ενώ υποχωρούν από τα υψηλά 4 ετών με αφορμή την νέα κόντρα ΗΠΑ-Κίνας για το Χονγκ Κονγκ, καθώς εκτιμάται ότι θα επηρεάσει τις εμπορικές συνομιλίες.
Ειδικότερα ο Dax στην Γερμανία κινείται στο -0,40%, ο CAC στο Παρίσι στο -0,30%, ο FTSE MIB στην Ιταλία κινείται στο -0,60%, ο IBEX 35 στην Ισπανία στο -0,10% και ο FTSE 100 στο Λονδίνο στο -0,20%.

Με κέρδη οι τράπεζες αλλά με μέτριες συναλλαγές   

Με κέρδη έκλεισαν τελικά οι τραπεζικές μετοχές με μέτρια συναλλακτική δραστηριότητα παρά τις πιέσεις που δέχτηκαν ενδοσυνεδριακά.
Την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν Εθνική και Eurobank και ακολουθησε η Alpha Bank ενώ οριακά υποχώρησε η Πειραιώς.
Ο κλάδος χρηματιστηριακά προσέγγισε τις τιμές των ΑΜΚ του 2015 που οριοθετούνται ισχυρές αντιστάσεις.
Η Εθνική έκλεισε στα 3,1260 ευρώ με άνοδο +2,26% με όγκο 3,6 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,86 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split.
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό κλείσιμο της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 21/01/2019 στα 0,92 ευρώ με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,90 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 1,8990 ευρώ με άνοδο +1,82% με όγκο 3,8 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,93 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,87 ευρώ και με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,8410 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 3,12 ευρώ, με πτώση -0,38%, με όγκο 344 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,36 δισ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,57 ευρώ και με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,5520 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,9610 ευρώ, με άνοδο +2,23% με όγκο 5,8 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 3,56 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα).
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 1,36 ευρώ, αμετάβλητη και κεφαλαιοποίηση 607 εκατ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,4340 ευρώ, με άνοδο +1,64% και όγκο 138 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 200 εκατ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 14,42 ευρώ, αμετάβλητη και κεφαλαιοποίηση 286 εκατ. ευρώ.

Μεικτές τάσεις στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με μέτριες συναλλαγές – Στο επίκεντρο ο ΟΠΑΠ

Με μεικτές τάσεις έκλεισαν οι μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με μέτρια συναλλακτική δραστηριότητα
Την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν ΟΠΑΠ, Τέρνα Ενεργειακή, ΔΕΗ
Στον αντίποδα, πτωτικά έκλεισαν ΕΧΑΕ, Sarantis, Viohalco...
H Coca Cola έκλεισε στα 30,20 με πτώση -0,26% με την κεφαλαιοποίηση στα 11,15 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 13,73 ευρώ, με πτώση -0,29% και αποτίμηση 6,59 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 3,2020 ευρώ με άνοδο +1,65% και αποτίμηση 743 εκατ. ευρώ
Ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε στα 2,1750 ευρώ με πτώση -0,23% και κεφαλαιοποίηση 505 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 10,96 ευρώ με άνοδο +5,38% και αποτίμηση 3,52 δισ. ευρώ
Ο Titan Cement International έκλεισε στα 18,58 ευρώ, αμετάβλητος και κεφαλαιοποίηση 1,53 δισ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 8,58 ευρώ με πτώση -0,23% και κεφαλαιοποίηση 2,62 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισε στα 21,44 ευρώ με άνοδο +0,44% και κεφαλαιοποίηση 2,38 δισ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 9,84 ευρώ με άνοδο +0,36% και κεφαλαιοποίηση 1,41 δισ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε στα 18,52 ευρώ με πτώση -0,91% και κεφαλαιοποίηση 2,52 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της Cenergy έκλεισε στα 1,3040 ευρώ, με πτώση -1,06% και κεφαλαιοποίηση 248 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή του Fourlis έκλεισε στα 5,40 ευρώ, με άνοδο +0,93% και με κεφαλαιοποίηση στα 280 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,0926 ευρώ, με άνοδο +1,54% και κεφαλαιοποίηση 87 εκατ. ευρώ.

Πιέσεις στα ελληνικά ομόλογα με το 10ετές 1,42%, επιδείνωση στην Ιταλία 1,28%

Επιδείνωση σημειώνεται στα ελληνικά ομόλογα τα οποία μετά το ξέφρενο και σε μεγάλο βαθμό αδικαιολόγητο ράλι δέχθηκαν πιέσεις.
Σε γενικές γραμμές τα ελληνικά ομόλογα προσέλκυσαν το ενδιαφέρον επειδή σχεδόν 150 ομόλογα της Ευρώπης έχουν αρνητικό επιτόκιο… ωστόσο εσχάτως σημειώνονται πωλήσεις.
Το 10ετές ελληνικό ομόλογο διαπραγματεύεται σήμερα στο 1,42% από 1,155% πρόσφατα  ενώ το Ιταλικό 10ετές ομόλογο στο 1,28% λόγω δημοπρασίας ομολόγων που δεν ενθουσίασε.
Να σημειωθεί ότι το ελληνικό 10ετές 1,42% με το αμερικανικό 10ετές 1,77% παρ’ ότι αποτιμώνται σε διαφορετικό νόμισμα δεν ακολουθούσαν βίους παράλληλους…. η Ελλάδα δανείζεται με καλύτερους όρους από τις ΗΠΑ εσχάτως.  
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις 14 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 105 μονάδες βάσης.

Η τρέχουσα εικόνα της ελληνικής αγοράς ομολόγων

Το παλαιό 5ετές ομόλογο λήξης 1 Αυγούστου 2022 έχει μέση τιμή 110,77 μονάδες βάσης και μέση απόδοση 0,31% με απόδοση αγοράς 0,33% και απόδοση πώλησης 0,29%.
Θυμίζουμε ότι το παλαιό 5ετές ομόλογο εκδόθηκε στο 4,625%.
Το 6ετές ομόλογο λήξης 30/1/2023 έχει μέση τιμή 109,69 μονάδες βάσης και απόδοση 0,41%.
Το νέο 5ετές ομόλογο λήξης 2/4/2024 έχει μέση τιμή 112,31 μονάδες βάσης και απόδοση 0,57% είχε εκδοθεί στο 3,60%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 7 Νοεμβρίου 2019 στο 0,38%.
Το 7ετές ομόλογο λήξης 15/2/2025 έχει μέση τιμή 113,42 μονάδες βάσης και απόδοση 0,74% με το ιστορικό χαμηλό 0,52% στις 7 Νοεμβρίου 2019…
Το νέο 7ετές ομόλογο λήξης 23 Ιουλίου του 2026 έχει μέση τιμή 105,74 μονάδες βάσης και απόδοση 0,98%.
Είχε εκδοθεί στο 1,90%.
Το 10ετές ομόλογο λήξης 30/1/2028 έχει μέση τιμή 119,02 μονάδες βάσης και απόδοση 1,28% με απόδοση αγοράς 1,30% και απόδοση πώλησης 1,27%.
To νέο 10ετές λήξης 12/3/2029 έχει μέση τιμή 121,42 μονάδες βάσης και απόδοση 1,41% με απόδοση αγοράς 1,42% και απόδοση πώλησης 1,40%.
Να σημειωθεί εκδόθηκε στις 5 Μαρτίου 2019 στο 3,90% και επανεκδόθηκε 9 Οκτωβρίου με επιτόκιο 1,5%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 31 Οκτωβρίου 2019 στο 1,155%
Το 15ετές ομόλογο λήξης 30/1/2033 έχει μέση τιμή 123,53 μονάδες βάσης και απόδοση 1,87%
Το 20ετές ομόλογο λήξης 30/1/2037 έχει μέση τιμή 125,45  μονάδες βάσης και απόδοση 2,20%
Το 25ετές ομόλογο λήξης 30/1/2042 έχει μέση τιμή 131,23 μονάδες βάσης και απόδοση 2,37%.
Το ιστορικό χαμηλό 2,09% σημειώθηκε στις 31 Οκτωβρίου 2019.
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 179 μονάδες βάσης από 173 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 152 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 6.170 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 1,52% ή 152 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.

Σταθεροποίηση στα χρεόγραφα της Νότιας Ευρώπης – Επιδείνωση στην Ιταλία  

Σταθεροποίηση σημειώνεται σήμερα στις τιμές των ομολόγων της Νοτίου Ευρώπης με την Ιταλία οριακά να επιδεινώνεται καθώς δημοπρασία 10ετών ομολόγων δεν ενθουσίασε με βάση τις προσφορές που υποβλήθηκαν.  
Το Ιταλικό 10ετές είχε φθάσει στο 1,80% στις 9 Αυγούστου 2019 και χαμηλό 0,758% στις 12 Σεπτεμβρίου 2019 για να διαμορφωθεί σήμερα στις 28 Νοεμβρίου 2019 στο 1,28%.
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 28/11/2019 στο -0,37% με υψηλό 0,78% στις 13/2/2018.
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 3 Σεπτεμβρίου 2019 στο -0,7430%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση +0,04% με το ιστορικό χαμηλό -0,156% σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου  2019.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 0,37% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,064% που  σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου 2019.
Το ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 0,40% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,023% που σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου 2019.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 1,28% και με ιστορικό χαμηλό 0,75% στις 12 Σεπτεμβρίου του 2019.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,40% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 0,56%
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 20 Αυγούστου 2019 στο 0,3260%.

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS