Τελευταία Νέα
Διεθνή

Macron: Οι δηλώσεις περί εγκεφαλικού θανάτου του ΝΑΤΟ, μήνυμα αφύπνισης προς τους συμμάχους

Macron: Οι δηλώσεις περί εγκεφαλικού θανάτου του ΝΑΤΟ, μήνυμα αφύπνισης προς τους συμμάχους
Ο Γάλλος πρόεδρος δήλωσε πως η νέα αρχιτεκτονική ασφαλείας στην Ευρώπη θα πρέπει να οικοδομηθεί μαζί με την Ρωσία
Ως ένα χρήσιμο μήνυμα αφύπνισης των μελών της Συμμαχίας χαρακτήρισε ο Γάλλος πρόεδρος, Emmanuel Macron, τις δηλώσεις του περί εγκεφαλικού θανάτου του ΝΑΤΟ.
Μάλιστα, κατά τη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε τη συνάντησή του με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Jens Stoltenberg, επιβεβαίωσε ότι επιμένει στις καυστικές εκείνες δηλώσεις του στον Economist που προκάλεσαν τόσες αντιδράσεις μεταξύ των νατοϊκών συμμάχων.
Η Τουρκία δεν μπορεί να περιμένει αλληλεγγύη από τους συμμάχους του ΝΑΤΟ, την ώρα που εξαπολύει επίθεση στη Συρία ως τετελεσμένο γεγονός, προειδοποίησε ο πρόεδρος της Γαλλίας, ο οποίος δήλωσε στον Economist ότι η Συμμαχία βρίσκεται σε κατάσταση εγκεφαλικού θανάτου αμέσως μετά την αιφνιδιαστική μονομερή απόφαση του Donald Trump για την αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων από την Συρία και την τουρκική επίθεση κατά των Κούρδων που ακολούθησε.
Η νέα αρχιτεκτονική ασφαλείας στην Ευρώπη θα πρέπει να οικοδομηθεί μαζί με τη Ρωσία, δήλωσε επίσης ο Emmanuel Macron.
Η Γαλλία δεν έχει αποδεχθεί το moratorium που πρότεινε η Ρωσία για τους πυραύλους μικρού και μέσου βεληνεκούς, είπε αναφερόμενος στην πρόταση που διατύπωσε η Μόσχα μετά την εκπνοή της συνθήκης INF τον Αύγουστο.
«Οι Ευρωπαίοι πρέπει να συμμετάσχουν στην επεξεργασία νέας συνθήκης που θα αντικαταστήσει την ρωσο-αμερικανική συνθήκη του 1987 για τις Μέσου Βεληνεκούς Πυρηνικές Δυνάμεις (INF), μετά την καταγγελία της από τις ΗΠΑ.
«Δεν μπορούμε να αναθέσουμε την ασφάλειά μας σε μία διμερή συμφωνία όπου δεν θα συμμετέχει κανείς Ευρωπαίος», πρεοειδοποίησε.
Αναφερόμενος στις γαλλικές στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά των τζιχαντιστικών οργανώσεων στην ζώνη του Σάχελ, ο Γάλλος πρόεδρος δήλωσε ότι είναι έτοιμος να επανεξετάσει τον τρόπο στρατιωτικής επέμβασης της Γαλλίας και ζήτησε από τους συμμάχους του μεγαλύτερη συμμετοχή στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας στην περιοχή.
«Η συγκυρία που αντιμετωπίζουμε στο Σάχελ μας οδηγεί σήμερα να εξετάζουμε όλες τις στρατηγικές εναλλακτικές», δήλωσε ο Macron ζητώντας «μεγάλυτερη συμμετοχή» των συμμάχων, τρεις ημέρες μετά τον θάνατο από ατύχημα 13 Γάλλων στρατιωτικών που συμμετείχαν στην αντιτρομοκραιτκή επιχείρηση Barkhane.
«Όποιος θέλει να δει το κόστος των γαλλικών στρατιωτικών επιχειρήσεων στο Σάχελ, μπορεί να έλθει στην επικήδεια τελετή των Γάλλων στρατιωτικών που σκοτώθηκαν στο Μαλί», είπε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης