Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Δεν θα ήταν καλύτερα εάν αντί για τα «δικά μας παιδιά» να διορίζονταν πτυχιούχοι άνεργοι; Έτσι, για αλλαγή…

tags :
Δεν θα ήταν καλύτερα εάν αντί για τα «δικά μας παιδιά» να διορίζονταν πτυχιούχοι άνεργοι; Έτσι, για αλλαγή…
Κάθε κυβέρνηση κάνει πλιάτσικο στο Δημόσιο και κάθε αντιπολίτευση την κατηγορεί
Τις τελευταίες ημέρες έχει ανοίξει για τα καλά η συζήτηση για τις αλλαγές στις διοικήσεις των νοσοκομείων, μια συνηθισμένη διαδικασία έπειτα από εκλογές και αλλαγή κυβέρνησης.
Μια διαδικασία, κατά την οποία η εκάστοτε αντιπολίτευση κατηγορεί την εκάστοτε κυβέρνηση ότι «βολεύει τα δικά της παιδιά» χωρίς αξιοκρατικά κριτήρια.
Έτσι συμβαίνει κι αυτή τη φορά: ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί τη ΝΔ για πλιάτσικο στο Δημόσιο.
Από την άλλη πλευρά, η ΝΔ έχει τάξει (όπως προκύπτει από τις δηλώσεις του 80χρονου -και για λίγες ώρες- διοικητή του νοσοκομείου Καρδίτσας) διάφορες θέσεις σε κομματικά στελέχη. Κάτι που άλλωστε δεν απορρίπτει και ο Μάκης Βορίδης, ο οποίος αναρωτήθηκε «και ποιους να βάλουμε; τους ξένους;».
Κι όλα αυτά, όταν η ΝΔ από τη θέση της αντιπολίτευσης στηλίτευε αντίστοιχες πρακτικές του ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση και δημοσιοποιούσε στοιχεία για διορισμούς «συγγενών και φίλων» του Αλέξη Τσίπρα αλλά και υπουργών της κυβέρνησης.
Βέβαια, και πριν από τη ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ, όταν κι ο ίδιος ήταν στη θέση της αντιπολίτευσης, κατηγορούσε τη ΝΔ για αντίστοιχες πρακτικές.
Ένας φαύλος κύκλος δηλ. τη στιγμή που η ανεργία στους νέους -αν και βρίσκεται σε πτωτική πορεία- παραμένει στα ύψη ενώ η Ελλάδα παρουσιάζει από τα υψηλότερα ποσοστά στην ΕΕ, αλλά και τη στιγμή που άπαντες (κυβέρνηση και αντιπολίτευση) αναγνωρίζουν ότι το brain drain έχει εξελιχθεί σε μάστιγα.
Στην περίπτωση της Ελλάδας, 427.000 νέοι άνθρωποι, που ζούσαν στις πόλεις, χωρίς οικογενειακές υποχρεώσεις και με υψηλό μορφωτικό επίπεδο μετανάστευσαν την περίοδο 2008-2016, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του ιδρύματος διαΝΕΟσις. Αναλυτές επισημαίνουν ότι εάν η οικονομία αναπτυχθεί και δοθούν ευκαιρίες επαγγελματικής εξέλιξης αυτή η τάση μπορεί σταδιακά να αντιστραφεί. Το 75% είναι πτυχιούχοι πανεπιστημίου, το 1/3 κάτοχοι μεταπτυχιακών τίτλων, ενώ το 80% μετακινήθηκε σε χώρα της ΕΕ με τη Γερμανία και τη Βρετανία να δέχεται από το 25% του συνόλου έκαστη.
Υπάρχει δηλαδή μια στρατιά πτυχιούχων ανέργων οι οποίοι είτε παραμένουν στην Ελλάδα αναζητώντας οποιαδήποτε εργασία ακόμα και μία που ουδεμία σχέση με το πτυχίο ή μεταπτυχιακό τους είτε εργάζονται για 400 και 500 ευρώ σε… γαλέρες είτε παίρνουν τη μεγάλη απόφαση να ξενιτευτούν αναζητώντας… αναγνώριση των κόπων τους.
Δεν θα ήταν λοιπόν καλύτερα, εάν η εκάστοτε κυβέρνηση αντί για τα «δικά της παιδιά» να διόριζε πτυχιούχους ανέργους με τα κατάλληλα προσόντα για την κάθε θέση; Έτσι, για αλλαγή…

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης