Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

Βόμβα Prime Insurance (του επιχειρηματία Κοντομηνά) απειλεί την ασφαλιστική αγορά

Βόμβα Prime Insurance (του επιχειρηματία Κοντομηνά) απειλεί την ασφαλιστική αγορά
Τα 10 εκ ευρώ που δεν έβαλε στην Κύπρο, οι ανίκανες εποπτικές αρχές, και το ξεπουπούλισμα της Prime Κύπρου από Δημήτρη Κοντομηνά μέσω … εταιρικών ομολόγων
Συστημικό κίνδυνο για την αγορά αποτελεί ο ασφαλιστικός όμιλος Prime του κ. Δημήτρη Κοντομηνά που έχει έδρα στην Κύπρο και υποκατάστημα στην Ελλάδα και αντιμετωπίζει πρόβλημα φερεγγυότητας.
Η Κυπριακή εποπτική αρχή φαίνεται ανίκανη να αντιμετωπίσει ουσιαστικά την υπόθεση ενώ είναι ακέφαλη από το περασμένο καλοκαίρι καθώς συνταξιοδοτήθηκε η έφορος και δεν αντικαταστάθηκε ενώ και το τμήμα εποπτείας των ασφαλιστικών εταιριών της Τράπεζας της Ελλάδος φαίνεται να αντιμετωπίζει την υπόθεση εκ του μακρόθεν.
Υποτίθεται ότι από το Σεπτέμβρη θα έπρεπε να είχαν εισρεύσει ως κεφαλαιακή ενίσχυση 10 εκ ευρώ στην κυπριακή Prime αλλά κάτι τέτοιο δεν συνέβη ενώ η εταιρία έχει μη αποδεκτό δείκτη φερεγγυότητας.
Σε μια απέλπιδα προσπάθεια διάσωσης της κυπριακής μητρικής επιχειρείται η πώληση του χαρτοφυλακίου του υποκαταστήματος της Prime Insurance στην Ελλάδα.
Έχουν γίνει συζητήσεις τόσο με την Hellas Direct όσο και με τη Eurolife αλλά χωρίς αποτέλεσμα μέχρι στιγμής καθώς οι απαιτήσεις θεωρήθηκαν υπερβολικές.
Όμως το ζήτημα που υπάρχει για την Κυπριακή Prime Insurance δεν είναι τόσο οι δείκτες φερεγγυότητας όσο η κακή ποιότητα του ενεργητικού.
Την κακή ποιότητα του ενεργητικού έχει εντοπίσει η εποπτική αρχή της Κύπρου από τον περασμένο Δεκέμβριο (χωρίς βέβαια να παρέμβει ουσιαστικά) σε δωδεκασέλιδη επιστολή της προς το ΔΣ της Prime αφιερώνει 4 ολόκληρες σελίδες για τα παρατράγουδα με τις συναλλαγές εντός ομίλου Κοντομηνά.
Συναλλαγές που έγιναν τα τελευταία χρόνια και εξαΰλωσαν τη ρευστότητα που έφτασε και τα 100 εκ ευρώ καλύπτοντας τις τρύπες άλλων εταιριών του Δημήτρη Κοντομηνά αλλά και προσωπικές του ανάγκες.
Μεταξύ των κατορθωμάτων του κ. Κοντομηνά περιλαμβάνονται τα εξής:

1.Δημιούργησε στην Ελλάδα την My Direct που λειτουργεί ως πράκτορας της Prime διαθέτοντας ασφαλιστικά προϊόντα μέσω διαδικτύου.
Όμως η My Direct δεν είναι θυγατρική της Prime αλλά εταιρία συμφερόντων Κοντομηνά και δεν απέδιδε τα ασφάλιστρα που εισέπραττε πουλώντας ως μεσάζοντας συμβόλαια της Prime!!!
2. Η Prime αγόρασε εταιρία του κ. Δημήτρη Κοντομηνά που είχε μοναδικό περιουσιακό στοιχείο του σκάφος του επιχειρηματία πληρώνοντας 4 εκ ευρώ προκειμένου να αποπληρωθεί ληξιπρόθεσμο δάνειο προς την BNP Paribas.
3. H Prime αγόρασε εταιρικό ομόλογο της εταιρίας Imtarmatal η οποία είχε ως μοναδικό περιουσιακό στοιχείο ένα διαμέρισμα σημαντικής αξίας στο Παρίσι. Το ομόλογο δεν αποπληρωνόταν με αποτέλεσμα να επιχειρηθεί ρευστοποίηση του διαμερίσματος αλλά διαπιστώθηκε ότι το διαμέρισμα είχε βάρη από άλλο δάνειο τα οποία έπρεπε να αποπληρωθούν.

Γενικότερα ο κ. Κοντομηνάς εφάρμοζε την τακτική αγοράς εταιρικών ομολόγων, εταιριών δικών του συμφερόντων από τη Prime απομυζώντας με τον τρόπο αυτό ρευστότητα από τη Κυπριακή Ααφαλιστική Εταιρία και καταστρέφοντας την ποιότητα του ενεργητικού της.
Για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί φαίνεται να έχουν τεράστια ευθύνη πέρα από την εποπτική αρχή της Κύπρου και η κυβέρνηση Αναστασιάδη καθώς ο αρμόδιος Υπουργός κάνει ότι δεν καταλαβαίνει και ταυτόχρονα δεν προχωρά την ενοποίηση των εποπτικών αρχών που αποτελεί ευρωπαϊκή κατεύθυνση.
Αυτή την περίοδο η κυβέρνηση Αναστασιάδη επιχειρεί να ψηφίσει νόμο ενοποίησης της αρχής ελέγχου των ασφαλιστικών εταιριών με αυτή των ασφαλιστικών ταμείων αλλά και αυτό βρίσκεται στον αέρα λόγω αντιδράσεων της αντιπολίτευσης.
Βέβαια το πρόβλημα είναι ότι η ανικανότητα των Κυπριακών Αρχών αλλά και η αδιαφορία της αρμόδιας διεύθυνσης ελέγχου της ΤτΕ  που επαφίεται στο κοινοτικό διαβατήριο μπορεί να προκαλέσουν ζημία στους Έλληνες ασφαλισμένους και την ελληνική ασφαλιστική αγορά στην οποία τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει σημαντικά βήματα ενίσχυσης της αξιοπιστίας της.

Νίκος Καρούτζος
nkaroutzos@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης