Τελευταία Νέα
Διεθνή

Βραζιλία: Προφυλακίστηκαν 4 εθελοντές πυροσβέστες για πυρκαγιές στον Αμαζόνιο

Βραζιλία: Προφυλακίστηκαν 4 εθελοντές πυροσβέστες για πυρκαγιές στον Αμαζόνιο
Τη φυλάκιση των τεσσάρων εθελοντών κατήγγειλαν η Διεθνής Αμνηστία και η Greenpeace
Πολλές μη κυβερνητικές οργανώσεις κατήγγειλαν σήμερα την προφυλάκιση τεσσάρων εθελοντών πυροσβεστών που συμμετείχαν στην κατάσβεση των πυρκαγιών στην Αμαζονία, κάνοντας λόγο για «καταχρηστικό μέτρο» της κυβέρνησης του Jair Bolsonaro που διάκειται εχθρικά απέναντι στους περιβαλλοντικούς ακτιβιστές.
Την Τρίτη, τέσσερις άνδρες της "Ταξιαρχίας των Πυρκαγιών του Αλτέρ ντου Τσάου", μιας ομάδας εθελοντών που βοηθούν τους πυροσβέστες στην Πολιτεία Παρά, συνελήφθησαν στο πλαίσιο μιας έρευνας που είναι σε εξέλιξη για τον καταλογισμό ευθυνών για τις πυρκαγιές που κατέστρεψαν τον Σεπτέμβριο μια προστατευόμενη περιοχή, κοντά σε μια τουριστική ζώνη.
Η αστυνομία ανέφερε ότι υπάρχουν "ενδείξεις" ότι οι εθελοντές προκάλεσαν τις πυρκαγιές για να πουλήσουν φωτογραφίες στο Παγκόσμιο Ταμείο για τη Φύση (WWF), κάτι που διαψεύδει κατηγορηματικά αυτή η περιβαλλοντική οργάνωση.
"Τράβηξαν και δημοσίευσαν (φωτογραφίες) και κατόπιν τους κάλεσαν οι αρχές για να σβήσουν τις πυρκαγιές που είχαν προκαλέσει οι ίδιοι", υποστηρίζει σε ανακοίνωσή της η αστυνομία της Πολιτείας Παρά.
Χρειάστηκαν τέσσερις ημέρες για να σβήσουν οι πυρκαγιές στην περιοχή του Αλτέρ ντου Τσάου, αφού κάηκε έκταση ίση με 1.600 ποδοσφαιρικά γήπεδα.
Ο υπουργός Περιβάλλοντος Ricardo Sales και στη συνέχεια ο πρόεδρος Jair Bolsonaro αναπαρήγαγαν στους ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης τις κατηγορίες της αστυνομίας.
"Τον Οκτώβριο είχα δηλώσει ότι πολλές πυρκαγιές μπορεί να συνδέονται με τις μκο. Τώρα η αστυνομία της Παρά συνέλαβε πολλούς υπόπτους", έγραψε στο Twitter ο Bolsonaro, οι δηλώσεις του οποίου τότε προκάλεσαν τις έντονες αντιδράσεις πολλών ακτιβιστών και οργανώσεων.
Σύμφωνα με την αστυνομία, οι εθελοντές πυροσβέστες προκάλεσαν τις πυρκαγιές για να πουλήσουν τις εικόνες στο WWF, το οποίο με τη σειρά του τις χρησιμοποίησε για να συλλέξει δωρεές στο εξωτερικό – μεταξύ των δωρητών ήταν και ο Αμερικανός ηθοποιός Λεονάρντο Ντι Κάπριο.
Το WWF-Βραζιλίας απέρριψε με δριμύτητα αυτά τα "ψέματα".
Η μκο Instituto Aquifero Alter do Chao, στην οποία ανήκει η ομάδα των πυροσβεστών, διέψευσε επίσης τις κατηγορίες.
Το Ταμείο επιβεβαίωσε ότι έδωσε περισσότερα από 70.000 ρεάλ (περίπου 15.000 ευρώ) στην τοπική μκο, όμως αυτό έγινε στο πλαίσιο μιας συμφωνίας τους για την αγορά πυροσβεστικού εξοπλισμού.
"Η έλλειψη διαφάνειας στην έρευνα, η έλλειψη βάσης των κατηγοριών (…) είναι εξαιρετικά ανησυχητικές από δημοκρατική άποψη και επέτρεψαν (τη λήψη μέτρων) ξεκάθαρα καταχρηστικών", πρόσθεσε η WWF-Βραζιλίας.
Η μκο Observatorio do Clima, που συντονίζει διάφορες περιβαλλοντικές οργανώσεις, έκανε επίσης λόγο για "καταχρηστικά μέτρα", μοναδικός σκοπός των οποίων είναι "να εκφοβίσουν εκείνους που εργάζονται για την αειφόρο ανάπτυξη στην Αμαζονία".
Τη φυλάκιση των τεσσάρων εθελοντών κατήγγειλαν εξάλλου η Διεθνής Αμνηστία και η Greenpeace.
Οι εισαγγελικές αρχές της Πολιτείας ζήτησαν να τους δοθεί πρόσβαση στην αστυνομική έρευνα για την υπόθεση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης