Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Eurasia: Η δύσκολη επιλογή της Γερμανίας - Να απομονώσει τις ΗΠΑ ή την Κίνα;

Eurasia: Η δύσκολη επιλογή της Γερμανίας - Να απομονώσει τις ΗΠΑ ή την Κίνα;
Η Merkel θα πρέπει να διαλέξει εάν θα απομονώσει τις ΗΠΑ ή την Κίνα
Η Γερμανία καγκελάριος, Angela Merkel, είναι ιδιαιτέρως γνωστή για τη ρεαλιστική προσέγγιση όσον αφορά τις διεθνείς σχέσεις, έχει έρθει αντιμέτωπη με μια ιδιαίτερα κρίσιμη απόφαση: εάν θα εμποδίσει τον εξοπλισμό του κινεζικού 5G προς την κατεύθυνση των ΗΠΑ.
«Η Γερμανία είναι αντιμέτωπη με μια δύσκολη επιλογή: θα πει στη Huawei και θα απομονώσει τις ΗΠΑ, τον πιο σημαντικό σύμμαχο στην ασφάλεια ή θα πει όχι στη Huawei και θα απομονώσει την Κίνα, ένα σημαντικό εμπορικό εταίρο, από που εξαρτώνται οι πωλήσεις ορισμένων γερμανικών εταιρειών» δήλωσε στο CNBC ο Kevin Allison από τη Eurasia.
Τον Μάιο, ο Αμερικανός πρόεδρος, Donald Trump, απαγόρευσε στην Huawei να πουλά την τεχνολογία της στις ΗΠΑ.
Αμερικανοί αξιωματούχοι εξέφρασαν την ανησυχία τους για τις σχέσεις της εταιρείας με τη κινεζική κυβέρνηση αλλά και για το εάν προκαλούνται απειλές για την ασφάλεια.
Ωστόσο, όπως σχολιάζει και το CNBC, η Γερμανίδα καγκελάριος έχει διαφορετική άποψη.
Ειδικότερα, αποφάσισε να μην εμποδίσει τελείως τη Huawei να συμμετέχει στην ανάπτυξη του 5G στη Γερμανία, μια αμφιλεγόμενη κίνηση σύμφωνα με κάποιους Γερμανούς βουλευτές οι οποίοι πιστεύουν ότι αυτό θα έθετε τη χώρα σε κίνδυνο επιτήρησης από το Πεκίνο.
Την ίδια στιγμή, η συμμαχία μεταξύ Βερολίνου και Ουάσιγκτον ήταν ιστορικά σημαντική και ασφαλής, αλλά τα τελευταία χρόνια -ακόμα και πριν τη νίκη του Donald Trump- είναι σε κρίση.
Το 2013 προέκυψαν αναφορές ότι η NSA παρακολουθούσε το τηλέφωνο της Merkel. Ακόμα πιο πρόσφατα, οι δύο χώρες διαφώνησαν και για τις αμυντικές δαπάνες του ΝΑΤΟ, όπως και για το εμπόριο και την κλιματική αλλαγή.
Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα του CNBC, όμως, ενώ η Merkel θα είναι προσεκτική ώστε να μην επιδεινώσει τις σχέσεις με την Ουάσιγκτον, η περιφρόνηση στο Πεκίνο θα μπορούσε να είναι το ίδιο προβληματική για τη Γερμανίδα ηγέτη.
Η Κίνα, η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία, ήταν πιο σημαντικός εμπορικός εταίρος της Γερμανίας για τρία διαδοχικά έτη το 2018.
Οι διμερείς εμπορικές σχέσεις μεταξύ των δύο οικονομιών έφτασαν τα 199,3 δισ. ευρώ το 2018, ενώ το ίδιο έτος η Κίνα ήταν ο μεγαλύτερος εισαγωγέας γερμανικών αγαθών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης