Τελευταία Νέα
Πολιτική

Ωρολογιακή βόμβα για την κυβέρνηση το προσφυγικό - Στον αέρα o σχεδιασμός, έκκληση για στήριξη από την ΕΕ

Ωρολογιακή βόμβα για την κυβέρνηση το προσφυγικό - Στον αέρα o σχεδιασμός, έκκληση για στήριξη από την ΕΕ
Οι συνθήκες στις ήδη υπάρχουσες δομές παραμένουν εφιαλτικές, με τον αριθμό των προσφύγων στο ΚΥΤ της Μόριας να εκτοξεύεται στις 18.000
Ωρολογιακή βόμβα αποτελεί για την κυβέρνηση Μητσοτάκη η διαχείριση της προσφυγικής /μεταναστευτικής κρίσης, την ώρα που οι τοπικές κοινωνίες αντιδρούν στη δημιουργία των κλειστών δομών και οι ροές από την Τουρκία παραμένουν αμείωτες.
Παράλληλα, οι συνθήκες στις ήδη υπάρχουσες δομές παραμένουν εφιαλτικές, με τον αριθμό των προσφύγων στο ΚΥΤ της Μόριας να εκτοξεύεται στις 18.000.
Η διαχείριση της κρίσης αποδεικνύεται στην πράξη πολύ πιο δύσκολη από ότι υπολόγιζε η κυβέρνηση, με την Τουρκία να παίζει το δικό της γεωπολιτικό παιχνίδι και την Ευρωπαϊκή Ένωση να κωφεύει στις εκκλήσεις της Ελλάδας, αλλά και άλλων χωρών που αντιμετωπίζουν πρόβλημα, όπως η Ιταλίας.
Ενδεικτικό της σοβαρότητας της κατάστασης είναι το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε τη στήριξη της Γαλλίας και του προέδρου Macron για την προσφυγική/μεταναστευτική κρίση και για τις προκλήσεις της Τουρκίας,  σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Γάλλο πρόεδρο ενόψει της συνόδου του ΝΑΤΟ στις 3-4 Δεκεμβρίου.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός εξέθεσε στον Macron την κατάσταση στο προσφυγικό/μεταναστευτικό και τον ενημέρωσε για τις αποφάσεις της ελληνικής κυβέρνησης.
Την ίδια ώρα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, απηύθυνε έκκληση για αλληλεγγύη στη νέα πρόεδρο της Κομισιόν Ursula von der Leyen και τον Επίτροπο Μαργαρίτη Σχοινά.
Υπό αυτό το πρίσμα, ο σχεδιασμός για τη δημιουργία των κλειστών κέντρων παραμένει στον αέρα, από τη στιγμή που οι ροές συνεχίζουν αμείωτες και δυσχεραίνουν τις προσπάθειες για αποσυμφόρηση των νησιών.
Σύμφωνα μάλιστα με τον βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Π., Γκιουλέκα, από τον Μάιο οι μεταναστευτικές/προσφυγικές ροές αυξήθηκαν κατά 250%.
Το επιχειρησιακό σχέδιο της κυβέρνησης έχει προκαλέσει αντιδράσεις και από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, τα οποία την κατηγορούν για ανεπάρκεια διαχείρισης της κρίσης.

Αντιδράσεις για τα κλειστά κέντρα

Με κοινή τους δήλωση οι πέντε δήμαρχοι των νησιών του ανατολικού Αιγαίου που πλήττονται από το προσφυγικό/μεταναστευτικό ζήτημα απορρίπτουν τις κυβερνητικές εξαγγελίες τις σχετικές με το θέμα.
Συγκεκριμένα οι δήμαρχοι Ανατολικής Σάμου, Γεώργιος Στάντζος , Κω, Θεοδόσης Νικηταράς, Λέρου, Μιχαήλ Κόλιας, Μυτιλήνης, Στρατής Κύτελης και Χίου, Σταμάτιος Κάρμαντζης σε κοινή τους δήλωση αναφέρουν:
«Οι δήμαρχοι των πέντε ακριτικών νησιών που πλήττονται περισσότερο από το μεταναστευτικό/προσφυγικό πρόβλημα, δηλώνουμε ότι:
1. Δεν αποδεχόμαστε τις εξαγγελίες της κυβέρνησης σχετικά με τον σχεδιασμό που πρόσφατα ανακοίνωσε.
2. Ζητάμε την τήρηση των προεκλογικών δεσμεύσεών της για το παραπάνω ζήτημα.
3. Να σεβαστεί η κυβέρνηση τις αποφάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων μας.
4. Να αποσυμφορήσει άμεσα και μαζικά τα νησιά.
5. Να προβεί στη φύλαξη των θαλάσσιων συνόρων.
Επίσης δηλώνουμε κατηγορηματικά ότι δεν είχαμε καμία ενημέρωση και πληροφόρηση σχετικά με τις πρόσφατες κυβερνητικές εξαγγελίες.
Ζητάμε τη συμπαράσταση του συνόλου των συναδέλφων μας, όλης της επικράτειας, στις δύσκολες στιγμές που περνάνε τα νησιά μας.
Σε κάθε περίπτωση, ενωμένοι και με ομοψυχία θα αντιμετωπίσουμε αυτό το σημαντικό πρόβλημα που αφορά την ασφάλεια και την ευημερία τους».
Το δημοτικό συμβούλιο της Χίου είχε απορρίψει ομόφωνα και κατηγορηματικά την κυβερνητική απόφαση για τη δημιουργία νέας κλειστής δομής για πρόσφυγες και μετανάστες στο νησί.
Αντίστοιχα και το δημοτικό συμβούλιο της ανατολικής Σάμου έχει αποφασίσει να μη δεχθεί τη δημιουργία μεγάλης κλειστής δομής φιλοξενίας στο νησί.
Τις αντιρρήσεις τους έχουν εκφράσει επίσης οι κάτοικοι σε Γρεβενά, Βέροια, Σέρρες, Βρασνά, Σκύδρα, Νάουσα και άλλες περιοχές της Ελλάδας, ενώ δεν λείπουν οι συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας και τα μικροεπεισόδια.

Συνεχίζεται ο εφιάλτης στη Μόρια

Την ίδια ώρα, ο εφιάλτης στη Μόρια συνεχίζεται παρά τις προσπάθειες της κυβέρνησης να αποσυμφορηθεί το ΚΥΤ.
Οι συνεχιζόμενες προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές στο Αιγαίο επιβαρύνουν συνεχώς την κατάσταση.
Όπως προκύπτει από την τελευταία σύμβαση σχετικά με τα παρεχόμενα γεύματα στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης στη Μόρια έχουν προβλεφθεί γι΄ αυτή την εβδομάδα έως και 18.290 γεύματα με δυνατότητα επέκτασης στα 19.200.
Δραματικές είναι οι συνθήκες και στη Χίο, καθώς περίπου 3.000 πρόσφυγες που μένουν σε πρόχειρες σκηνές έξω από τη ΒΙΑΛ, βρέθηκαν εκτεθειμένοι στην κακοκαιρία των προηγούμενων ημερών.

Δραματική προειδοποίηση από τον ΟΗΕ

Τον κώδωνα του κινδύνου για το προσφυγικό - μεταναστευτικό και την κατάσταση στα ελληνικά νησιά έκρουσε ο αρμοστής του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, Φιλίππο Γκράντι.
Μιλώντας στην κοινή συνεδρίαση των επιτροπών Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων και Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, έπειτα και από τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, αναφέρθηκε στις συνθήκες που επικρατούν στα κέντρα υποδοχής προσφύγων στα νησιά και στους κινδύνους που ελλοχεύουν.
Έκανε ειδική μνεία στη Λέσβο, την οποία επισκέφτηκε, σημειώνοντας ότι οι συνθήκες διαβίωσης είναι ακόμη πιο ανησυχητικές σε σχέση με πριν από τέσσερα χρόνια.
Όσον αφορά στο ΚΥΤ της Μόριας, διαπίστωσε υπερπληθυσμό, ανεπαρκείς υπηρεσίες και αύξηση της βίας.
Όπως είπε, οι συνθήκες «πραγματικά είναι πολύ κακές για αυτούς που βρίσκονται εκεί και παραμένουν σε αυτές τις δομές. Πιέζονται και οι κάτοικοι και συμφωνώ με την ανάλυσή του υπουργού ότι η ανοιχτή διάθεση και η φιλοξενία που τους χαρακτήριζε αλλάζει».
«Πραγματικά κινδυνεύετε να αντιμετωπίσετε πολύ δραματικές συνέπειες», τόνισε χαρακτηριστικά.
Ο ίδιος έθεσε ως προτεραιότητα τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης στα νησιά, ενώ αναφορικά με τα σχέδια της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση του προσφυγικού - μεταναστευτικού που ανακοινώθηκαν προσφάτως, επεσήμανε ότι «είναι κατά της κράτησης των αιτούντων άσυλο, αλλά εδώ δεν μιλάμε για κράτηση αλλά για έλεγχο, μιλάμε για μείωση του πληθυσμού μέσω της μετακίνησης περισσότερων στην ηπειρωτική χώρα».
«Αυτό που ζητάμε είναι, εφόσον θα κάνετε πιο αποτελεσματική τη διαδικασία ενισχύοντας και την υπηρεσία του ασύλου, να φροντίσετε όλη αυτή η διαδικασία να συνάδει με το διεθνές δίκαιο όπως έχετε δεσμευθεί», υπογράμμισε.
Ο ύπατος αρμοστής του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες προέβη και σε μία δέσμευση προς την Αθήνα:
«Δεσμεύομαι σταθερά απέναντί σας να συνεχίσουμε να κινούμαστε όπως και στο παρελθόν.
Οι πρόσφυγες είναι ευθύνη της διεθνούς κοινότητας, αυτό θα πρέπει να φανεί συγκεκριμένα με εισφορές.
Θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με την κυβέρνηση, ώστε να πετύχουμε ουσιαστική συνεισφορά της ΕΕ από τα ευρωπαϊκά προγράμματα», είπε

Το Επιχειρησιακό Σχέδιο της κυβέρνησης

Όπως έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση, μεταξύ άλλων ορίζεται εθνικός συντονιστής για τα ασυνόδευτα παιδιά, κλείνουν σταδιακά οι δομές σε Μόρια, Χίο και Σάμο, ενώ εκτιμάται ότι θα μεταφερθούν 20.000 μετανάστες από τα νησιά του Αιγαίου μέχρι τις αρχές του 2020, καθώς η αποσυμφόρηση των νησιών αποτελεί προτεραιότητα για την κυβέρνηση.
Ειδικότερα, προβλέπεται:

• Φύλαξη των συνόρων με τη συγκρότηση ενός Ενιαίου Φορέα Επιτήρησης Συνόρων,
• Επιτάχυνση των διαδικασιών χορήγησης ασύλου,
• Λειτουργία κλειστών κέντρων σε Νησιά και
• Άμεσες επιστροφές.

Προτεραιότητα στην παρούσα φάση σε επίπεδο διαχείρισης της κρίσης αποτελεί, η αποσυμφόρηση των νησιών.
Γενικότερα, το Σχέδιο προβλέπει δύο φάσεις υλοποίησης.
Βραχυπρόθεσμα επαναφέρουμε τον έλεγχο και την ασφάλεια στις περιοχές που επηρεάζονται από την κρίση, ενώ μεσοπρόθεσμα υλοποιούμε αριθμό δράσεων με σκοπό, όχι μόνο να επανέλθει η κανονικότητα σε όλες τις πτυχές της ζωής του Ελληνικού λαού, αλλά να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις εκείνες, ώστε να θωρακιστεί η χώρα, από παρόμοιες μελλοντικές απειλές,  δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα στην αποτροπή.
Σε ό,τι αφορά λοιπόν στην πρώτη φάση και στον βραχυπρόθεσμο σχεδιασμό, υλοποιείται ήδη, όπως έχει προγραμματιστεί με ταυτόχρονες δυναμικές και ευέλικτες παρεμβάσεις όπου απαιτείται και προβλέπει την αποσυμφόρηση των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου, με μεταφορά 5.000 μεταναστών σε Ξενοδοχεία και 15.000 μεταναστών σε ήδη υπάρχουσες δομές και σε νέες που δημιουργούνται τώρα.
Στόχος, η μεταφορά 20.000 μεταναστών από τα νησιά του Αιγαίου, μέχρι τις αρχές του 2020.
Σε ό,τι αφορά στη δεύτερη φάση και στο μεσοπρόθεσμο σχεδιασμό, προγραμματίσθηκαν οι ακόλουθες 5 +1 δράσεις:

1η: Ασυνόδευτα παιδιά

Σήμερα την παγκόσμια ημέρα για τα δικαιώματα του παιδιού, σας ανακοινώνουμε μια ειδική δράση. Καθορίζεται Εθνικός Συντονιστής  μέσω της Προεδρίας της Κυβέρνησης, σε συνεργασία με το Υπουργείο Εργασίας και το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Να αναμένετε ανακοινώσεις από τον ίδιον τον κ. Πρωθυπουργό.

2η: ΜΚΟ

Καθορισμός πλαισίου υποχρεώσεών τους και συγκεκριμένων κριτηρίων που απαιτείται να έχουν. Παραμονή και λειτουργία στη χώρα, μόνο όσων πληρούν τις προϋποθέσεις.

3η: Άσυλο και Επιστροφές

Η ψήφιση του νέου νόμου, παρέχει το πλαίσιο που απαιτείται ώστε, να επιταχυνθούν οι διαδικασίες και είτε να εγκριθεί το άσυλο, είτε να επιστρέψουν όσοι δεν πληρούν τις προϋποθέσεις, στη χώρα προέλευσης ή εισόδου. Παράλληλα, είναι σε εξέλιξη η πρόσληψη 500 ατόμων, τα οποία θα ενισχύσουν τις Υπηρεσίες Ασύλου.  

4η: Κατασκευή και Επέκταση Κλειστών Δομών σε Νησιά

Ο σχεδιασμός προβλέπει:

Λέσβος:Στη Λέσβο, θα κλείσει σταδιακά η υπάρχουσα Δομή στη Μόρια, ενώ θα δημιουργηθεί νέα κλειστή Δομή, η οποία θα χρησιμοποιηθεί ως Προαναχωρησιακό Κέντρο και Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ), χωρητικότητας: 5.000+
Χίος: Στη Χίο, θα κλείσει η υπάρχουσα Δομή στη ΒΙΑΛ (κοντά στο χ. Χαλκείο), ενώ θα δημιουργηθεί νέα κλειστή Δομή, η οποία θα χρησιμοποιηθεί ως Προαναχωρησιακό Κέντρο και Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ), χωρητικότητας: 5.000+
Σάμος: Στη Σάμο, θα κλείσει η υπάρχουσα Δομή – ΚΥΤ, στο Βαθύ, ενώ η υπό κατασκευή Δομή, θα επεκταθεί και θα χρησιμοποιηθεί ως Προαναχωρησιακό Κέντρο και Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ), χωρητικότητας: 5.000+
Κως: Στην Κω, θα μετατραπεί η υπάρχουσα Δομή σε Κλειστή, ως  Προαναχωρησιακό Κέντρο και Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ), χωρητικότητας: 2.000+
Λέρος: Στη Λέρο, θα μετατραπεί η υπάρχουσα Δομή σε Κλειστή, ως Προαναχωρησιακό Κέντρο και Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ), χωρητικότητας: 1.000+

5η: Ανταποδοτικά μέτρα ενίσχυσης τοπικών κοινωνιών

Αναφορικά με τη στήριξη των τοπικών κοινωνιών, η Κυβέρνηση προχωρά στις εξής ενέργειες:

- Στην παράταση - έως 31.12.2020 - των μειωμένων κατά 30% συντελεστών ΦΠΑ για τα νησιά Λέρο, Λέσβο, Κω, Σάμο, Χίο.
- Στη βελτίωση των δομών Υγείας, Παιδείας, Κοινής Ωφέλειας και Τουρισμού στις περιοχές που υποδέχονται μετανάστες και πρόσφυγες.
Επίσης, η κυβέρνηση δεσμεύεται να αξιοποιήσει στο μέγιστο προς όφελος των τοπικών κοινωνιών τις Δομές/ΚΥΤ όταν θα έχει ολοκληρωθεί η αντιμετώπιση του ζητήματος.
- Επίσης, η κυβέρνηση δεσμεύεται να λάβει υπόψη την εντοπιότητα κατά τις αναγκαίες προσλήψεις στις Δομές/ΚΥΤ.
- Τέλος, κατ’ εντολή του Πρωθυπουργού, δημιουργείται Ειδικό Ταμείο που προικίζεται με 50 εκατομμύρια ευρώ για το 2020 το οποίο θα χρηματοδοτήσει το «Πρόγραμμα Αλληλεγγύη» που θα υλοποιήσει το Υπουργείο Εσωτερικών για την στήριξη των Δήμων που θα επιβαρυνθούν από τη φιλοξενία προσφύγων και μεταναστών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης