Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μάλτα: Προς παραίτηση ο πρωθυπουργός - Πολιτική κρίση λόγω της δολοφονίας δημοσιογράφου

Μάλτα: Προς παραίτηση ο πρωθυπουργός - Πολιτική κρίση λόγω της δολοφονίας δημοσιογράφου
Η απόφασή του επισπεύσθηκε λόγω της πολιτικής και νομικής κρίσης που είχε ως αποτέλεσμα η έρευνα για τη δολοφονία της δημοσιογράφου Daphne Caruana Galizia
Να υποβάλλει άμεσα την παραίτησή του σκοπεύει ο πρωθυπουργός της Μάλτας Joseph Muscat, όπως μεταδίδουν οι Times of Malta.
Η απόφασή του επισπεύσθηκε λόγω της πολιτικής και νομικής κρίσης που είχε ως αποτέλεσμα η έρευνα για τη δολοφονία της δημοσιογράφου Daphne Caruana Galizia, σύμφωνα με την εφημερίδα.
Όπως μετέδιδε χθες το bankingnews.gr, πολιτική θύελλα έχει ξεσπάσει στη Μάλτα για την υπόθεση της δολοφονίας της δημοσιογράφου Daphne Caruana Galizia, με τον πρωθυπουργό Joseph Muscat να δέχεται πιέσεις ώστε να υποβάλλει την παραίτησή του.
Εξέχων Μαλτέζος επιχειρηματίας δήλωσε στην αστυνομία ότι ο πρόσφατα παραιτηθείς προσωπάρχης του πρωθυπουργού της χώρας, Keith Schembri, ήταν ο εγκέφαλος πίσω από τη δολοφονία το 2017 της δημοσιογράφου Daphne Caruana Galizia, δήλωσαν σήμερα δύο πηγές που έχουν γνώση της υπόθεσης, όπως μεταδίδει το Reuters,
Ο Schembri συνελήφθη την Τρίτη στο πλαίσιο της έρευνας της υπόθεσης λίγο μετά την παραίτησή του από τη θέση του προσωπάρχη του πρωθυπουργού της Μάλτας Joseph Muscat.
Ωστόσο μέχρι στιγμής αρνείται ότι είχε οποιαδήποτε σχέση με τον φόνο της δημοσιογράφου.
Από την πλευρά του ο Muscat, στενός προσωπικός φίλος του Schembri, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι ελπίζει η έρευνα να ολοκληρωθεί «τις επόμενες ώρες».
Οι έρευνες για τον φόνο της Caruana Galizia, οι οποίες διαρκούν εδώ και δύο χρόνια, έλαβαν δραματική τροπή αυτό τον μήνα μετά την ανακάλυψη νέων στοιχείων, που οδήγησαν μεταξύ άλλων στη σύλληψη την προηγούμενη εβδομάδα του επιχειρηματία Jorgen Fenech, την ώρα που προσπαθούσε να διαφύγει από τη Μάλτα με τη θαλαμηγό του.
Σύμφωνα με την αστυνομία και δικαστικές πηγές, ο Fenech έχει ζητήσει να λάβει ασυλία με αντάλλαγμα την κατάθεσή του η οποία θα εμπλέκει τον Schembri και θα αποκαλύψει μια μεγάλη συνωμοσία στην οποία συμμετείχαν υψηλόβαθμοι πολιτικοί.
Οι πηγές δεν διευκρίνισαν αν ο Fenech έδωσε στοιχεία για την εμπλοκή του Schembri στη δολοφονία.
Ο Μuscat δέχεται πιέσεις να παραιτηθεί μετά και την παραίτηση την Τρίτη του υπουργού Τουρισμού και την αναστολή της συμμετοχής στην κυβέρνηση του υπουργού Οικονομίας.
«Ζητάμε από τον Μuscat να αναλάβει την ευθύνη και να παραιτηθεί από την πρωθυπουργία και να οριστεί νέος πρωθυπουργός», δήλωσε ο Karol Aquilina, βουλευτής της αντιπολίτευσης και δικηγόρος της οικογένειας της Galizia.
Ο Μuscat αρνείται μέχρι στιγμής επικαλούμενος την ανάγκη για σταθερότητα στη Μάλτα.
Ο φερόμενος ως μεσάζων της δολοφονίας, ο Μalvin Theuma, έλαβε προεδρική χάρη τη Δευτέρα με αντάλλαγμα στοιχεία που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σε δικαστήριο για την καταδίκη εκείνων που φέρεται ότι έδωσαν την εντολή για τη δολοφονία.
Τοπικά ΜΜΕ ανέφεραν ότι παρέδωσε ηχητικές ηχογραφήσεις.
Η ερευνήτρια δημοσιογράφος Caruana Galizia  που έχει χαρακτηρισθεί «ένα WikiLeaks από μόνη της», δολοφονήθηκε με βόμβα που είχε τοποθετηθεί στο αυτοκίνητό της το 2017.
Η δημοσιογράφος είχε αναλάβει το κομμάτι για τη Μάλτα της δημοσιογραφικής έρευνας των Panama Papers και είχε ανακαλύψει έγγραφα που αποδεικνύουν ότι παναμαϊκές εταιρείες που ανήκαν στον τότε υπουργό Ενέργειας (και σημερινό υπουργό Τουρισμού) K. Mizzi και στον διευθυντή του γραφείου του Μuscat λάμβαναν πολλά εκατομμύρια ευρώ ημερησίως από μία εταιρεία του Ντουμπάι, την 17Black, για αδιευκρίνιστες υπηρεσίες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης