Τελευταία Νέα
Διεθνή

Reuters: Υπό παραίτηση ο πρωθυπουργός της Μάλτας για τη δολοφονία της δημοσιοπγράφου

tags :
Reuters: Υπό παραίτηση ο πρωθυπουργός της Μάλτας για τη δολοφονία της δημοσιοπγράφου
Γνωστή επιχειρηματική οικογένεια της Μάλτας πίσω από τη δολοφονία
Να εγκαταλείψει τα καθήκοντά του τον Ιανουάριο αναμένεται ο πρωθυπουργός της Μάλτας, Joseph Muscat, ύποπτος για παρέμβαση στην έρευνα για τη δολοφονία της δημοσιογράφου Daphne Caruana Galizia, το 2017.
Σύμφωνα με πηγές στους κόλπους του κινήματός του, του Εργατικού Κόμματος, ο Muscat θα ανακοινώσει προσεχώς ότι «θα διεξαχθούν εκλογές για την ηγεσία του κόμματος στις 18 Ιανουαρίου» και «θα παραιτηθεί επισήμως όταν θα επιλεγεί ο νέος αρχηγός».
Οι εν λόγω πηγές δεν ανέφεραν πότε ή πώς - ίσως κατά τη διάρκεια τηλεοπτικού διαγγέλματος προς τη χώρα - ο Muscat θα κάνει μια επίσημη ανακοίνωση για τις προθέσεις του. Ωστόσο, τόνισαν ότι δεν θα παραμείνει στη θέση του πέραν της 18ης Ιανουαρίου.
Η πίεση στον ηγέτη της κυβέρνησης των Εργατικών αυξήθηκε τις τελευταίες ημέρες προκειμένου να παραιτηθεί αμέσως από τα καθήκοντά του.
Η οικογένεια της Μαλτέζας ερευνητικής δημοσιογράφου και μπλόγκερ Daphne Caruana Galizia , η αντιπολίτευση (Εθνικιστικό Κόμμα) και κινήματα της κοινωνίας των πολιτών τον κατηγόρησαν για παρέμβαση στην έρευνα, προστατεύοντας το δεξί του χέρι και διευθυντή του γραφείου του Keath Sembri.

Γνωστή επιχειρηματική οικογένεια πίσω από τη δολοφονία

Τη νύχτα της Πέμπτης προς Παρασκευή, ο Muscat ανακοίνωσε, έπειτα από ένα θυελλώδες υπουργικό συμβούλιο σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, την απόρριψη ενός μέτρου ασυλίας με αντάλλαγμα πληροφορίες για τον επιχειρηματία Yorgen Fenech, για το οποίο υπάρχουν υποψίες ότι ήταν ένας από τους εντολείς της δολοφονίας της δημοσιογράφου.
Ο 38χρονος Fenech, συνιδιοκτήτης του οικογενειακού ομίλου Tumas (ξενοδοχεία, αυτοκίνητα, ενέργεια), ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους στη Μάλτα, συνελήφθη στις 20 Νοεμβρίου ενώ προσπαθούσε να διαφύγει από το αρχιπέλαγος με τη θαλαμηγό του.
Ήταν αυτός που αυτή την εβδομάδα έδειξε τον Sembri ως τον «πραγματικό εντολέα» της δολοφονίας. Μόνο που το Σάββατο, ο Fenech κατηγορήθηκε από δικαστήριο της Βαλέτας για συνενοχή στη δολοφονία της δημοσιογράφου.
Ο ίδιος δεν παραδέχτηκε την ενοχή του για την κατηγορία της συνενοχής σε φόνο και για άλλες κατηγορίες σχετικά με την υπόθεση, όπως για συμμετοχή σε εγκληματική συμμορία και συνωμοσία για να προκληθεί η έκρηξη του παγιδευμένου αυτοκινήτου.
Οδηγήθηκε ενώπιον του δικαστηρίου με ένοπλη αστυνομική συνοδεία και δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι η «αλήθεια θα αποκαλυφθεί».
Αμέσως μετά την απαγγελία των κατηγοριών σε βάρος του Fenech, η οικογένεια της Galizia εξέδωσε δήλωση στην οποία ανέφερε:
"Αναμένουμε τώρα από τον πρωθυπουργό να εγκαταλείψει τα καθήκοντά του, και από το κοινοβούλιο, με άμεση ισχύ, να επιτρέψει την ελεύθερη και πλήρη έρευνα για τον ρόλο αυτού και του Keath Sembri, διευθυντή του γραφείου του πρωθυπουργού, στη δολοφονία της Ντάφνε».
Ο Sembri παραιτήθηκε στα μέσα της εβδομάδας, ταυτόχρονα με τον υπουργό Τουρισμού, Konrad Mizzi, και τον υπουργό Οικονομίας, Chris Kardona.
Καθώς ωστόσο εξετάστηκε από την αστυνομία, Sembri αφέθηκε ελεύθερος την Πέμπτη το βράδυ, προκαλώντας την οργή της οικογένειας Galizia.
«Τουλάχιστον δύο μάρτυρες και πολλαπλά στοιχεία εμπλέκουν τον Sembri στη δολοφονία της συζύγου και μητέρας μας» κατήγγειλαν σε ανακοίνωσή τους ο σύζυγός της και τα τρία παιδιά τους, καταγγέλλοντας έναν πρωθυπουργό που «συνεχίζει να παίζει τους δικαστές, τους ενόρκους και τον εκτελεστή (των ποινών) σε μια έρευνα που εμπλέκει τρεις από τους στενότερους συνεργάτες του».
Χιλιάδες διαδηλωτές κατέβηκαν στον δρόμο το βράδυ της Παρασκευής, ζητώντας την παραίτηση του Muscat.
Ήταν η έκτη διαδήλωση μέσα σε δύο εβδομάδες, μετά τη θεαματική σύλληψη του Fenech στις 20 Νοεμβρίου.
«Έλεγε πάντα ότι θα φύγει σύντομα και τώρα αισθάνεται ότι έχει έρθει η ώρα, αλλά θέλει πρώτα να βγει το πόρισμα της έρευνας για τη δολοφονία της Galizia, υπό την εποπτεία του, όπως είχε υποσχεθεί» ανέφεραν οι ίδιες πηγές του Εργατικού Κόμματος.
 
Η εμπλοκή στα panama papers
Ο 45χρονος Muscat που είναι στην εξουσία από το 2013, είναι στο μέσο της θητείας του μετά την επανεκλογή του τον Ιούνιο του 2017, έπειτα από τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών.
Αυτές προκηρύχθηκαν λόγω των κατηγοριών για διαφθορά που άγγιζαν το περιβάλλον του, μετά τη δημοσίευση των Panama Papers, που αποκάλυψαν την ύπαρξη στον Παναμά πολλών υπεράκτιων λογαριασμών που είχαν ανοίξει εταιρείες και προσωπικότητες από όλον τον κόσμο.
Το σκέλος της έρευνας που αφορούσε τη Μάλτα είχε εξεταστεί από την Galizia πριν από τον θάνατό της σε έκρηξη του παγιδευμένου αυτοκινήτου της τον Οκτώβριο του 2017. Είχε ανακαλύψει κυρίως ότι εταιρείες του Παναμά που ανήκαν στον Konrad Mizzi, τότε υπουργό Ενέργειας, και στον διευθυντή του γραφείου του πρωθυπουργού Σέμπρι είχαν λάβει δύο εκατομμύρια ευρώ από την εταιρεία 17 Black στο Ντουμπάι, για υπηρεσίες που δεν διευκρινίζονταν.
Η ομάδα Daphne Project, η οποία ανέλαβε τις έρευνες της δημοσιογράφου, ανακάλυψε ότι η 17 Black ανήκε στον Fenech , πληροφορία που πρόσφατα επιβεβαίωσε η εισαγγελία έπειτα από σειρά συλλήψεων για ξέπλυμα, όπως αυτή του οδηγού ταξί.
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ανακοίνωσε ότι θα μεταβεί στη Μάλτα αποστολή, σε ημερομηνία που θα ανακοινωθεί τη Δευτέρα, λόγω «ερωτημάτων που προκύπτουν για την ανεξαρτησία του δικαστικού συστήματος και για σοβαρές κατηγορίες για διαφθορά στα πλέον ανώτατα επίπεδα».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης