Τελευταία Νέα
Πολιτική

Σαμαράς: Δεν μιλώ για μεταναστευτικό, αλλά για λαθρομεταναστευτικό - Η κοινωνία βράζει

Σαμαράς: Δεν μιλώ για μεταναστευτικό, αλλά για λαθρομεταναστευτικό -  Η κοινωνία βράζει
Ο πρώην πρωθυπουργός τόνισε επανειλημμένα ότι δεν μιλά για μεταναστευτικό, αλλά για «λαθρομεταναστευτικό»
Αίσθηση προκάλεσε η ομιλία του Αντώνη Σαμαρά στο συνέδριο της ΝΔ, ιδίως οι αναφορές του στο μεταναστευτικό και τη Συμφωνία των Πρεσπών.
Παράλληλα εξαπέλυσε ιδιαίτερα σκληρή επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ και απέρριψε κατηγορηματικά κάθε ενδεχόμενο συναίνεσης με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Υποστήριξε ότι φεύγοντας από την κυβέρνηση άφησε πίσω του ναρκοθετημένη γη στη ΝΔ, αλλά, παρ’ όλα αυτά, η κυβέρνηση Μητσοτάκη ξεκίνησε πολύ καλά, όπως είπε χαρακτηριστικά.
Ο πρώην πρωθυπουργός τόνισε επανειλημμένα ότι δεν μιλά για μεταναστευτικό, αλλά για «λαθρομεταναστευτικό» και πρόσθεσε ότι «έκανε άριστα η κυβέρνηση που διευκρίνισε από την πρώτη στιγμή ότι όσοι είναι εγκλωβισμένοι στα κέντρα είναι λαθρομετανάστες που μπαίνουν παράνομα και πρέπει να τους ξεχωρίζουμε από τους πρόσφυγες, στους οποίους οφείλουμε φιλοξενία και προστασία».
Επέκρινε δε την «ευρωγραφειοκρατία», όπως είπε, την οποία κάλεσε «να μην μας κάνει υποδείξεις».
Ο κ. Σαμαράς υποστήριξε ότι «η Ελλάδα υφίσταται πλέον έναν άτυπο λαθροεποικισμό» και γι’ αυτό το λόγο, όπως είπε, δεν είναι ρατσιστές και ξενόφοβοι στις τοπικές κοινωνίες.
Μίλησε, επίσης, για «κονδυλοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ που αποκαλούν αυτές τις απόψεις ως ακροδεξιές» και παραλλήλισε τις απόψεις της κυβέρνησης στο ζήτημα με αυτές που εκφράζει ο Macron.
«Είναι ακροδεξιός ο Macron;», διερωτήθηκε χαρακτηριστικά ο πρώην πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι «η κοινωνία βράζει».

Όταν ανέλαβε ο Τσίπρας, οι ΜΚΟ έγιναν κράτος

Αναφερόμενος στην τριετία 2012-14, όταν η ΝΔ ήταν στη κυβέρνηση και είχε αντιμετωπίσει το πρόβλημα αυτό, ο Αντώνης Σαμαράς δήλωσε πως «τότε, ελέγχαμε πλήρως τα σύνορα, χερσαία και θαλάσσια.
Έμπαιναν ελάχιστοι. Και έβγαιναν, για επαναπατρισμό, πολλοί περισσότεροι παρά το γεγονός ότι τότε μαίνονταν ο πόλεμος στη Συρία.
Σας θυμίζω ότι μετά το 2013 οι ροές δεν πέρναγαν κυρίως από τα μικρασιατικά παράλια στα ελληνικά νησιά που ήταν «δύο βήματα».
Πήγαιναν στην Ευρώπη, από τη Λιβύη -σε Μάλτα και Ιταλία.Γιατί; Γιατί από μας, τότε, δεν μπορούσαν να περάσουν. Τότε, φυλάγαμε τα σύνορα. Και όσοι πέρναγαν από δω - ή όσοι βρίσκονταν ήδη εδώ και παρανομούσαν - πήγαιναν κατευθείαν στην Αμυγδαλέζα και σε ένα-δύο ακόμα κλειστά κέντρα.
Κι από εκεί, μετά από σύντομο χρόνο, έφευγαν οικειοθελώς για τις πατρίδες τους. Απευθείας - όχι μέσω Τουρκίας.
Και το σημαντικότερο: Τότε δεν είχαμε αφήσει διάφορες ανεξέλεγκτες ΜΚΟ να κάνουν κουμάντο.
Από την ώρα, όμως, που ο Τσίπρας άνοιξε τα σύνορα και ανέλαβαν οι ΜΚΟ ως κράτος εν κράτει, δημιουργήθηκαν και τα αισχρά κολαστήρια τύπου Μόριας».

Αποδέσμευση από τη Συμφωνία των Πρεσπών

Αναφορικά με τη συμφωνία των Πρεσπών, την οποία χαρακτήρισε για μία ακόμη φορά ως «επιζήμια και απαράδεκτη», ο κ. Σαμαράς τόνισε ότι η Ελλάδα έδωσε τα πάντα, ενώ η γειτονική χώρα υποσχέθηκε ότι θα κάνει κάποιες παραχωρήσεις στο μέλλον, εάν κι εφόσον προχωρήσει η ένταξή τους στην ΕΕ. Μίλησε δε για «πολιτική αποσταθεροποίησης», ενώ υπογράμμισε πως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ «δέχθηκε ένα ψέμα στις Πρέσπες και αναγνώρισε έναν αλυτρωτισμό που δημιουργεί προβλήματα».
Ο πρώην πρωθυπουργός επέμεινε δε ότι η Ελλάδα πρέπει να αποδεσμευτεί με όποιο τρόπο από τη συμφωνία, επισημαίνοντας με προσωπικό τόνο ότι «όταν δίνεις μια μάχη, δεν έχει σημασία εάν δίπλα σου πολλοί έχουν κουραστεί.
Σημασία έχει αν εσύ συνεχίζεις να νοιάζεσαι για μια μάχη που ξέρεις ότι έχει μεγάλη αξία».
Ξεκαθάρισε πάντως ότι κατανοεί τη θέση Μητσοτάκη ότι δεν μπορεί η χώρα να αποδεσμευτεί από τις Πρέσπες άμεσα, αλλά πρόσθεσε με νόημα ότι «η συμφωνία δεν περπατάει κι εμείς δεν έχουμε δικαίωμα να παραιτηθούμε».

Ευθεία απειλή από την  Τουρκία

Μιλώντας για τα ελληνοτουρκικά ο Αντώνης Σαμαράς έκανε λόγο για ευθεία απειλή από την Αγκυρα. «Στη Θράκη κλιμακώνουν τις προκλήσεις, ενώ ταυτόχρονα στέλνουν μιλιούνια λαθρομεταναστών και από τον Έβρο. Σε ολόκληρο το Αιγαίο, καταθέτουν χάρτες στον ΟΗΕ που αμφισβητούν ευθέως τα κυριαρχικά μας δικαιώματα.Φτάσανε να συνάπτουν συμφωνίες για την ΑΟΖ της Κρήτης, με μια σκιώδη κυβέρνηση της Λιβύης - που η ίδια ελέγχει ελάχιστο μέρος της χώρας της. Δεν μιλάνε πια για νοτίως του Καστελόριζου. Μιλάνε για ανατολικά και νοτίως της Κρήτης. Αυτά μόνο τις τελευταίες μέρες. Και συνεχίζουν, βέβαια, τις ασφυκτικές πιέσεις σε ολόκληρη τη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου» είπε τονίζοντας πως χρειάζεται νέα πολιτική απέναντι στην Τουρκία. « Η επίκληση του Διεθνούς Δικαίου, από μόνη της, δεν αρκεί, και κινήσεις κατευνασμού, δεν ωφελούν. Κάποιοι φαντάζονται ότι θα «λύσουν» και τις διαφορές μας με την Τουρκία, με τον ίδιο τρόπο που δήθεν «έλυσαν» και το Μακεδονικό. Πέρσι υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ μας έλεγαν να μην είμαστε "μονοχοφάηδες". Στα δικά μας κυριαρχική δικαιώματα. Δηλαδή μίλαγαν για πλήρη υποχώρηση της Ελλάδας. Είχα πει λίγο πριν τη Συμφωνία των Πρεσπών, ότι σήμερα ζητούν να υποχωρήσουμε στις αλυτρωτικές απαιτήσεις της πιο αδύναμης χώρας - δηλαδή των Σκοπίων! Και αύριο θα μας ζητήσουν να υποχωρήσομε απέναντι στον επεκτατισμό της πιο ισχυρής χώρας - της Τουρκίας. Δηλαδή, όπως μας τα λένε, η Ελλάδα, πρέπει να υποχωρεί πάντα, απέναντι σε όλους: είτε απέναντι στους πιο αδύναμους είτε στους πιο ισχυρούς. Γιατί δεν το λένε ανοικτά; Θέλουν την Ελλάδα, να γίνει ο εύκολος σάκος του μπόξ για κάθε απαίτηση, κάθε γείτονα».
Ο πρώην πρωθυπουργός, στο λόγο του, έκανε και αναφορά στην περίοδο διακυβέρνησης της ΝΔ, το 2012-2014, λέγοντας ότι η χώρα κέρδισε 45 θέσεις στη διεθνή κατάταξη ανταγωνιστικότητας.
«Τέτοιο άλμα ανταγωνιστικότητας, σε τόσο λίγο χρόνο, δεν είχε γίνει ποτέ.
Στα επόμενα πέντε χρόνια, επί ΣΥΡΙΖΑ, η χώρα έχασε τις μισές θέσεις- και βρέθηκε πάλι πίσω» υποσγράμμισε ο πρώην πρωθυπουργός και συνέχισε λέγοντας:
«Να μη μας κουνάνε, λοιπόν, το δάχτυλο όσοι έκλεισαν τις τράπεζες και μας ξανάβαλαν στα μνημόνια» ενώ για την κυβέρνηση Μητσοτάκη εκτίμησε ότι «έχει κάνει ήδη, σε λίγο μόλις χρόνο, πολύ σημαντικά βήματα για την Οικονομία».
 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης