Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γερμανία: «Θολό» το μέλλον της κυβέρνησης, μετά την εκλογή Borjans στην ηγεσία του SPD

Γερμανία: «Θολό» το μέλλον της κυβέρνησης, μετά την εκλογή Borjans στην ηγεσία του SPD
Τα μέλη του SPD επέλεξαν ένα δίδυμο, που ασκεί έντονη κριτική στα πεπραγμένα της κυβέρνησης με το CDU της Angela Merkel.
(upd) Αμφίβολο είναι το μέλλον του κυβερνητικού συνασπισμού στη Γερμανία, μετά την εκλογή στην ηγεσία του μικρότερου εταίρου, του SPD ενός διδύμου, που απειλεί να αποχωρήσει από την κυβέρνηση. Από την πλευρά του το CDU απορρίπτει κάθε πιθανότητα επαναδιαπραγμάτευσης της κυβερνητικής συμφωνίας.
Τα μέλη του SPD επέλεξαν ένα δίδυμο, που ασκεί έντονη κριτική στα πεπραγμένα της κυβέρνησης με το CDU της Angela Merkel.
Επέλεξαν τον 67χρονο Norbert Walter-Borjans και τη βουλευτή Saskia Esken 58 ετών, προκειμένου να καθοδηγήσουν το κόμμα τους αντί για μία πιο βολική επιλογή για τη Merkel, που θα ήταν ο υπουργός Οικονομικών
Olaf Scholz.
Το αποτέλεσμα μπορεί να σηματοδοτήσει την απόφαση της μεγαλύτερης μερίδας των μελών του κόμματος να αποχωρήσει από την κυβέρνηση, καθώς το SPD έχει αναλάβει το πολιτικό κόστος για την παραμονή της Merkel στην καγκελαρία, σημειώνει το Bloomberg.
Στην ομιλία νίκης του το βράδυ του Σαββάτου, ο Walter-Borjans επέμεινε ότι θα προτιμούσε να βελτιώσει τον κυβερνητικό συνασπισμό, παρά να τον ανατρέψει.
 Όμως ζήτησε από την Merkel να επανεξετάσει την πολιτική των ισοσκελισμένων προϋπολογισμών και  να αυξήσει τις επενδύσεις για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και την υποστήριξη των φτωχότερων Γερμανών ως προϋπόθεση της υποστήριξής του κόμματός του.
Οι αντιπρόσωποι του κόμματος θα ψηφίσουν το προσεχές Σαββατοκύριακο (7 – 8/12/2019) για το εάν θα παραμείνουν στην κυβέρνηση με το CDU κατά το ετήσιο συνέδριο του κόμματος.   
«Δεν είπα ποτέ ότι πρέπει να φύγουμε άμεσα», δήλωσε ο Walter-Borjans μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των εσωκομματικών εκλογών.
«Πρέπει να βελτιώσουμε τις πολιτικές και ίσως να χαλαρώσουμε το μαύρο μηδέν», σημείωσε - μια αιχμή στην επιμονή της Merkel για ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς.
Η εξέλιξη αυτή συμπίτπει χρονικά με μία κρίσιμη συγκυρία για τη Γερμανία, που μπορεί να οδηγήσει τη Merkel εκτός εξουσίας, μετά από 14 χρόνια στην καγκελαρία.
Η οικονομία παραπαίει, η άνοδος των εθνικιστών  συνεχίζεται, ενώ η Merkel επισκιάζεται από τον υπερκινητικό πρόεδρο της Γαλλίας, Emmanuel Macron και ταυτόχρονα βρίσκεται εν μέσω των  «εχθρικών» ΗΠΑ και της ισχυρής Κίνας, παρατηρεί το Bloomberg.
Επίσης αυτή η πολιτική εξέλιξη σηματοδοτεί μία παρατεταμένη φάση πολιτικής αβεβαιότητας στη Γερμανία που θα μπορούσε να παρεμποδίσει τις προσπάθειες της ΕΕ για μία φυγή προς τα εμπρός μετά το Brexit και να ενισχύσει την επιρροή της στην παγκόσμια σκηνή.

Προς την έξοδο από την  κυβέρνηση ο Scholz

Το μεγάλο ερώτημα είναι εάν θα παραμείνει υπουργός Οικονομικών ο Olaf Scholz, ο οποίος υπέστη δεινή ήττα με 53% -48% στις εσωκομματικές εκλογές.
Μετά από μία δύσκολη χρονιά, τόσο για το CDU όσο και για το SPD και με την οικονομία να φλερτάρει με την ύφεση, οι πολιτικές και επιχειρηματικές ελίτ της Γερμανίας ήλπιζαν σε μία περίοδο σταθερότητας.  
Χαρακτηριστική ήταν η έκκληση της Merkel για τη συνέχιση του κυβερνητικού συνασπισμού τουλάχιστον μέχρι το 2021.
Αλλά ο Walter-Borjans κατόρθωσε να αξιοποιήσει τη δυσαρέσκεια πολλών Σοσιαλδημοκρατών που υποστηρίζουν ότι το κόμμα τους έχει εγκαταλείψει τις ρίζες της εργατικής τάξης και πρέπει να εγκαταλείψει την κυβέρνηση με το CDU.

Απορρίπτει κάθε επαναδιαπραγμάτευση το CDU

Την πρόθεση του CDU να μη δεχθεί καμία αλλαγή στην κυβερνητική συμφωνία με τη νέα ηγεσία του SPD εξέφρασε ο χριστιανοδημοκράτης πρωθυπουργός του κρατιδίου της Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας Armin Laschet, του πολυπληθέστερου της Γερμανίας.
«Δεν θα επαναδιαπραγματευθούμε τίποτα τώρα. Αυτό είναι απολύτως σαφές», σημείωσε ο Laschet σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Deutschlandfunk.
Εξάλλου σε ερώτηση για το εάν μπορεί να αλλάξει κάτι στο κυβερνητικό πρόγραμμα απέρριψε κάθε τέτοιο ενδεχόμενο.
Ο Laschet είπε ότι οι νέες απαιτήσεις είναι πρόβλημα του διδύμου της ηγεσίας του SPD και όχι του CDU ενώ υπογράμμισε, πως η διεξαγωγή πρόωρων εκλογών θα ήταν ανεύθυνη επιλογή στο σημερινό περιβάλλον.
Και η υπουργός Γεωργίας Julia Kloeckner από τους Χριστιανοδημοκράτες δήλωσε επίσης ότι δεν υπάρχουν πιθανότητες επαναδιαπραγμάτευσης, προσθέτοντας ότι το CDU θα τηρήσει τις υποσχέσεις που έδωσε.
«Μια μονομερής επαναδιαπραγμάτευση, μόνο και μόνο επειδή η ηγεσία του SPD έχει αλλάξει, δεν είναι εφικτή με το CDU», σημείωσε χαρακτηριστικά.
 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης