Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η ένταση Macron - Erdogan και η ελλιπής χρηματοδότηση τα «αγκάθια» στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ (3 - 4/12)

Η ένταση Macron - Erdogan  και η ελλιπής χρηματοδότηση τα «αγκάθια» στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ (3 - 4/12)
Σε αυτό το πλαίσιο δεν είναι λίγοι εκείνοι που ανησυχούν ότι ο εορτασμός θα μετατραπεί σε διαμάχη για το μέλλον της Συμμαχίας
Αν και για κάποιους παραμένει γιορτή η Σύνοδος του ΝΑΤΟ, η οποία φέτος διεξάγεται στο Λονδίνο στις 3 και 4 Δεκεμβρίου, πολλοί συμφωνούν ότι ελλοχεύει ο κίνδυνος να μετατραπεί σε "πανηγύρι" και αυτή τη φορά δεν θα οφείλεται σε κάτι που είπε ή έκανε ο Donald Trump.
Όπως αναφέρει το Bloomberg, στη συνάντηση στο Λονδίνο αυτή την εβδομάδα, οι ηγέτες της Συμμαχίας έχουν δύο άλλους πρόεδροι για να ανησυχούν:
Το Γάλλο πρόεδρο Macron, ο οποίος τις τελευταίες εβδομάδες αμφισβήτησε ανοιχτά τη συλλογικότητα στο ΝΑΤΟ και τον Τούρκο Tayyip Erdogan, με τις αποφάσεις του να στείλει στρατεύματα στη Συρία και να αγοράσει το ρωσικό αντιπυραυλικό σύστημα S-400 που έχει προκαλέσει σύγκρουση με τις ΗΠΑ.
Όταν η βρετανίδα πρώην πρωθυπουργός Theresa May δέχθηκε να φιλοξενήσει τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ και τον διήμερο εορτασμό της 70ης επετείου του ΝΑΤΟ  όλα δείχνουν ότι ο σημερινός πρωθυπουργός Boris Johnson θα προτιμούσε να μην γίνει εντός Βρετανίας.
Κι αυτό λόγο της ένταση που έχει δημιουργηθεί το τελευταίο διάστημα μεταξύ Macron και Erdogan μέσω των ακραίων δηλώσεων τους περί "εγκεφαλικά νεκρούς" .
"Θα ξανά πώ σε σάς στο ΝΑΤΟ, ότι πρώτα να ελέγξετε το δικό σας εγκεφαλικό θάνατο", δήλωσε ο Erdogan, απευθυνόμενος στον Macron σε ομιλία του από την Κωνσταντινούπολη. Αναφερόταν σε μια συνέντευξη που έδωσε ο Γάλλος πρόεδρος τον περασμένο μήνα, όπου όχι μόνο επέκρινε την Τουρκία, αλλά περιέγραψε τη συμμαχία ως "εγκεφαλικά νεκρή" υπονοώντας που διατηρεί στους κόλπους της την Τουρκία.
Σε αυτό το πλαίσιο δεν είναι λίγοι εκείνοι που ανησυχούν ότι ο εορτασμός θα μετατραπεί σε διαμάχη για το μέλλον της Συμμαχίας καθώς η ελλειπής χρηματοδότηση του ΝΑΤΟ από τα κράτη μελη του παραμένει ένα αγκάθι στις μεταξύ τους σχέσεις.
Οι αμυντικές δαπάνες αυξάνονται και το ΝΑΤΟ επεκτείνεται στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας, στην ασφάλεια στον κυβερνοχώρο και στο διάστημα γεγονός που εντείνει το πρόβλημα της χρηματοδότησης.
Image
Επιπλέον, τον επόμενο χρόνο  η Βόρεια Μακεδονία, που πρόκειται να συμμετάσχει, θα γίνει το 30ο μέλος της Συμμαχίας, από τα 15 που είχε όταν το τείχος του Βερολίνου έπεσε το 1989.
Τέτοια επιτεύγματα όμως υποβιβάζονται από την ολοένα αυξανόμενη δημόσια διαμάχη για το ποιες πρέπει να είναι οι προτεραιότητες του ΝΑΤΟ και τι πρέπει να αντιμετωπίσει.
Σε μια προσπάθεια να ρίξει τους τόνους στους κόλπους της Συμμαχίας η Γερμανία πρότεινε τη συγκρότηση ομάδας εμπειρογνωμόνων για την υποβολή έκθεσης σχετικά με το μελλοντικό πολιτικό σχήμα της συμμαχίας.
Ο Macron από τη πλευρά του οδήγησε την καγκελάριο Merkel να προχωρήσει σε μια ασυνήθιστη "υπερασπιστική" γραμμή υπέρ της Συμμαχία την περασμένη βδομάδα λέγοντας ότι "η διατήρηση του ΝΑΤΟ είναι πιο αναγκαία και συμφέρουσα σήμερα ακόμη και από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου" υπογραμμίζοντας ότι "η Ευρώπη δεν μπορεί σήμερα να υπερασπιστεί τον εαυτό της μόνη της".
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης