Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Nomura: Μια εκτόξευση στις τιμές τροφίμων δεν θα προκαλέσει ύφεση, αλλά ανθρωπιστική κρίση

tags :
Nomura: Μια εκτόξευση στις τιμές τροφίμων δεν θα προκαλέσει ύφεση, αλλά ανθρωπιστική κρίση
Μια παρατεταμένη άνοδος στις τιμές τροφίμων αποκλείεται να προκαλέσει παγκόσμια οικονομική κρίση, αλλά θα μπορούσε να προκαλέσει ανθρωπιστική κρίση παγκόσμιας κλίμακας
Μια άνοδος στις τιμές τροφίμων θα μπορούσε να προκαλέσει ανθρωπιστική κρίση καθώς το περισσότερο από το μισό του παγκοσμίου πληθυσμού είναι ευάλωτο σε ένα τέτοιο κίνδυνο, προειδοποιεί η Nomura.
«Οι χώρες που είναι ευάλωτες σε μια άνοδο των τιμών τροφίμων δεν αποτελούν μεγάλο κομμάτι της παγκόσμιας οικονομίας, αλλά αποτελούν μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού.
Μια παρατεταμένη άνοδος των τιμών τροφίμων αποκλείεται να προκαλέσει παγκόσμια οικονομική ύφεση, αλλά θα μπορούσε να προκαλέσει ανθρωπιστική κρίση σε παγκόσμια κλίμακα» αναφέρεται στην ανάλυση.
Σύμφωνα με την τράπεζα, οι 50 πιο ευάλωτες χώρες στο δείκτη της αποτελούν το 26,1% του παγκόσμιου ΑΕΠ, αλλά το 59,1% του κόσμου.
Από αυτές τις χώρες, όλες εκτός από τέσσερις είναι αναπτυσσόμενες οικονομίες, σημειώνει η Nomura σε πρόσφατη έκθεση.
«Η ευαισθησία στην αύξηση των τιμών των φαρμάκων είναι ένα φαινόμενο που επηρεάζει τις αναδυόμενες αγορές» αναφέρει η Nomura.
Με τις χώρες αυτές να είναι συγκεντρωμένες στην Αφρική, τη Μέση Ανατολή και την Ασία, η Nomura δήλωσε ότι οι χώρες αυτές τείνουν να έχουν χαμηλότερο ονομαστικό κατά κεφαλήν ΑΕΠ, υψηλό μερίδιο τροφίμων στην κατανάλωση των νοικοκυριών και είναι μεγάλοι εισαγωγείς τροφίμων.
Η τράπεζα ανέφερε ότι πολλές από τις πιο εκτεθειμένες οικονομίες έχουν ήδη χτυπηθεί από τον πόλεμο και πάσχουν από ακραία φτώχεια.
Σύμφωνα με τον δείκτη Nomura Food Vulnerability Index, οι πέντε χώρες που είναι πιο ευάλωτες σε μια διαρκή αύξηση των τιμών των τροφίμων είναι: Λιβύη
Τατζικιστάν, Μαυροβούνιο, Συρία και Αλγερία.
Σύμφωνα με την τράπεζα, οι άνθρωποι σε αυτές τις χώρες ξοδεύουν μεγάλο μερίδιο του εισοδήματός τους σε τρόφιμα, καταφύγια και άλλες ανάγκες. Έτσι, καθώς οι τιμές αυξάνονται, θα ξοδεύουν ένα ακόμη μεγαλύτερο ποσοστό των εισοδημάτων τους στα τρόφιμα, σε βάρος άλλων ουσιωδών στοιχείων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης