Τελευταία Νέα
Διεθνή

Διχασμένη η κυβέρνηση στην Ιταλία - Στη Βουλή το μπαλάκι για τη μεταρρύθμιση του ESM

tags :
Διχασμένη η κυβέρνηση στην Ιταλία - Στη Βουλή το μπαλάκι για τη μεταρρύθμιση του ESM
Όπως μεταδίδει το Reuters, η ψηφοφορία αναμένεται να διεξαχθεί την επόμενη εβδομάδα
Στη Βουλή μεταφέρει η ιταλική κυβέρνηση το θέμα της μεταρρύθμισης του ESM καθώς παραμένουν οι έντονες διαφωνίες.
Ειδικότερα, η ιταλική κυβέρνηση, την επόμενη εβδομάδα, θα διεξάγει ψηφοφορία στη Βουλή σχετικά με τη μεταρρύθμιση του ESM.
Το Κίνημα των Πέντε Αστέρων αντιτίθεται στη μεταρρύθμιση του ESM μέχρι να αποσαφηνιστούν τα σχέδια για την ευρύτερη τραπεζική ένωση, ενώ το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα στηρίζει το σχέδιο.
Όπως μεταδίδει το Reuters, η διαμάχη εντός του κυβερνητικού συνασπισμού θα μπορούσε να εμποδίσει τα σχέδια των 19 χωρών της ευρωζώνης για επίτευξη συμφωνίας όσον αφορά τη μεταρρύθμιση του ESM αυτόν τον μήνα.
Η προτεινόμενη μεταρρύθμιση του ESM θα του δώσει περισσότερες δυνάμεις για τη διαχείριση χρηματοπιστωτικών κρίσεων, θα διευρύνει της δυνάμεις παρακολούθησης χωρών με οικονομικές ανισορροπίες και εάν χρειαστεί θα διευκόλυνε την αναδιάρθρωση χρεών.
Την Κυριακή (1/12/2019), ο πρωθυπουργός, Giuseppe Conte, συναντήθηκε με κυβερνητικούς αξιωματούχους σε μια προσπάθεια να επιλυθεί η διαφωνία, αλλά οι προσπάθειες δεν τελεσφόρησαν.
«Οποιαδήποτε απόφαση για τον ESM θα καταστεί οριστική μόνο μετά τη ψηφίσματα του Κοινοβουλίου που αναμένεται να εγκριθούν στις 11 Δεκεμβρίου» δήλωσε μετά τη συνάντηση πηγές από το περιβάλλον του Conte.
Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομίας της χωρας, Roberto Gualtieri, έχει πολλές φορές ταχθεί υπέρ της μεταρρύθμισης του ESM, απορρίπτοντας τις κατηγορίες από τη Lega που υποστηρίζει ότι δεν είναι προς το συμφέρον της Ιταλίας και ότι η διαπραγμάτευση έχει γίνει χωρίς την έγκριση της Βουλής.
Ωστόσο, το Κίνημα των Πέντε Αστέρων είναι πιο κοντά στη θέση της Lega και λέει ότι η μεταρρύθμιση χρειάζεται σημαντικές αλλαγές.
Η Ρώμη θέλει διαβεβαιώσεις ότι με την ευρωπαϊκή τραπεζική ένωση, τα κρατικά ομόλογα δεν θα χάσουν το status τους ως risk free assets.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης