Ισχυρές πιέσεις στις αγορές λόγω εμπορικών εντάσεων - Στο -0,94% ο Dow Jones, πτώση -2,05% για τον DAX

Ισχυρές πιέσεις στις αγορές λόγω εμπορικών εντάσεων - Στο -0,94% ο Dow Jones, πτώση -2,05% για τον DAX
Οι εμπορικές εντάσεις αλλά και αρνητικά μακροοικονομικά στοιχεία πίεσαν τις αγορές
Ισχυρές απώλειες σημειώθηκαν στα κορυφαία ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, ενώ πιέσεις δέχθηκε και η Wall Street κατά τη σημερινή συνεδρίαση (02/12/2019) καθώς παραμένει ερωτηματικό το κατά πόσο Κίνα και ΗΠΑ θα καταλήξουν σε συμφωνία για το εμπόριο, ενώ αρνητική επίπτωση είχε και η απόφαση του Donald Trump να επαναφέρει δασμούς σε Βραζιλία και Αργεντινή.
Παράλληλα νέα αρνητικά μακροοικονομικά στοιχεία, τόσο για τις ΗΠΑ όσο και για την Κίνα, αναφορικά με τη μεταποίηση επαναφέρουν στο προσκήνιο τις ανησυχίες για την πορεία της διεθνούς οικονομίας.
Image
Πτώση -0,94% για τον Dow Jones στις 27.788 μονάδες, με τον S&P 500 να υποχωρεί -0,80% στις 3.115 μονάδες και τον Nasdaq να κινείται -1,12% χαμηλότερα στο επίπεδο των 8.567 μονάδων.
Και ενώ οι επενδυτές προσπαθούν να προβλέψουν τι ακριβώς θα συμβεί στις εμπορικές διαπραγματεύσεις μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ, ο Αμερικανός πρόεδρος Donald Trump, επανέφερε τους δασμούς στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου από Αργεντινή και Βραζιλία, καθώς -όπως υποστηρίζει- είναι δύο χώρες που βρίσκονται σε πλεονεκτική θέση με την υποτίμηση του νομίσματος τους.
«H Bραζιλία και η Αργεντινή είναι σε πλεονεκτική θέση με την υποτίμηση του νομίσματός τους, κάτι που δεν είναι καλό για τους αγρότες μας.
Γι’  αυτό, άμεσα, επαναφέρω τους δασμούς σε χάλυβα και αλουμίνιο που φτάνουν στις ΗΠΑ από αυτές τις χώρες» αναφέρει σε ανάρτηση του στο twitter.
Ταυτόχρονα μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας έχει προκύψει και το ζήτημα του Χονγκ Κονγκ, καθώς η υπογραφή της εμπορικής συμφωνίας ΗΠΑ – Κίνας αναμένεται να καθυστερήσει λόγω των νομοθετημάτων για το Χονγκ Κονγκ αναφέρει ο ειδησεογραφικός ιστότοπος Axios, επικαλούμενος πληροφορίες από την ομάδα των διαπραγματευτών του προέδρου των ΗΠΑ, Donald Trump.
Σημειώνεται πως πρόσφατα ο πρόεδρος Trump υπέγραψε τα νομοσχέδια που είχε εγκρίνει το Κογκρέσο και που μεταξύ άλλων στηρίζουν τους διαδηλωτές στο Χονγκ Κονγκ, κίνηση που προκάλεσε έντονες αντιδράσεις από το Πεκίνο, το οποίο έκανε λόγο για ανάμειξη σε εσωτερικά θέματα της Κίνας.
Βάσει των ίδιων πληροφοριών, άλλος ένας λόγος που η οριστικοποίηση της συμφωνίας θα καθυστερήσει είναι ότι θα χρειαστεί χρόνος για να ηρεμήσει το εσωτερικό πολιτικό σκηνικό στην Κίνα ώστε ο πρόεδρος της χώρας Xi Jinping να είναι σε θέση να την υπογράψει.
Εν τω μεταξύ, χθεσινό δημοσίευμα της κινεζικής εφημερίδας Global Times, ανέφερε ότι κορυφαία προτεραιότητα του Πεκίνου σε οποιαδήποτε εμπορική συμφωνία κατά την πρώτη φάση της με τις ΗΠΑ είναι η κατάργηση των υφιστάμενων δασμών για τα κινεζικά αγαθά.
«Πηγές με άμεση γνώση των εμπορικών συνομιλιών είπαν στους Αμερικανούς αξιωματούχους ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να καταργήσουν τους υπάρχοντες δασμούς και όχι τους προγραμματισμένους, ως μέρος μίας συμφωνίας», αναφέρει το δημοσίευμα.
Ανέφερε επίσης μια άλλη άγνωστη πηγή κοντά στις συνομιλίες, που σημείωσε ότι οι Αμερικανοί αξιωματούχοι αντέδρασαν σε ένα τέτοιο αίτημα, επειδή οι δασμοί είναι το μόνο όπλο τους στον εμπορικό πόλεμο.
Την Τρίτη (26/11), ο πρόεδρος των ΗΠΑ Donald Trump δήλωσε ότι η Ουάσιγκτον βρισκόταν κοντά σε μία συμφωνία με την Κίνα μετά από 16 μήνες εμπορικού πολέμου.
Πέραν των εμπορικών θεμάτων, ιδιαίτερα αρνητική ήταν η ανακοίνωση για τον δείκτη μεταποίηση ISM, ο οποίος υποχώρησε εκ νέου τον Νοέμβριο 2019.
Συγκεκριμένα, ο δείκτης μεταποίησης ISM διολίσθησε στις 48,1 μονάδες από 48,3 μονάδες τον Οκτώβριο.
Οι αναλυτές προέβλεπαν άνοδο στις 49,4 μονάδες.
Οποιαδήποτε μέτρηση κάτω από τις 50 μονάδες δείχνει συρρίκνωση του τομέα της μεταποίησης.
Εν τω μεταξύ, ο δείκτης νέων παραγγελιών βούτηξε στις 47,2 μονάδες από 49,1 τον Οκτώβριο.
Τα αποθέματα, διαμορφώθηκαν στις 45,5 μονάδες, καταγράφοντας πτώση 3,4 μονάδων σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.

Διεύρυνση απωλειών για τις ευρωπαϊκές αγορές

Πτώση σημείωσαν σήμερα Δευτέρα (2/12) οι ευρωαγορές, αντιστρέφοντας τα κέρδη που είχαν σημειωθεί νωρίτερα εντός της ημέρας, καθώς η προσοχή των επενδυτών παραμένει εστιασμένη γύρω από τις εξελίξεις που αφορούν τις εμπορικές καθώς και γύρω από τα διάφορα στοιχεία για την οικονομία της Ευρώπης.
To κλίμα επιβαρύνει η δήλωση Trump για επαναφορά δασμών σε Aργεντινή και Βραζιλία, με τον Αμερικανό πρόεδρο να ανοίγει νέα «μέτωπα» μετά την Κίνα και την Ε.Ε.
Ειδικότερα, ο δείκτης DAX στη Φρανκφούρτη αποδυναμώθηκε -2,09% και τις 12.964 μονάδες.
Image
Ο δείκτης CAC 40 στο Παρίσι είχε πτώση της τάξεως του -2,01% στις 5.786 μονάδες, ενώ ο δείκτης FTSE 100 στο Λονδίνο υποχώρησε κατά -0,83% στις 7.285 μονάδες.
Παράλληλα, ο δείκτης IBEX 35 στη Μαδρίτη υποχώρησε κατά -2,05% και τις 9.156 μονάδες, την ίδια στιγμή που ο δείκτης FTSE MIB αποδυναμώθηκε κατά -2,28% στις 22.728 μονάδες.
Η Ουάσιγκτον και το Πεκίνο βρίσκονται τις τελευταίες εβδομάδες σε προσπάθειες ώστε να ολοκληρώσουν την πρώτη φάση της εμπορικής συμφωνίας, έτσι ώστε να ακυρωθεί η προγραμματισμένη επιβολή δασμών στις εισαγωγές κινεζικών προϊόντων στις 15 Δεκεμβρίου.
Image
Ωστόσο, οι δύο πλευρές δεν έχουν καταφέρει μέχρι στιγμής να καταλήξουν στους όρους της συμφωνίας, με την πλευρά της Κίνας να ζητάει τη σταδιακή μείωση των δασμών που έχουν ήδη επιβληθεί, προκειμένου να προχωρήσουν οι συνομιλίες.
Σημείωνεται ότι σήμερα ο Αμερικανός πρόεδρος Donald Trump αναμένεται να βρεθεί σήμερα στο Λονδίνο προκειμένου να παραστεί στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, μόλις δέκα ημέρες πριν από της εκλογές στη Βρετανία, η οποία θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό τόσο το μέλλον της χώρας μετά την αποχώρησή της από την Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και την εμπορική συμφωνία που θα συνάψει με τις ΗΠΑ.
Ο Βρετανός πρωθυπουργός Boris Johnson έχει ζητήσει από τον Αμερικανό πρόεδρο να μην πραγματοποιήσει δηλώσεις σχετικά με τις επικείμενες εκλογές, εν μέσω ανησυχιών ότι οι δηλώσεις του θα μπορούσαν να επηρεάσουν την προεκλογική εκστρατεία του Συντηρητικού Κόμματος.
Στον τομέα των μακροοικονομικών στοιχείων, ο μεταποιητικός κλάδος στη Γαλλία κατέγραψε περαιτέρω επιτάχυνση τον Νοέμβριο του 2019, δεχόμενος ώθηση από την άνοδο των νέων επιχειρήσεων και της στελέχωσης προσωπικού στον κλάδο.
Image
Ο δείκτης PMI διαμορφώθηκε στις 51,7 μονάδες, έναντι 50,7 μονάδων τον προηγούμενου μήνα, γεγονός που αποτελεί το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων πέντε μηνών.
Επιπλέον, ο υποδείκτης που αφορά την παραγωγή του κλάδου σκαρφάλωσε επίσης στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων πέντε μηνών, ενώ άνοδος καταγράφηκε και στον υποδείκτη που σχετίζεται με τις νέες παραγγελίες.
Ο ρυθμός δημιουργίας θέσεων εργασίας για τον Νοέμβριο ήταν ο ταχύτερος από τον Ιούλιο του 2018, με τις επιχειρήσεις να διατηρούν την αισιοδοξία τους σχετικά με την πορεία του κλάδου για τους επόμενους μήνες.
Στη Γερμανία, ο δείκτης PMI διαμορφώθηκε στις 44,1 μονάδες για τον ίδιο μήνα, έναντι 42,1 μονάδων τον Οκτώβριο του 2019, και έναντι προκαταρκτικών εκτιμήσεων στις 43,8 μονάδες.
Image
Και οι τρεις τομείς του μεταποιητικού κλάδου κατέγραψαν άνοδο σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, με τη μικρότερη άνοδο να καταγράφεται στον τομέα των επενδυτικών αγαθών.
Ωστόσο, η συνολική παραγωγή του μεταποιητικού κλάδου υποχώρησε για δέκατο συνεχόμενο μήνα, γεγονός που αποτελεί το μεγαλύτερο σερί πτώσης από το 2009.
Ο ρυθμός δημιουργίας θέσεων εργασίας ήταν ο ασθενέσθερος των τελευταίων τριών μηνών, παραμένοντας ωστόσο στα υψηλότερα επίπεδα από το 2009 μέχρι σήμερα.
Όσον αφορά τον υποδείκτη που σχετίζεται με την αισιοδοξία των επιχειρήσεων για τους επόμενους δώδεκα μήνες, καταγράφηκε άνοδος πάνω από τις 50 μονάδες για πρώτη φορά από τον Ιούνιο του 2019.
Παράλληλα, ο δείκτης PMI που αφορά την Ευρωζώνη διαμορφώθηκε στις 46,9 μονάδες, έναντι 45,9 μονάδων τον προηγούμενο μήνα, και έναντι προκαταρκτικών εκτιμήσεων στις 46,6 μονάδες.
Τόσο ο τομέας ενδιάμεσων αγαθών όσο και ο τομέας επενδυτικών αγαθών παρέμειναν κάτω από τις 50 μονάδες, αν και ο ρυθμός συρρίκνωσης ήταν ηπιότερος σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, ενώ ο τομέας καταναλωτικών αγαθών παρέμεινε στάσιμος.
Image
Οι νέες παραγγελίες από το εξωτερικό υποχώρησαν για 14ο συνεχόμενο μήνα, αν και ο ρυθμός πτώσης ήταν ο ηπιότερος από τον περασμένο Ιούνιο, ενώ αντίθετα η αισιοδοξία των επιχειρήσεων για τους επόμενους δώδεκα μήνες σκαρφάλωσε στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων πέντε μηνών.
Μεταξύ των χωρών της Ευρωζώνης, μόνο η Ελλάδα και η Γαλλία κατέγραψαν επέκταση σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, ενώ η Ολλανδία υποχώρησε κάτω από τις 50 μονάδες για πρώτη φορά μετά τον Ιούνιο του 2013.
Η δραστηριότητα στην Ιρλανδία υποχώρησε σε χαμηλά 2 μηνών, καθώς ο δείκτης PMI διαμορφώθηκε στις 49,7 μονάδες, ενώ ο αντίστοιχος δείκτης που αφορά την Ιταλία διαμορφώθηκε στις 47,6 μονάδες, γεγονός που αποτελεί χαμηλά οκτώ μηνών.

Κέρδη στις αγορές της Ασίας μετά την άνοδο στη βιομηχανική δραστηριότητα της Κίνας

Με κέρδη έκλεισαν σήμερα Δευτέρα (2/12) οι αγορές της Ασίας, δεχόμενες ώθηση από την απροσδόκητη άνοδο που σημειώθηκε στη δραστηριότητα του μεταποιητικού κλάδου της Κίνας για τον Νοέμβριο του 2019.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε με κέρδη της τάξεως του +1,01% στις 23.529,50 μονάδες, καθώς οι μετοχές των Z Holdings και Toyota ενισχύθηκαν κατά +1,59% και +1,31%, ενώ η μετοχή της Sony έκλεισε με άνοδο της τάξεως του +1,26%.
Ο δείκτης Kospi στη Νότια Κορέα κατέγραψε ήπια άνοδο της τάξεως του +0,19% στις 2.091,92 μονάδες, με τη μετοχή της Samsung να κλείνει στο +0,20%, την ίδια στιγμή που ο δείκτης S&P/ASX 200 στην Αυστραλία έκλεισε στο +0,24% και τις 6.862,30 μονάδες.
Παράλληλα, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ έκλεισε με άνοδο της τάξεως του +0,24% στις 26.409,50 μονάδες, καθώς η μετοχή της Country Garden ενισχύθηκε κατά +2,75%, ενώ μικρότερη ήταν η άνοδος για τον δείκτη Taiwan Weighted στην Ταϊβάν, και συγκεκριμένα στο +0,12% και τις 11.502,83 μονάδες.
Όσον αφορά την ηπειρωτική Κίνα, ο δείκτης Shanghai Composite κατέγραψε ήπια κέρδη της τάξεως του +0,13% στις 2.875,81 μονάδες, ενώ μεγαλύτερη ήταν η άνοδος για τον δείκτη SZSE Component, και συγκεκριμένα στο +0,24% και τις 9.605,19 μονάδες.
Ο μεταποιητικός κλάδος της Κίνας κατέγραψε περαιτέρω επιτάχυνση τον Νοέμβριο του 2019, με τον σχετικό δείκτη να παραμένει πάνω από τη ζώνη των 50 μονάδων για τέταρτο συνεχόμενο μήνα.
Συγκεκριμένα, ο δείκτης PMI διαμορφώθηκε στις 51,8 μονάδες, έναντι 51,7 μονάδων τον Οκτώβριο του 2019, καθώς τα στοιχεία αποδείχθηκαν καλύτερα σε σύγκριση με τις εκτιμήσεις των αναλυτών.
Ο υποδείκτης που αφορά τις νέες παραγγελίες από το εξωτερικό κατέγραψε άνοδο για δεύτερο συνεχόμενο μήνα, ενώ παράλληλα σημειώθηκε άνοδος και στην εγχώρια ζήτηση.
Παράλληλα, ο υποδείκτης που σχετίζεται με τη δημιουργία νέων επιχειρήσεων ενισχύθηκε σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, την ίδια στιγμή που ο υποδείκτης απασχόλησης παρέμεινε σταθερός.
«Παρά τη συνεχιζόμενη ανάκαμψη της δραστηριότητας, η επιχειρηματική εμπιστοσύνη παρέμεινε υποτονική, καθώς οι ανησυχίες σχετικά με τις πολιτικές και τις συνθήκες της αγοράς επέμειναν», δήλωσε ο οικονομολόγος του CEBM Group, Zhengsheng Zhong, προσθέτοντας ότι «η προθυμία των επιχειρήσεων να αναπληρώσουν τα αποθέματα παρέμεινε περιορισμένη».
«Εάν οι εμπορικές διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην Κίνα και τις ΗΠΑ μπορέσουν να προχωρήσουν στην επόμενη φάση, και η επιχειρηματική εμπιστοσύνη ανακάμψει αποτελεσματική, η βιομηχανική παραγωγή και οι επενδύσεις είναι πιθανό να καταγράψουν σταθερή βελτίωση».
Στο μέτωπο των εμπορικών συνομιλιών, δημοσίευμα της κινεζικής εφημερίδας Global Times ανέφερε ότι το Πεκίνο επιμένει στη μείωση των αμερικανικών δασμών προκειμένου να ολοκληρωθεί η πρώτη φάση της συμφωνίας, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «η δέσμευση των ΗΠΑ για ακύρωση των δασμών που είναι προγραμματισμένοι για τις 15 Δεκεμβρίου δε μπορεί να αντικαταστήσει τη μείωση των δασμών που ήδη έχουν επιβληθεί».
Επιπλέον, όπως αναφέρει η αμερικανική ιστοσελίδα Axios, οι εντάσεις των δύο χωρών γύρω από τις εξελίξεις που αφορούν το Χονγκ Κονγκ είναι πιθανό να καθυστερήσουν τη συμφωνία μέχρι το τέλος του έτους, ενώ οι διαφορές σχετικά με τη μείωση των δασμών και τους μηχανισμούς ενίσχυσης της συμφωνίας παραμένουν στο προσκήνιο.
 
www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS