Η ΟΤΟΕ μιλάει για Casus belli για τις απολύσεις 24 από την Πειραιώς αλλά η αλήθεια είναι ότι εξαντλήθηκαν όλες οι επιλογές - Παρέμβαση από κυβέρνηση

Η ΟΤΟΕ μιλάει για Casus belli για τις απολύσεις 24 από την Πειραιώς αλλά η αλήθεια είναι ότι εξαντλήθηκαν όλες οι επιλογές - Παρέμβαση από κυβέρνηση
Οι απολύσεις 24 εργαζομένων στην Πειραιώς προήλθαν μετά από την εξάντληση όλων των περιθωρίων, δεν ήταν μονομερής ενέργεια της διοίκησης της Πειραιώς η οποία πρότεινε εναλλακτικές λύσεις.
Ένα ευρύτερο θέμα μείζονος σημασίας εγείρεται στον τραπεζικό κλάδο που αφορά τους εργαζομένους, τις εταιρίες διαχείρισης προβληματικών ανοιγμάτων και τις επιλογές διοικήσεων και εργαζομένων.
Οι απολύσεις 24 εργαζομένων στην Πειραιώς προήλθαν μετά από την εξάντληση όλων των περιθωρίων, δεν ήταν μονομερής ενέργεια της διοίκησης της Πειραιώς η οποία πρότεινε εναλλακτικές λύσεις.
Όμως το ζήτημα αυτό αποτελεί αιτία πολέμου casus belli για την ΟΤΟΕ την Ομοσπονδία των Τραπεζοϋπαλλήλων.
Ο Σταύρος Κούκος ο Πρόεδρος της ΟΤΟΕ δηλώνει ότι η διοίκηση της Πειραιώς τους ξεγέλασε και ότι προέβη σε κίνηση εχθρική για τους εργαζομένους και τους συνδικαλιστές.
Μάλιστα η ΟΤΟΕ έχει ζητήσει συναντήσεις με όλα τα κόμματα για να ενημερώσει για τις εξελίξεις.
Όμως υπάρχουν στοιχεία που αποδεικνύουν ότι η Πειραιώς δεν προχώρησε σε μονομερή ενέργεια.
Είχε αντιπροτείνει και εθελουσία και μετάθεση σε καταστήματα ή στην RBU ή σε άλλες υπηρεσίες αλλά καμιά από τις προτάσεις που υπεβλήθησαν δεν έγιναν δεκτές.
Έτσι κατέφυγε στην έσχατη λύση που ήταν η απόλυση 24 εργαζομένων.
Το ζήτημα αυτό δεν αφορά μόνο την Πειραιώς.
H Alpha bank έχει δηλώσει ότι θα μεταφερθεί το σύνολο του προσωπικού περίπου 800 άτομα, χωρίς να τίθεται θέμα εθελοντικής ή μη συμμετοχής.
Όσον αφορά αποδοχές και δικαιώματα στελέχη της Alpha bank δηλώνουν ότι αυτά προστατεύονται από τον νόμο.
Η Eurobank εξετάζει το ζήτημα και προσανατολίζεται σε προαιρετική – εθελοντική μεταφορά των 1250 εργαζομένων.
Γενικώς μπορεί να ειπωθεί ότι το ζήτημα είναι πολύ σοβαρό και χρήζει προσοχής καθώς από την μια οι τράπεζες θέλουν ανώδυνα να λύσουν το πρόβλημα και από την άλλη καραδοκεί η ΟΤΟΕ.

Μπαράζ συναντήσεων και κυβερνητική πρωτοβουλία για την άρση των απολύσεων στην Τράπεζα Πειραιώς

Μπαράζ συναντήσεων για το θέμα που ανέκυψε με τις απολύσεις στην Τράπεζα Πειραιώς αύριο Τρίτη, με κύρια την παρέμβαση της κυβέρνησης στο θέμα με την γεν. γραμματέα του υπουργείου Εργασίας να καλεί διοίκηση και εργαζόμενους και την ΟΤΟΕ να έχει κλείσει συναντήσεις με εκπροσώπους όλων των πολιτικών κομμάτων.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του ΒΝ η κυβέρνηση δηλώνει «αιφνιδιασμένη» από την απόφαση της τράπεζας Πειραιώς να προχωρήσει σε πρώτη φάση σε απολύσεις 24 εργαζομένων από τον τομέα που ασχολείται  με τα κόκκινα δάνεια.
Με πρωτοβουλία του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση, η γεν γραμματέας του υπουργείου Αννα Στρατινάκη κάλεσε για αύριο Τρίτη τους εκπροσώπους της τράπεζας και του Συλλόγου, προκειμένου να βρεθεί μία λύση για την άρση του αδιεξόδου, καθώς –όπως επισήμαναν κυβερνητικές πηγές στο ΒΝ- το κλίμα «που διαμορφώνεται στην οικονομία έρχεται σε αντίθεση με την κατάσταση που δημιουργείται στις τράπεζες».
Την ίδια στιγμή η ΟΤΟΕ θα συναντηθεί αύριο με την πρώην υπουργό Εργασίας (ΣΥΡΙΖΑ) Εφη Αχτσιόγλου, την πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά, καθώς και με εκπροσώπους των άλλων κομμάτων και θα ζητήσει την παρέμβασή τους προκειμένου να ανακληθούν άμεσα οι απολύσεις, ως προϋπόθεση για να συζητηθούν εναλλακτικές λύσεις στο πνεύμα της συμφωνίας Τράπεζας Πειραιώς-ΟΤΟΕ-ΣΕΤΠ.
Οι εκπρόσωποι της ΟΤΟΕ αναμένεται να τονίσουν ότι είναι αδιανόητο  σε συνθήκες ανάκαμψης της οικονομίας και του κλάδου, και ενώ επί τόσα χρόνια κρίσης, αναδιαρθρώσεων, ανακεφαλαιοποιήσεων και συρρίκνωσης των τραπεζών δεν είχαμε καμιά απόλυση, η Διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς να πυροδοτεί το κλίμα εμπιστοσύνης στον κλάδο με πρωτοφανείς και απαράδεκτες ενέργειες και μεθοδεύσεις.

OTOE: Ενημέρωση όλων των κομμάτων για το ζήτημα της Τράπεζας Πειραιώς

Συναντήσεις με τα κόμματα της αντιπολίτευσης αλλά και με τον Γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ θα έχει το επόμενο 2ήμερο η ΟΤΟΕ μετά το θέμα που δημιουργήθηκε με τις απολύσεις στην Τράπεζα Πειραιώς, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση: «Στο πλαίσιο των συναντήσεων που ζήτησε από τα κόμματα, προκειμένου να τα ενημερώσει για τις προκλητικές και απαράδεκτες απολύσεις εργαζομένων στην Τράπεζα Πειραιώς, η ΟΤΟΕ θα συναντηθεί την Τρίτη, 3/12/2019, στη Βουλή

- στις 11.30 με την εκπρόσωπο και υπεύθυνη του ΣΥΡΙΖΑ για εργασιακά θέματα Κυρία Εφη Αχτσιόγλου
- στις 12.15 με την Πρόεδρο του Κινήματος Αλλαγής Κυρία Φώφη Γεννηματά
- στη συνέχεια με αντιπροσωπεία του ΚΚΕ στα γραφεία του κόμματος στη Βουλή.

Επίσης, την Τετάρτη, 4/12/2019 και ώρα 13.00 θα γίνει συνάντηση με τον Γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας κ. Γιώργο Στεργίου, στα γραφεία του κόμματος.
Στόχος της Ομοσπονδίας είναι να ενημερώσει τα κόμματα για τις μεθοδεύσεις και τις απαράδεκτες απολύσεις στην Τράπεζα Πειραιώς, προκειμένου αυτές άμεσα να ανακληθούν».

Εσωτερικό έγγραφο της τράπεζας Πειραιώς αναφέρει τα εξής:

Στο πλαίσιο του συνεχούς και ανοικτού διαλόγου με το ανθρώπινο δυναμικό της Τράπεζας Πειραιώς, θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε υπεύθυνα σχετικά με τις σημερινές (2/12) εξελίξεις στο θέμα της απασχόλησης εργαζομένων του πρώην RBU, οι οποίοι δεν έκαναν χρήση των προσφερόμενων επιλογών απασχόλησης είτε στην Intrum Hellas είτε στον Όμιλο Πειραιώς.
Xωρίς εκπλήξεις και αιφνιδιασμούς, η Τράπεζα βρέθηκε από την πρώτη στιγμή σε άμεση επικοινωνία με όλους τους εργαζόμενους στο πρώην RBU, οι θέσεις των οποίων καταργήθηκαν, με στόχο την εξεύρεση κοινά αποδεκτών λύσεων για τη συνέχιση της απασχόλησής τους.
Συγκεκριμένα, η Τράπεζα Πειραιώς:
-διασφάλισε το σύνολο των 1.300 θέσεων εργασίας των συναδέλφων του πρώην RBU στην Intrum Hellas
-συμφώνησε με την ΟΤΟΕ τη διατήρηση όλων των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων σήμερα και στο μέλλον, με βάση τις εκάστοτε Συλλογικές Συμβάσεις των τραπεζοϋπαλλήλων
-εξασφάλισε μπόνους 5 μισθών και πρόσθετου πριμ μετάβασης & παραμονής στη νέα εταιρεία 4 μισθών
-ενημέρωσε εγκαίρως για τις εξαιρετικά περιορισμένες διαθέσιμες ανάγκες προς κάλυψη
-γνωστοποίησε σε κάθε εργαζόμενο που επέλεξε να μην μεταφερθεί στη νέα εταιρεία τις διαθέσιμες θέσεις απασχόλησης στον Όμιλο, μέσω ατομικών συναντήσεων και επιστολών
-παρέτεινε την προθεσμία αποδοχής της μεταφοράς εργαζομένων στην Intrum Hellas, δίνοντας μια δεύτερη ευκαιρία επιλογής, σε χρόνο όπου όλα τα δεδομένα ήταν πλέον γνωστά
-δημιούργησε πρόγραμμα αποχώρησης, ειδικά σχεδιασμένο για τους εργαζόμενους του πρώην RBU.
Οι περισσότεροι έκριναν θετικά τις προτάσεις και εργάζονται στη νέα εταιρεία ήδη από 16/09/19. Μια, όμως, ομάδα εργαζομένων, παρά τις παραπάνω εναλλακτικές επιλογές, απέρριψε κάθε πρόταση, είτε για τη μεταφορά τους στο δίκτυο καταστημάτων ή σε θυγατρική εταιρεία της Τράπεζας στην Αττική, είτε για την ένταξή τους σε ειδικό πρόγραμμα οικειοθελούς αποχώρησης με σειρά επιπρόσθετων παροχών.
Η Τράπεζα, μετά από κοπιώδη προσπάθεια πολλών μηνών για την ανεύρεση λύσης και αφού προηγουμένως εξάντλησε, στο πλαίσιο και της συμφωνίας με την ΟΤΟΕ, όλες τις δυνατότητες και κάθε περιθώριο χειρισμού, προχώρησε σήμερα 02/12/19 στη λύση της σύμβασης εργασίας 24 εργαζομένων του πρώην RBU, εφαρμόζοντας τον Κανονισμό Εργασίας και τον νόμο.
Για την καταγγελία των συμβάσεων εργασίας, προηγήθηκε σχετική έγκριση του Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας.
Η δύσκολη αυτή απόφαση έρχεται ως κατάληξη της επαναλαμβανόμενης άρνησης των παραπάνω συναδέλφων του πρώην RBU, να αντιληφθούν τις πραγματικές διαστάσεις του ζητήματος συνέχισης της απασχόλησής τους.
Η Τράπεζα Πειραιώς έχει σήμερα καταφέρει να διαμορφώσει συνθήκες που την καθιστούν ανταγωνιστική και κερδοφόρο μετά από πολύχρονη περίοδο δυσκολιών.
Στην κατεύθυνση αυτή, θα συνεχίσει την επίτευξη των επιχειρηματικών της στόχων, με τη συνδρομή όλων των εργαζομένων της.

Η ανακοίνωση της ΟΤΟΕ

Σφοδρή επίθεση στην Τράπεζα Πειραιώς, μετά την ανακοίνωση εκ μέρους της διοίκησής της 24 απολύσεων, εξαπολύει με ανακοίνωσή της η ΟΤΟΕ, υποστηρίζοντας ότι αυτή η κίνηση αποτελεί «αιτία πολέμου» και ότι θα υπάρξουν κινητοποιήσεις στον τραπεζικό κλάδο.
Στην ανακοίνωση της ΟΤΟΕ τονίζεται ότι: «ΟΙ ΕΙΛΗΜΜΕΝΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΓΙΑ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΑΙΤΙΑ ΠΟΛΕΜΟΥ!!!
Η ΤΡΑΠΕΖΑ ΕΠΙΔΙΩΚΕΙ ΡΗΞΗ ΚΑΙ ΘΑ ΤΗΝ ΕΧΕΙ
Ο κλάδος προχωρά άμεσα σε κινητοποιήσεις.
Καλούμε τη Κυβέρνηση να αναλάβει πρωτοβουλίες άμεσης ανάκλησης των απολύσεων αλλιώς θα είναι πλήρως συνυπεύθυνη.
Ρήξη με τους εργαζόμενους και την ΟΤΟΕ επιδιώκει η Τράπεζα Πειραιώς με την απόφαση της να προχωρήσει σε απολύσεις.
Στη σημερινή συνάντηση της ΟΤΟΕ με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Τράπεζας Πειραιώς με αντικείμενο την πορεία και το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης εφαρμογής της συμφωνίας Τράπεζας Πειραιώς-ΟΤΟΕ – ΣΕΤΠ, που αφορά στη διαχείριση των κόκκινων δανείων της Τράπεζας, ο κ. Μεγάλου υποστήριξε ότι η Τράπεζα εξάντλησε κάθε δυνατότητα εναλλακτικής αξιοποίησης και τοποθέτησης των 150 εργαζόμενων που παρέμειναν στην Τράπεζα.
Κατόπιν αυτού, ενημέρωσε ότι υπάρχει ήδη ειλημμένη απόφαση για 24, καταρχήν, απολύσεις, που ήδη υλοποιείται. Κατόπιν αυτού, κάλεσε την ΟΤΟΕ να αναζητηθούν από κοινού εναλλακτικές λύσεις για τους υπόλοιπους.
Από την ΟΤΟΕ ξεκαθαρίστηκε ότι οποιαδήποτε σκέψη, πόσο μάλλον απόφαση, για απολύσεις ανεξαρτήτως αριθμού εργαζομένων τους οποίους αυτή αφορά αποκλείει κάθε περιθώριο διαλόγου, αποτελεί μάλιστα αιτία πολέμου, με ευρύτερες κλαδικές διαστάσεις και αναπόφευκτα επιπτώσεις.  
Οι εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας απαίτησαν την άμεση ανάκληση των απολύσεων, ως προϋπόθεση για να συζητηθούν εναλλακτικές λύσεις στο πνεύμα της συμφωνίας Τράπεζας Πειραιώς-ΟΤΟΕ-ΣΕΤΠ.
Με δεδομένη την άρνηση του Διευθύνοντος για άμεση ανάκληση των αποφάσεων για απολύσεις, μετά δε τη δήλωσή του ότι η διαδικασία απολύσεων έχει ήδη ξεκινήσει, οι εκπρόσωποι της ΟΤΟΕ ξεκαθάρισαν ότι η Τράπεζα επιδιώκει ρήξη και θα την έχει, εφόσον μετά από μήνες προσχηματικής και παρελκυστικής τακτικής δεν αφήνει - και δεν υπάρχει - πλέον κανένα αντικείμενο συζήτησης, σύγκλισης και συνεννόησης!!
Είναι πραγματικά αδιανόητο σήμερα, σε συνθήκες ανάκαμψης της οικονομίας και του κλάδου, και ενώ επί τόσα χρόνια κρίσης, αναδιαρθρώσεων, ανακεφαλαιοποιήσεων και συρρίκνωσης των τραπεζών δεν είχαμε καμιά απόλυση, η Διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς να πυροδοτεί το κλίμα εμπιστοσύνης στον κλάδο με πρωτοφανείς και απαράδεκτες ενέργειες και μεθοδεύσεις.
Αντί η Τράπεζα να τιμήσει την υπογραφή της και να αναζητήσει βιώσιμες και εφικτές λύσεις στο γράμμα και στο πνεύμα της συμφωνίας, επιλέγει τη λύση της μετωπικής αντιπαράθεσης με τους εργαζόμενους και με ολόκληρο τον κλάδο.
Λύση την οποία μεθόδευε εδώ και καιρό, απευθύνοντας προσχηματικές «προτάσεις-ερωτήματα αξιοποίησης» στους εργαζόμενους που δεν επέλεξαν να μεταβούν στην Intrum.
ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΟΥΜΕ ΠΡΟΣ ΚΑΘΕ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΟΤΙ ΑΥΤΗ Η ΜΕΘΟΔΕΥΣΗ, ΠΟΥ ΑΝΟΙΓΕΙ ΤΟΝ ΑΣΚΟ ΤΟΥ ΑΙΟΛΟΥ ΣΤΟΝ ΚΛΑΔΟ ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΙ!!
ΘΑ ΤΗΝ ΠΟΛΕΜΗΣΟΥΜΕ ΜΕ ΚΑΘΕ ΜΕΣΟ, ΣΥΣΣΩΜΟΙ Η ΟΤΟΕ, ΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΤΟΥ ΚΛΑΔΟΥ!
ΚΑΛΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΑ ΑΝΑΛΑΒΕΙ ΤΙΣ ΕΥΘΥΝΕΣ ΤΗΣ.
ΝΑ ΜΗΝ ΕΠΙΤΡΕΨΕΙ ΜΕΘΟΔΕΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΠΟΥ ΣΕ ΕΠΟΧΕΣ ΣΑΦΟΥΣ ΑΝΑΚΑΜΨΗΣ ΤΗΣ ΚΕΡΔΟΦΟΡΙΑΣ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ ΑΜΑΥΡΩΝΟΥΝ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ, ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑ ΤΟΥ ΚΛΆΔΟΥ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΑ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ.
ΠΡΟΧΩΡΑΜΕ ΣΕ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΖΗΤΗΣΟΥΜΕ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΣΑΦΗ ΚΑΙ ΚΑΤΗΓΟΡΗΜΑΤΙΚΗ ΘΕΣΗ ΓΙΑ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ.
ΗΔΗ Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΦΩΦΗ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ ΘΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙ ΤΗΝ ΟΤΟΕ ΑΥΡΙΟ ΣΤΙΣ 12.15 ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ.
ΚΑΛΟΥΜΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΣΕ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑ.
ΚΑΜΙΑ ΑΠΟΛΥΣΗ ΣΤΟΝ ΚΛΑΔΟ!!!
ΤΑ ΕΜΠΡΗΣΤΙΚΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΗΣ ΕΡΓΟΔΟΣΙΑΣ ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΟΥΝ!!!».

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS