Τελευταία Νέα
Διεθνή

Weber (Ευρωκοινοβούλιο): Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική της Σερβίας και των δυτικών Βαλκανίων

Weber (Ευρωκοινοβούλιο): Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική της Σερβίας και των δυτικών Βαλκανίων
Hταν ιστορικό λάθος η απόρριψη του αιτήματος της Βόρειας Μακεδονίας και της Αλβανίας για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων
Το μήνυμα ότι η διαδικασία για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση της Σερβίας δεν έχει παγώσει μετέφερε στο Βελιγράδι αντιπροσωπεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με επικεφαλής τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) Manfred Weber, που συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Σερβίας Alexander Vucic.
«Η σημερινή επίσκεψη μας, αμέσως μετά της σύσταση της νέας Ευρωπαϊκή Επιτροπής, αποτελεί ένα καθαρό μήνυμα στήριξης της ευρωπαϊκής προοπτικής της Σερβίας και ολόκληρης της περιοχής» επισήμανε στην συνέντευξη Τύπου ο Manfred Weber.
Εκτίμησε ότι ήταν ιστορικό λάθος η απόρριψη του αιτήματος της Βόρειας Μακεδονίας και της Αλβανίας για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων.
Διαβεβαίωσε ωστόσο πως η διαδικασία ενσωμάτωσης των δυτικών Βαλκανίων στην ευρωπαϊκή οικογένεια θα συνεχιστεί με αμείωτη ένταση, παράλληλα με τις διεργασίες αναδιάρθρωσης που εξελίσσονται εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ο κ. Weber επισήμανε ταυτόχρονα την ανάγκη επίσπευσης των μεταρρυθμίσεων από τις ίδιες τις χώρες που επιθυμούν την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
«Η διαδικασία των μεταρρυθμίσεων περιλαμβάνει την καταπολέμηση της διαφθοράς, την διασφάλιση της ελευθερίας του Τύπου, τις δημοκρατικές δομές και αρχές, το κράτος δικαίου, την ανεξαρτησία των θεσμών» υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΕΛΚ στην συνέντευξη Τύπου.
Ο πρόεδρος της Σερβίας Alexander Vucic δήλωσε πως κατάλαβε τις παρατηρήσεις των Ευρωπαίων βουλευτών για τα ανθρώπινα δικαιώματα, τους δημοκρατικούς θεσμούς και την ελευθερία του Τύπου και τόνισε ότι η Σερβία θα κάνει αυτά που χρειάζονται για να παραμείνει σε ευρωπαϊκή τροχιά.
Η αντιπροσωπεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα συναντηθεί αύριο και με στελέχη κομμάτων της σερβικής αντιπολίτευσης που μποϋκοτάρουν τις εργασίες του κοινοβουλίου σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τον απολυταρχισμό - όπως καταγγέλλουν - της διακυβέρνησης Vucic.
 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης