Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Εν μέσω σφοδρών διαφωνιών η κρίσιμη Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Λονδίνο - Trump κατά Macron: Ελεεινές οι δηλώσεις του!

tags :
Εν μέσω σφοδρών διαφωνιών η κρίσιμη Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Λονδίνο - Trump κατά Macron: Ελεεινές οι δηλώσεις του!
Έντονος προβληματισμός στο εσωτερικό της Συμμαχίας για το μέλλον του ΝΑΤΟ
Εν μέσω έντασης και διαφωνιών αναμένεται να πραγματοποιηθούν οι διήμερες εργασίες της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, οι οποίες αρχίζουν σήμερα Τρίτη 3/12 στο Λονδίνο.
Αν και η Συμμαχία συμπληρώνει 70 χρόνια από την ίδρυση της, η ατμόσφαιρα όχι μόνο δεν είναι εορταστική, αλλά αντιθέτως επικρατεί έντονος προβληματισμός στο εσωτερικό της για το ποιο είναι το μέλλον της.
Άλλωστε ο πρόεδρος της Γαλλίας, Emmanuel Macron είχε υποστηρίξει πως «το ΝΑΤΟ είναι εγκεφαλικά νεκρό», στηλιτεύοντας με αυτόν τον τρόπο την έλλειψη συντονισμού ΗΠΑ – ΕΕ σχετικά με την τουρκική εισβολή στη βορειοανατολική Συρία.
Η υπόθεση αυτή πυροδότησε μια άνευ προηγουμένου ρητορική αντιπαράθεση μεταξύ του Macron και του Erdogan, ο οποίος σε σημερινές του δηλώσεις άφησε νέα «καρφιά» κατά του Γάλλου προέδρου, τονίζοντας ότι πρέπει να προχωρήσει η αλλαγή στο ΝΑΤΟ.
«Πρέπει τα κράτη – μέλη να συνεργαστούμε για να κάνουμε το ΝΑΤΟ πιο δυνατό στην αντιμετώπιση κοινών απειλών, παρά να αναζητούμε εναλλακτικές λύσεις» είπε ο Erdogan, αναφέροντας πως η Τουρκία είναι η μόνη χώρα που πολεμά τους τρομοκράτες του Ισλαμικού Κράτους στη Συρίας.
Μάλιστα ο Erdogan έσπευσε να τονίσει ότι η κυβέρνησή του θα εναντιωθεί στους σχεδιασμούς του NATO για την ενίσχυση της άμυνας της Πολωνίας και των κρατών της Βαλτικής εάν το ΝΑΤΟ δεν χαρακτηρίσει τρομοκρατικές τις οργανώσεις με τις οποίες βρίσκεται σε πόλεμο η χώρα του, αναφέροντας πως η Άγκυρα αναμένει στήριξη άνευ όρων στον αγώνα της εναντίον των τρομοκρατών.
Πάντως αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον το πώς θα αντιμετωπίσουν οι Σύμμαχοι την Τουρκία όχι μόνο για την εισβολή της στη βορειοανατολική Συρία αλλά και για τη στάση που τηρεί απέναντι στη Ρωσία με αφορμή και την αγορά του ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος S – 400 (το οποίο δεν είναι συμβατό με τα συστήματα του ΝΑΤΟ) καθώς και για το τι είδους αντιδράσεις θα υπάρξουν – αν υπάρξουν – για τις προκλητικές ενέργειες της στην ανατολική Μεσόγειο.
Το θέμα αυτό άλλωστε αναμένεται να θέσει στην τοποθέτηση του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Βέλη» Trump κατά Macron 

Κατά του Emmanuel Macron έστρεψε τα βέλη του ο Donald Trump «απαντώντας» στα σχόλια του Γάλλου προέδρου περί «εγκεφαλικού νεκρού» ΝΑΤΟ.
Ειδικότερα, ο Trump δήλωσε ότι τα σχόλια του Macron είναι «πολύ, πολύ ελεεινά» για τις άλλες 28 χώρες που απαρτίζουν τη Συμμαχία και ήταν «πολύ προσβλητικό» να λες το ΝΑΤΟ εγκεφαλικά νεκρό.
«Δεν μπορείς να γυρνάς και να λες αυτά τα πράγματα για το ΝΑΤΟ» συμπλήρωσε ο ίδιος.
Παράλληλα, τόνισε ότι «κανείς δεν χρειάζεται το ΝΑΤΟ περισσότερο από τη Γαλλία».
Ο Αμερικανός πρόεδρος αναφέρθηκε και στη γαλλική οικονομία, επισημαίνοντας ότι το υψηλό ποσοστό ανεργίας αποδεικνύει ότι η χώρα δεν τα πηγαίνει καλά οικονομικά.
Το ποσοστό ανεργίας της Γαλλίας αυξήθηκε στο 8,6% το τρίτο τρίμηνο του 2019 αλλά παρουσιάζει συνεχή βελτίωση κατά τα τελευταία πέντε χρόνια.

Η ατζέντα

Στο επίκεντρο της συνάντησης θα βρεθεί η επόμενη ημέρα της Συμμαχίας και πως αυτή θα πρέπει να προσαρμοστεί στις προκλήσεις του μέλλοντος  ενώ τα κράτη – μέλη αναμένεται να συμφωνήσουν σε μια σειρά μέτρων, όπως η περαιτέρω βελτίωση της ετοιμότητας των συμμαχικών δυνάμεων και η αναβάθμιση του σχεδίου δράσης του ΝΑΤΟ απέναντι στην τρομοκρατία.
Στην ατζέντα θα βρεθεί επίσης το ποια θα είναι η στρατηγική του ΝΑΤΟ απέναντι στη Ρωσία, το μέλλον του ελέγχου των εξοπλισμών και η άνοδος της Κίνας ενώ θα συζητηθεί για ακόμα μια φορά το ζήτημα των οικονομικών βαρών.
Όπως αναφέρεται αυτό ήταν το πέμπτο συνεχές έτος αύξησης των αμυντικών δαπανών και της συνεισφοράς των Ευρωπαίων και του Καναδά στον προϋπολογισμό του ΝΑΤΟ, ζήτημα που θέτει μετ’επιτάσεως ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump.
Σημειώνεται ότι τα κράτη – μέλη του ΝΑΤΟ, πλην των ΗΠΑ, έχουν δεσμευτεί ότι θα αυξήσει τις δαπάνες τους για την άμυνα κατά 130 δισεκατομμύρια δολάρια έως τα τέλη του 2020 και κατά 400 δις δολάρια έως τα τέλη του 2024.
Image
Συνάντηση Trump - Macron

Το ζήτημα αυτό εκτιμάται πως θα θέσει και πάλι ο Trump, μια και αυτό είναι το κύριο θέμα που θέτει κάθε φορά, δηλαδή το οικονομικό βάρος που σηκώνουν οι ΗΠΑ για τη Συμμαχία.
Υπενθυμίζεται ότι στην περσινή Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ ο Trump είχε επιτεθεί στη Merkel κατηγορώντας την ότι η Γερμανία δεν συμμετέχει επαρκώς στις δαπάνες της Συμμαχίας και ότι σαμποτάρει τις προσπάθειες περιορισμού της επιρροής της Ρωσίας αγοράζοντας μεγάλες ποσότητες ρωσικού φυσικού αερίου.
Πριν την έναρξη των εργασιών της Συνόδου Κορυφής ο πρόεδρος των ΗΠΑ θα έχει συνάντηση με τον γ.γ. του ΝΑΤΟ, Jens Stoltenberg και λίγο αργότερα θα συναντηθεί με τον Γάλλο πρόεδρο Emmanuel Macron.
Σημειώνεται πως σήμερα Τρίτη 3/12 το απόγευμα οι 29 ηγέτες των κρατών - μελών του ΝΑΤΟ θα παραστούν σε δεξίωση που θα δώσει η βασίλισσα Ελισάβετ στο ανάκτορο του Μπάκιγχαμ και στη συνέχεια θα μεταβούν στο νούμερο 10 της Downing Street, την επίσημη κατοικία του Βρετανού πρωθυπουργού, για γεύμα εργασίας.
Εκεί ο πρωθυπουργός της Μ. Βρετανίας, Boris Johnson αναμένεται να επαναλάβει τη σημασία του να παραμείνει το ΝΑΤΟ ενωμένο, επισημαίνοντας πως το ΝΑΤΟ είναι η πιο επιτυχημένη συμμαχία στη στρατιωτική ιστορία και ότι εξακολουθεί να προσαρμόζεται στις απειλές, με τις οποίες έρχεται αντιμέτωπο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης