Ενέργεια

Bloomberg: Σε κρίσιμο σταυροδρόμι η ΔΕΗ λόγω των λιγνιτικών μονάδων

Bloomberg: Σε κρίσιμο σταυροδρόμι η ΔΕΗ λόγω των λιγνιτικών μονάδων
Έλληνες αξιωματούχοι αναφέρουν ότι θα κοστίσει λιγότερο στη ΔΕΗ αν πληρώσεις τους εργάτες της... για να κάθονται σπίτι τους παρά εάν συνεχίσει την παραγωγή λιγνίτη
Στη ΔΕΗ και στο θέμα που έχει προκύψει με τις λιγνιτικές μονάδες αναφέρεται το Bloomberg, με αφορμή και τις δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Σύνοδο του ΟΗΕ ότι έως το 2028 θα κλείσουν και οι 14 μονάδες.
Ωστόσο, τώρα, στην εποχή της υπερθέρμανσης του πλανήτη, το κόστος των αδειών για την καύση των πιο ρυπογόνων ορυκτών καυσίμων έχει καταστήσει αυτά τα παλιά εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ιδιαίτερα κοστοβόρα.
«Η καταχρεωμένη ΔΕΗ θα ξοδέψει μόνο φέτος έως 300 εκατ. ευρώ για να λειτουργήσει αυτά τα εργοστάσια παραγωγής λιγνίτη, ενώ το 2018 είχε ξοδέψει 200 εκατ. ευρώ.
Το δίλημμα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα είναι τόσο μεγάλο ώστε οι Έλληνες αξιωματούχοι αναφέρουν ότι θα κοστίσει λιγότερο στη ΔΕΗ αν πληρώσει τους εργάτες της… για να κάθονται στο σπίτι τους, παρά αν συνεχίσει την παράγωγη σε αυτά τα παλιά εργοστάσια» αναφέρεται στο δημοσίευμα.
Στο πλαίσιο αυτό, η ΔΕΗ βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι καθώς αν κλείσει τα εργοστάσια κινδυνεύει να αποστραγγίξει την εύθραυστη οικονομία της ενέργειας, ενώ την ίδια στιγμή η χώρα που ακόμα ανακάμπτει μετά τη δεκαετή κρίση, δεν μπορεί να αντέξει οικονομικά το κόστος που απαιτείται για την αναδιάρθρωση του τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας.
Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, εάν η Ελλάδα ελπίζει να αντικαταστήσει την πλειονότητα των λιγνιτικών assets με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όπως επιτάσσουν οι στόχοι για το 2030 – θα χρειαστεί να κάνει μεγάλες επενδύσεις.
Ωστόσο, από το 2015 έχουν επενδυθεί μόνο 3,3 δισ. ευρώ σε σχέδια για καθαρή ενέργεια, σε σύγκριση με τα 9 δισ. ευρώ τα προηγούμενα πέντε χρόνια.

Οικονομικός μαρασμός στη Μεγαλόπολη 

Την ίδια στιγμή, στη Μεγαλόπολη, οι κάτοικοι ανησυχούν ότι τα σχέδια για το κλείσιμο της μονάδας μέχρι τον Ιούνιο, θα επιταχύνει τον οικονομικό μαρασμό της περιοχής και παραπονιούνται ότι δεν υπάρχει ξεκάθαρο σχέδιο για τη συνέχεια.
Όπως σχολιάζει το Bloomberg, ακούγονται προτάσεις όπως η χρήση της διαθέσιμης γης για την καλλιέργεια κάνναβης, μέχρι η παροχή κινήτρων για μετεγκατάσταση εργατών.
Άλλωστε, σημάδια παρακμής είναι ήδη ορατά στην πόλη.
Ενδεικτικά αναφέρεται ότι περίπου το 60% των καταστημάτων έχουν κατεβάσει ρολά και ένα από τα τέσσερα δημοτικά σχολεία βάζει λουκέτο λόγω έλλειψης μαθητών…

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης