Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οργή σε Γαλλία και ΕΕ για απειλές από ΗΠΑ - Trump: Συμμαζευτείτε, η κατάσταση θα δυσκολέψει

Οργή σε Γαλλία και ΕΕ για απειλές από ΗΠΑ - Trump: Συμμαζευτείτε, η κατάσταση θα δυσκολέψει
Οι απειλές των ΗΠΑ για την επιβολή επιπρόσθετων δασμών σε γαλλικά προϊόντα είναι "απαράδεκτες", δήλωσε ο Le Maire
Συνεχίζεται η διαμάχη της ΕΕ με τις ΗΠΑ σχετικά με το εμπόριο, με αφορμή και τις τελευταίες απειλές της αμερικανικής κυβέρνησης για πρόσθετους δασμούς έως και 100% σε γαλλικά προϊόντα αξίας 2,4 δισ. δολ. ως αντίποινα για την επιβολή φόρου σε κολοσσούς του ηλεκτρονικού εμπορίου και των ψηφιακών υπηρεσιών που θεωρεί ότι επιβαρύνουν αθέμιτα και "ασυνήθιστα" αμερικανικές εταιρείες.
Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Bruno Le Maire, χαρακτήρισε τις απειλές «απαράδεκτες» και τόνισε ότι η ΕΕ προτίθεται να απαντήσει.
"Στην περίπτωση νέων αμερικανικών κυρώσεων, η ΕΕ θα είναι έτοιμη να απαντήσει", σημείωσε ο Le Maire σε δηλώσεις που έκανε στον ραδιοσταθμό Radio Classique.
Την ίδια ώρα και η υφυπουργός Οικονομίας της Γαλλίας Agnes Pannier Runasher δήλωσε ότι το Παρίσι δεν χρειάζεται να υποχωρήσει όσον αφορά την επιβολή του φόρου που έχει στόχο κολοσσούς του Ίντερνετ.
"Είναι πολύ σαφές ότι δεν χρειάζεται να υποχωρήσουμε όσον αφορά ένα θέμα που οικονομικά έχει νόημα και είναι θέμα φορολογικής δικαιοσύνης (...) οφείλουμε να είμαστε μαχητικοί πάνω στο ζήτημα αυτό", σημείωσε η υφυπουργός σε δηλώσεις που έκανε στον ραδιοσταθμό Sud Radio, υπενθυμίζοντας ότι ο φόρος που θα επιβάλει η Γαλλία σε κολοσσούς του ηλεκτρονικού εμπορίου και των ψηφιακών υπηρεσιών "δεν έχει στόχο μόνον τις αμερικανικές ψηφιακές πλατφόρμες", αλλά και τις γαλλικές.
Από την πλευρά του, πάντως, ο Αμερικανός πρόεδρος, Donald Trump, δήλωσε από το Λονδίνο και κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον γγ του ΝΑΤΟ, Jens Stoltenberg, ότι «η ΕΕ αντιμετωπίζει τις ΗΠΑ με πολύ πολύ άδικο τρόπο στο θέμα του εμπορίου».
«Δεν είναι σωστό να μας εκμεταλλεύονται στο ΝΑΤΟ και να μας εκμεταλλεύονται στο εμπόριο, και αυτό ακριβώς συμβαίνει.
Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να συμβαίνει αυτό», υπογράμμισε ο Αμερικανός πρόεδρος.
«Συζητάμε με την ΕΕ για το θέμα του εμπορίου και θα πρέπει να συμμαζευτεί, διαφορετικά τα πράγματα θα γίνουν πολύ δύσκολα», πρόσθεσε.

Κομισιόν: Θα αντιδράσουμε με μια φωνή στις απειλές Trump για το εμπόριο

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα ενεργήσει με μία φωνή απέναντι στις αμερικανικές απειλές για την επιβολή δασμών επί ορισμένων γαλλικών προϊόντων, που διατυπώνονται σε απάντηση της θέσπισης από την Γαλλία φόρου για τους ψηφιακούς γίγαντες, δήλωσε εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
"Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα δράσει και θα αντιδράσει με μία φωνή", δήλωσε ο εκπρόσωπος προσθέτοντας ότι η Κομισιόν εργάζεται "σε στενό συντονισμό με τις γαλλικές αρχές για τα επόμενα βήματα".
Ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών της Γαλλίας Bruno Le Maire, ο οποίος εξέφρασε το πρωί την ελπίδα ότι θα υπάρξει μία "ισχυρή ευρωπαϊκή απάντηση", θα συναντηθεί αύριο στις Βρυξέλλες με τον ευρωπαίο επίτροπο αρμόδιο για το Εμπόριο Phil Hogan.
Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν δήλωσε ότι η ΕΕ θα επιδιώξει την άμεση έναρξη συνομιλιών με τις ΗΠΑ για τον τρόπο επίλυσης του θέματος ώστε να αποφευχθεί διένεξη στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου.
"Συνεχίζουμε να θεωρούμε ότι ο ΠΟΕ είναι ο χώρος διευθέτησης κάθε εμπορικής διένεξης", υπενθύμισε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, προσθέτοντας επίσης ότι "πολλοί" ακόμη δρόμοι παραμένουν ανοικτοί σε περίπτωση επιβολής αμερικανικών δασμών.
Η Ουάσινγκτον απειλεί να επιβάλει υψηλούς δασμούς σε σειρά γαλλικών προϊόντων, αξίας 2,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων, όπως τυρί, γιαούρτι, αφρώδης οίνος, καθώς και καλλυντικά και τσάντες.

Η ανακοίνωση των ΗΠΑ στους δασμούς

Σε ανακοίνωση των υπηρεσιών του Aμερικανού αντιπροσώπου για το διεθνές εμπόριο (USTR) διασαφηνίζεται ότι στο στόχαστρο της Ουάσινγκτον αναμένεται να μπουν εισαγόμενη γαλλική σαμπάνια, τυριά, τσάντες και άλλα είδη.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η αμερικανική κυβέρνηση θεωρεί έπειτα από "έρευνα" που διενήργησε ότι ο γαλλικός φόρος που είναι γνωστός με το ακρώνυμο GAFA (τα αρχικά γράμματα των διακριτικών τίτλων των εταιρειών Google, Amazon, Facebook και Apple) είναι "ασυνεπής με τις βασικές αρχές της διεθνούς φορολογικής πολιτικής και ασυνήθιστα επιβαρυντικός για τις εταιρείες των ΗΠΑ που αφορά".

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης