Τελευταία Νέα
Πολιτική

Μητσοτάκης στους FT: Η ευρωπαϊκή οδός να παραμείνει ανοιχτή για Αλβανία, Β. Μακεδονία

Μητσοτάκης στους FT: Η ευρωπαϊκή οδός να παραμείνει ανοιχτή για Αλβανία, Β. Μακεδονία
Ενστάσεις Μητσοτάκη και για τις δηλώσεις Macron ότι το ΝΑΤΟ είναι εγκεφαλικά νεκρό
Να αρχίσει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία από την ερχόμενη χρονιά καλεί την ΕΕ ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μετά το «μπλόκο» της Γαλλίας στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ.
Σε δηλώσεις του στους Financial Times ο κ.Μητσοτάκης χαρακτηρίζει λανθασμένη την απόφαση του προέδρου Macron και εκφράζει την ελπίδα «αυτό το λάθος να διορθωθεί», επισημαίνοντας πως η Ελλάδα υποστηρίζει την ενταξιακή προοπτική των δυτικών Βαλκανίων.
«Η Ευρωπαϊκή οδός πρέπει να παραμείνει ανοιχτή για όλα τα κράτη των δυτικών Βαλκανίων υπό την προϋπόθεση ότι θα πληρούν τις προϋποθέσεις, δεν πρόκειται όμως για μια αυτόματη διαδικασία» επισημαίνει ο κ.Μητσοτάκης, ο οποίος στηλιτεύει – και ενόψει της έναρξης των εργασιών της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ – τις πρόσφατες δηλώσεις του Emmanuel Macron ότι το ΝΑΤΟ είναι «εγκεφαλικά νεκρό».
«Αν και κάποιες από τις ανησυχίες του Γάλλου προέδρου είναι σωστές, οι όροι που χρησιμοποίησε θα μπορούσαν να είναι αντιπαραγωγικοί» είπε ο κ.Μητσοτάκης.
«Είναι άλλο πράγμα να πεις πως το ΝΑΤΟ χρειάζεται μεταρρύθμιση και είναι τελείως διαφορετικό να πεις ότι το ΝΑΤΟ είναι εγκεφαλικά νεκρό.
Συμφωνώ πως η Ευρώπη στο σύνολο της πρέπει να αναπτύξει περισσότερες αμυντικές ικανότητες, αλλά να απορρίπτεις το ΝΑΤΟ ως πυλώνα ειρήνης στο μεταπολεμικό κόσμο, είναι μια θέση που με ξεπερνά» τονίζει ο Έλληνας πρωθυπουργός, αναφέροντας πως η Ελλάδα έχει θέματα με την Τουρκία και ότι προτιμά να τα συζητά με την Άγκυρα εντός της Συμμαχίας.
Ερωτηθείς για την παρέμβαση της Ρωσίας στα Βαλκάνια, ο κ.Μητσοτάκης εκφράζει την ανησυχία του.
«Ανησυχούσα, ανησυχώ και θα εξακολουθώ να ανησυχώ.
Για αυτό πιστεύω ότι η απόφαση που ελήφθη στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ πρέπει να επανεξεταστεί το 2020» αναφέρει ο κ.Μητσοτάκης, ο οποίος καλεί τον Γάλλο πρόεδρο να προσεγγίσει τη διεύρυνση της ΕΕ στα δυτικά Βαλκάνια ως γεωπολιτικό στόχο.
«Αν κοιτάξουμε το μεγάλο γεωπολιτικό πλαίσιο, είναι ξεκάθαρο ότι η ευρωπαϊκή οδός πρέπει να παραμείνει ανοιχτή για όλα τα κράτη των δυτικών Βαλκανίων, υπό την προϋπόθεση ότι θα πληρούν τις προϋποθέσεις.
Δεν είναι μια αυτόματη διαδικασία.
Διαφορετικά αυτό το κενό θα καλυφθεί.
Επίσης, παίρνω κάποια στοιχεία από την ιστορία της Ελλάδας.
Το 1979 η Ελλάδα έγινε μέλος της ΕΟΚ επειδή ένας Γάλλος πρόεδρος, εκείνη την εποχή, πήρε μια γενναία απόφαση, κοιτάζοντας το μεγαλύτερο γεωπολιτικό πλαίσιο, ότι η Ελλάδα έπρεπε να ανήκει στην Ευρώπη για να ξεπεράσει το τραύμα της Χούντας.
Ήταν η Ελλάδα έτοιμη να ενταχθεί τότε;
Κανείς δεν ξέρει.
Αλλά ήταν μια γεωπολιτική απόφαση, ήταν η πιο σημαντική απόφαση για το μέλλον της χώρας» υποστηρίζει ο Έλληνας πρωθυπουργός, αναφέροντας πως στηρίζει σθεναρά το σχέδιο του Macron για τη μεταρρύθμιση της Ευρωζώνης και εκφράζοντας ανησυχία για το ότι η Κομισιόν δεν δίνει τη δέουσα σημασία στο θέμα.
«Δεν πρέπει να ξεχνάμε τη μεταρρύθμιση της Ευρωζώνης απλά επειδή δεν είμαστε αντιμέτωποι με μια κρίση.
Κτίζεις τη στέγη, όταν δεν βρέχει» επισημαίνει ο Έλληνας πρωθυπουργός.
Σημειώνεται πως ο κ.Μητσοτάκης, στο πλαίσιο της παρουσίας του στο Λονδίνο για τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, θα επισκεφθεί στις 15.30 ώρα Ελλάδας τα κεντρικά γραφεία των Financial Times (FT) και θα έχει συνάντηση με τη συντακτική ομάδα της εφημερίδας (editorial board meeting).
Image

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης