Τελευταία Νέα
Οικονομία

Κόλλιας: Στη σωστή κατεύθυνση οι αλλαγές για τις ασφαλιστικές εισφορές - Δικαιώθηκε ο αγώνας του ΟΕΕ

tags :
Κόλλιας: Στη σωστή κατεύθυνση οι αλλαγές για τις ασφαλιστικές εισφορές - Δικαιώθηκε ο αγώνας του ΟΕΕ
Την επανεκλογή του στη θέση του Προέδρου του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος διεκδικεί ο Κ. Κόλλιας
Δικαιωμένος για τον αγώνα του Οικονομικού Επιμελητηρίου δηλώνει ο Κωνσταντίνος Κόλλιας, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο bankingnews.gr, σχολιάζοντας τις επικείμενες αλλαγές στον τρόπο υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών.
Ο κ. Κόλλιας, ο οποίος διεκδικεί την επανεκλογή του στις εκλογές της 15ης Δεκεμβρίου, εκτιμά ότι η Ελλάδα είναι σε θέση να κερδίσει το στοίχημα της ανάπτυξης, με τις επενδύσεις να αποτελούν το «κλειδί».

Κύριε Κόλλια, οι ελεύθεροι επαγγελματίες βρίσκονται σε αναμονή των αλλαγών, που θα φέρει η κυβέρνηση για τον τρόπο υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών, δεδομένου ότι η σχετική διάταξη του νόμου Κατρούγκαλου κρίθηκε αντισυνταγματική από το Συμβούλιο της Επικρατείας. Θεωρείτε ότι τα όσα έχουν προαναγγελθεί είναι προς τη σωστή κατεύθυνση;
 
Ασφαλώς και είναι. Η παροχή στον ελεύθερο επαγγελματία της δυνατότητας να επιλέγει ο ίδιος τις εισφορές που θέλει να καταβάλει μηνιαίως, με ταυτόχρονη καθιέρωση ελάχιστου ποσού, βοηθά προς την καλύτερη διαχείριση και προγραμματισμό, ενώ ταυτόχρονα διασφαλίζει έσοδα για τα ασφαλιστικά ταμεία, δεδομένου ότι ο καθένας πληρώνει τις εισφορές, που γνωρίζει ότι μπορεί να αντέξει. Το σημαντικότερο όλων είναι η αποσύνδεση των εισφορών από το εισόδημα, η κατάργηση δηλαδή αυτού του κεφαλικού φόρου στην ουσία, τον οποίο καταγγείλαμε από την πρώτη κιόλας στιγμή. Και, ως Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος και ως Πρόεδρος του φορέα προσωπικά, νιώθω ιδιαίτερα δικαιωμένος για τον αγώνα, που κάναμε απέναντι σε μια διάταξη, που δεν είχε καμία λογική και καμία επαφή με την πραγματικότητα της αγοράς.  
 
 Η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι, καθώς καλείται να τρέξει με υψηλούς και βιώσιμους ρυθμούς ανάπτυξης, μέσα σε ένα διεθνές περιβάλλον αβεβαιότητας και διαρκών προκλήσεων. Μπορούμε να τα καταφέρουμε;
 
Είμαι βέβαιος ότι μπορούμε. Το κλειδί της επιτυχίας του συγκεκριμένου στόχου είναι οι επενδύσεις. Συνεπώς, πρέπει να φροντίσουμε για να διαμορφώσουμε το περιβάλλον, που θα καταστήσει την Ελλάδα επί της ουσίας επενδυτικό κόμβο στα Βαλκάνια και τη νοτιοανατολική Ευρώπη.
Αυτό θα οδηγήσει στην αποκατάσταση του ονόματος της χώρας και στην αξιοπιστία αυτής.
Οι επενδύσεις, όμως, δεν έρχονται αυτόματα και χρειάζεται χρόνος. Χρειάζεται σχέδιο, με μεταρρυθμίσεις και παρεμβάσεις, οι οποίες θα απελευθερώσουν την οικονομία από τα βαρίδια της γραφειοκρατίας, της φορολογίας, και της έλλειψης καλώς εννοούμενης ευελιξίας στο νομοθετικό πλαίσιο.
Πρόκειται στην ουσία για χιλιοειπωμένα θέματα, τα αναφέρω, όμως, γιατί πρέπει να λυθούν άμεσα:
Σταθερό φορολογικό περιβάλλον, εκλογικευμένοι φορολογικοί συντελεστές, κίνητρα για προσλήψεις νέου προσωπικού, χαμηλότεροι φόροι και εισφορές για ξένες επενδύσεις, επίσπευση της έκδοσης αποφάσεων της δικαιοσύνης και απλούστευση της αδειοδότησης επιχειρήσεων.
Εμείς, ως θεσμοθετημένος σύμβουλος της πολιτείας για θέματα οικονομίας, έχουμε τοποθετηθεί με προτάσεις μας για όλη αυτή τη σειρά θεμάτων.
 
Έχουν γίνει βήματα προς αυτή την κατεύθυνση;
 
Το σίγουρο είναι πως ναι. Η μείωση φόρων και οι άλλες αναπτυξιακές παρεμβάσεις στη φορολογία, ο νέος αναπτυξιακός νόμος, το νέο σύστημα υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών για τους ελεύθερους επαγγελματίες, δείχνουν ότι η παρούσα κυβέρνηση έχει στρέψει τη χώρα προς αυτή την κατεύθυνση το τελευταίο πεντάμηνο.
Το πρόσφατο φορολογικό νομοσχέδιο κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, μειώνοντας τους φορολογικές συντελεστές για τα νομικά πρόσωπα, μείωση της φορολογίας των μερισμάτων καθώς και τη δυνατότητα μεταφοράς της φορολογικής ζημιάς σε διάστημα δέκα ετών.
Επίσης, οι επενδύσεις, που έχουν ήδη ξεμπλοκάρει, όπως στο Ελληνικό και στις Σκουριές, στέλνουν το καλύτερο δυνατό σήμα στο εξωτερικό για τους υποψήφιους επενδυτές, πέραν του γεγονότος ότι έχουν ουσιαστικό πολλαπλασιαστικό όφελος για την οικονομία και τους πολίτες.  
 
Έχοντας ήδη έξι χρόνια θητεία στη θέση του Προέδρου του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, ζητάτε πάλι την ψήφο των οικονομολόγων. Για ποιο λόγο οι οικονομολόγοι να σας εμπιστευτούν ξανά στις 15 Δεκεμβρίου;
 
Για να συνεχίσω τη δουλειά, που ξεκίνησε το 2014 και συνεχίστηκε χωρίς διακοπή και το 2017 μέχρι σήμερα. 
Και είναι μια δουλειά, που έφερε σημαντικά αποτελέσματα για την καθημερινότητα και την προοπτική του επαγγέλματος των οικονομολόγων.
 
Να θυμίσω μόνο ότι την τελευταία τριετία ενδεικτικά καταφέραμε:
 
•         Να γίνει νόμος του κράτους το αίτημα του ΟΕΕ, οι λογιστές-φοροτεχνικοί Α΄ τάξης να συνυπογράφουν βεβαίωση υλοποίησης επένδυσης, που έχει ενταχθεί σε αναπτυξιακό νόμο.
 •         Να δικαιωθούν όλοι οι επιστήμονες με την αντισυνταγματικότητα του Νόμου Κατρούγκαλου, μετά από δική μας προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας
•         Να εξασφαλίσουμε ευρωπαϊκά κονδύλια για την έγκριση της νέας διαδραστικής πλατφόρμας για την άμεση ενημέρωση & υποστήριξη όλων των μελών του ΟΕΕ 
•         Να καθιερώσουμε την υπογραφή χρηματοοικονομικών καταστάσεων των Α.Ε. από Πιστοποιημένους λογιστές - φοροτεχνικούς Α' Τάξης
•         Να  παρέχουμε πλήρη επιστημονική υποστήριξη για τον Εξωδικαστικό Μηχανισμό Ρύθμισης Οφειλών & το Νόμο Κατσέλη
 •         Να μειωθεί το όριο Ακαθάριστων Εσόδων των επιχειρήσεων από €100.000 σε €50.000 για την υποχρέωση υπογραφής φορολογικών δηλώσεων από λογιστή - φοροτεχνικό, με επαγγελματική ταυτότητα από το ΟΕΕ
•         Να διατηρηθούν και να ενισχυθούν τα μαθήματα οικονομικής παιδείας στο Λύκειο
 •         Να καταθέτουμε εμπεριστατωμένες προτάσεις για όλα τα θέματα που ενδιαφέρουν τα μέλη μας αλλά και υπομνήματα προς τους αρμόδιους φορείς
 •         Να καθιερώσουμε το Ετήσιο συνέδριο μας  με διακεκριμένους οικονομολόγους ως ένα διεθνές οικονομικό συνέδριο, με τη συμμετοχή του πολιτικού και επιχειρηματικού προσωπικού της χώρας μας.
Και είναι πολλά άλλα αυτά, που μπορεί να φαίνονται ή να ακούγονται μικρότερα, αλλά είναι ουσιαστικά για την άσκηση του επαγγέλματος του οικονομολόγου, σε όποια μορφή και αν αυτό εξασκείται. 
Πρόκειται για έργο, η υπεράσπιση του οποίου είναι μονόδρομος τόσο για εμένα προσωπικά, όσο και για την παράταξή μας, τη ΔΗΚΙΟ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης