Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οι επιθέσεις κατά πάντων του Trump και η μετάθεση της συμφωνίας με την Κίνα «έριξαν» τη Wall Street - Απώλειες -1% για Dow Jones

tags :
Οι επιθέσεις κατά πάντων του Trump και η μετάθεση της συμφωνίας με την Κίνα «έριξαν» τη Wall Street - Απώλειες -1% για Dow Jones
Η επίθεση Trump στην Ευρώπη αλλά και η ανησυχία για την εμπορική συμφωνία ΗΠΑ - Κίνας οδήγησαν χαμηλότερα την αμερικανική αγορά
Ισχυρές πιέσεις δέχθηκαν οι αμερικανικές μετοχές στη σημερινή συνεδρίαση (03/12/2019) μετά τις δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου τόσο για το ζήτημα της εμπορικής συμφωνίας ΗΠΑ και Κίνας όσο και ενάντια σε Ευρώπη και κυρίως τη Γαλλία.
Image
Απώλειες -1% για τον Dow Jones στις 27.504 μονάδες, με τον S&P 500 να υποχωρεί -0,66% στις 3.093 μονάδες και τον Nasdaq να κινείται -0,55% χαμηλότερα στις 8.520 μονάδες.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ενδοσυνεδριακά ο Dow Jones εμφάνισε τις μεγαλύτερες ημερήσιες απώλειες σε διάστημα δύο μηνών.
Σημαντικές πιέσεις δέχονται οι μετοχές που έχουν μεγάλη έκθεση στις αγορές εκτός ΗΠΑ, με αυτήν της Caterpillar να υποχωρεί 2,05%, της Intel να αποδυναμώνεται 2,7% και της Apple να κινείται 1,7% χαμηλότερα.
Σε ό,τι αφορά τις εμπορικές διαπραγματεύσεις με την Κίνα ο Αμερικανός πρόεδρος υποστήριξε ότι η εμπορική συμφωνία με την Κίνα θα ήταν καλύτερα να κλείσει μετά τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές, τον Νοέμβριο του 2020.
Κι αυτό, ενώ ήταν ο ίδιος που δημιούργησε προσδοκίες για επικείμενη συμφωνία με την Κίνα.
«Δεν έχω προθεσμία, όχι.
Κατά κάποιο τρόπο, πιστεύω θα ήταν καλύτερα να περιμένουμε μετά τις εκλογές» δήλωσε ο Trump στους δημοσιογράφους.
Ωστόσο, ο ίδιος συνέχισε λέγοντας «αλλά θέλουν (σσ. η Κίνα) συμφωνία τώρα και θα δούμε εάν η συμφωνία θα είναι σωστή ή όχι.
Πρέπει να είναι η σωστή».
Τέλος, υποστήριξε ότι η εμπορική συμφωνία εξαρτάται από τον ίδιο και από το εάν ο ίδιος θέλει ή όχι.
Όμως δεν σταμάτησε εκεί, καθώς φρόντισε να επιτεθεί ενάντια στην Ευρώπη και πιο συγκεκριμένα τη Γαλλία, τόσο για οικονομικά όσο για πολιτικά θέματα.
Το πρώτο «θύμα» του Trump ήταν ο Emmanuel Macron, με τον Αμερικανό πρόεδρο να δηλώνει ότι τα σχόλια του Macron είναι «πολύ, πολύ ελεεινά» για τις άλλες 28 χώρες που απαρτίζουν τη Συμμαχία και ήταν «πολύ προσβλητικό» να λες το ΝΑΤΟ εγκεφαλικά νεκρό.
«Δεν μπορείς να γυρνάς και να λες αυτά τα πράγματα για το ΝΑΤΟ» συμπλήρωσε ο ίδιος.
Παράλληλα, τόνισε ότι «κανείς δεν χρειάζεται το ΝΑΤΟ περισσότερο από τη Γαλλία».
Ο Αμερικανός πρόεδρος αναφέρθηκε και στη γαλλική οικονομία, επισημαίνοντας ότι το υψηλό ποσοστό ανεργίας αποδεικνύει ότι η χώρα δεν τα πηγαίνει καλά οικονομικά.
Το ποσοστό ανεργίας της Γαλλίας αυξήθηκε στο 8,6% το τρίτο τρίμηνο του 2019 αλλά παρουσιάζει συνεχή βελτίωση κατά τα τελευταία πέντε χρόνια.

Νέα εμπορική κόντρα Trump και Ευρώπης

Συνεχίζεται η διαμάχη της ΕΕ με τις ΗΠΑ σχετικά με το εμπόριο, με αφορμή και τις τελευταίες απειλές της αμερικανικής κυβέρνησης για πρόσθετους δασμούς έως και 100% σε γαλλικά προϊόντα αξίας 2,4 δισ. δολ. ως αντίποινα για την επιβολή φόρου σε κολοσσούς του ηλεκτρονικού εμπορίου και των ψηφιακών υπηρεσιών που θεωρεί ότι επιβαρύνουν αθέμιτα και "ασυνήθιστα" αμερικανικές εταιρείες.
Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Bruno Le Maire, χαρακτήρισε τις απειλές «απαράδεκτες» και τόνισε ότι η ΕΕ προτίθεται να απαντήσει.
"Στην περίπτωση νέων αμερικανικών κυρώσεων, η ΕΕ θα είναι έτοιμη να απαντήσει", σημείωσε ο Le Maire σε δηλώσεις που έκανε στον ραδιοσταθμό Radio Classique.
Την ίδια ώρα και η υφυπουργός Οικονομίας της Γαλλίας Agnes Pannier Runasher δήλωσε ότι το Παρίσι δεν χρειάζεται να υποχωρήσει όσον αφορά την επιβολή του φόρου που έχει στόχο κολοσσούς του Ίντερνετ.
"Είναι πολύ σαφές ότι δεν χρειάζεται να υποχωρήσουμε όσον αφορά ένα θέμα που οικονομικά έχει νόημα και είναι θέμα φορολογικής δικαιοσύνης (...) οφείλουμε να είμαστε μαχητικοί πάνω στο ζήτημα αυτό", σημείωσε η υφυπουργός σε δηλώσεις που έκανε στον ραδιοσταθμό Sud Radio, υπενθυμίζοντας ότι ο φόρος που θα επιβάλει η Γαλλία σε κολοσσούς του ηλεκτρονικού εμπορίου και των ψηφιακών υπηρεσιών "δεν έχει στόχο μόνον τις αμερικανικές ψηφιακές πλατφόρμες", αλλά και τις γαλλικές.
Από την πλευρά του, πάντως, ο Αμερικανός πρόεδρος, Donald Trump, δήλωσε από το Λονδίνο και κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον γγ του ΝΑΤΟ, Jens Stoltenberg, ότι «η ΕΕ αντιμετωπίζει τις ΗΠΑ με πολύ πολύ άδικο τρόπο στο θέμα του εμπορίου».
«Δεν είναι σωστό να μας εκμεταλλεύονται στο ΝΑΤΟ και να μας εκμεταλλεύονται στο εμπόριο, και αυτό ακριβώς συμβαίνει.
Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να συμβαίνει αυτό», υπογράμμισε ο Αμερικανός πρόεδρος.
«Συζητάμε με την ΕΕ για το θέμα του εμπορίου και θα πρέπει να συμμαζευτεί, διαφορετικά τα πράγματα θα γίνουν πολύ δύσκολα», πρόσθεσε.

Κομισιόν: Θα αντιδράσουμε με μια φωνή στις απειλές Trump για το εμπόριο

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα ενεργήσει με μία φωνή απέναντι στις αμερικανικές απειλές για την επιβολή δασμών επί ορισμένων γαλλικών προϊόντων, που διατυπώνονται σε απάντηση της θέσπισης από την Γαλλία φόρου για τους ψηφιακούς γίγαντες, δήλωσε εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
"Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα δράσει και θα αντιδράσει με μία φωνή", δήλωσε ο εκπρόσωπος προσθέτοντας ότι η Κομισιόν εργάζεται "σε στενό συντονισμό με τις γαλλικές αρχές για τα επόμενα βήματα".
Ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών της Γαλλίας Bruno Le Maire, ο οποίος εξέφρασε το πρωί την ελπίδα ότι θα υπάρξει μία "ισχυρή ευρωπαϊκή απάντηση", θα συναντηθεί αύριο στις Βρυξέλλες με τον ευρωπαίο επίτροπο αρμόδιο για το Εμπόριο Phil Hogan.
Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν δήλωσε ότι η ΕΕ θα επιδιώξει την άμεση έναρξη συνομιλιών με τις ΗΠΑ για τον τρόπο επίλυσης του θέματος ώστε να αποφευχθεί διένεξη στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου.
"Συνεχίζουμε να θεωρούμε ότι ο ΠΟΕ είναι ο χώρος διευθέτησης κάθε εμπορικής διένεξης", υπενθύμισε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, προσθέτοντας επίσης ότι "πολλοί" ακόμη δρόμοι παραμένουν ανοικτοί σε περίπτωση επιβολής αμερικανικών δασμών.
Η Ουάσινγκτον απειλεί να επιβάλει υψηλούς δασμούς σε σειρά γαλλικών προϊόντων, αξίας 2,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων, όπως τυρί, γιαούρτι, αφρώδης οίνος, καθώς και καλλυντικά και τσάντες.

Η ανακοίνωση των ΗΠΑ στους δασμούς

Σε ανακοίνωση των υπηρεσιών του Aμερικανού αντιπροσώπου για το διεθνές εμπόριο (USTR) διασαφηνίζεται ότι στο στόχαστρο της Ουάσινγκτον αναμένεται να μπουν εισαγόμενη γαλλική σαμπάνια, τυριά, τσάντες και άλλα είδη.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η αμερικανική κυβέρνηση θεωρεί έπειτα από "έρευνα" που διενήργησε ότι ο γαλλικός φόρος που είναι γνωστός με το ακρώνυμο GAFA (τα αρχικά γράμματα των διακριτικών τίτλων των εταιρειών Google, Amazon, Facebook και Apple) είναι "ασυνεπής με τις βασικές αρχές της διεθνούς φορολογικής πολιτικής και ασυνήθιστα επιβαρυντικός για τις εταιρείες των ΗΠΑ που αφορά".

Οι μετοχές με τη μεγαλύτερη άνοδο - πτώση στη Wall Street

Dow Jones
Image
S&P 500
Image
Nasdaq
Image
«Μεικτά» πρόσημα στις ευρωαγορές

Μεικτά πρόσημα είχαν σήμερα (03/12/2019) οι περισσότερες αγορές στην Ευρώπη, εν μέσω των νέων εμπορικών εντάσεων που προέκυψαν τις τελευταίες ώρες μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτιειών και τριών εκ των μεγαλύτερων οικονομιών παγκοσμίως.
Ειδικότερα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 είχε πτώση της τάξεως του -1,61% στις 398 μονάδες, την ίδια στιγμή που ο δείκτης DAX στη Φρανκφούρτη ενισχύθηκε κατά +0,18% στις 12.988 μονάδες.
Image
Παράλληλα, ο δείκτης CAC 40 στο Παρίσι αποδυναμώθηκε στο -1,03% και τις 5.727 μονάδες, ενώ ο δείκτης FTSE 100 στο Λονδίνο υποχώρησε κατά -1,72% στις 7.160 μονάδες.
Image
Ο δείκτης IBEX 35 στη Μαδρίτη είχε πτώση της τάξεως του -0,2% στις 9.138 μονάδες, την ίδια στιγμή που ο  δείκτης FTSE MIB στο Μιλάνο ενισχύθηκε κατά  +0,03% στις 22.736 μονάδες.
Image
Χθες (2/12) ο Αμερικανός πρόεδρος Donald Trump δήλωσε ότι σκοπεύει να επαναφέρει τους δασμούς στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου από Βραζιλία και Αργεντινή, τονίζοντας ότι και οι δύο χώρες βρίσκονται σε πλεονεκτική θέση με την υποτίμηση του νομίσματός τους.
Image
Παράλληλα, η Εμπορικής Αντιπροσωεία των ΗΠΑ κατέστησε σαφές ότι θα επιβάλει πρόσθετους δασμούς έως και 100% σε αγαθά που εισάγονται στις ΗΠΑ από τη Γαλλία, αξίας 2,4 δισ. δολ. ετησίως, ως αντίποινα για την επιβολή φόρου σε αμερικανικές τεχνολογικές εταιρείες που δραστηριποιούνται στη χώρα.
Image
Από την πλευρά του, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Bruno Le Maire, χαρακτήρισε ως «απαράδεκτες» τις απειλές των ΗΠΑ, διευκρινίζοντας ότι «στην περίπτωση νέων αμερικανικών κυρώσεων, η ΕΕ θα είναι έτοιμη να απαντήσει».
Η προσοχή των επενδυτών παραμένει εστιασμένη και γύρω από τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Λονδίνο, καθώς η Συμμαχία συμπληρώνει 70 χρόνια από την ίδρυσή της, με την ατμόσφαιρα ωστόσο να μην είναι καθόλου εορταστική, καθώς επικρατεί έντονος προβληματισμός για το μέλλον της Συμμαχίας.
Όσον αφορά τα μακροοικονομικά στοιχεία, πτώση κατέγραψαν οι τιμές παραγωγού στην Ευρωζώνη, σε ετήσια βάση, τον Οκτώβριο του 2019, σύμφωνα με τα σημερινά στοιχεία της Eurostat, τα οποία επιβεβαίωσαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών.
Image
Ο δείκτης τιμών παραγωγού υποχώρησε κατά -1,9% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους, έναντι ετήσιας πτώσης -1,2% τον Σεπτέμβριο, και έναντι εκτιμήσεων των αναλυτών επίσης στο -1,9%.
Παράλληλα, σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, οι τιμές παραγωγού κατέγραψαν οριακή άνοδο της τάξεως του +0,1%, έναντι ανόδου επίσης στο +0,1% τον Σεπτέμβριο, την ίδια στιγμή που οι αναλυτές προέβλεπαν ότι δε θα σημειωθεί κάποια μεταβολή.
Όσον αφορά το σύνολο των 28 χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σημειώθηκε πτώση της τάξεως του -1,6% σε ετήσια βάση, ενώ σε μηνιαία βάση ο δείκτης παρέμεινε σταθερός.
Νωρίτερα, η Markit δημοσίευσε τα στοιχεία που αφορούν τη δραστηριότητα του κατασκευαστικού κλάδου στη Βρετανία για τον Νοέμβριο του 2019, σύμφωνα με τα οποία καταγράφηκε άνοδος σε μηνιαία βάση.
Ο δείκτης PMI διαμορφώθηκε στις 45,3 μονάδες, έναντι 44,2 μονάδων τον προηγούμενο μήνα, την ίδια στιγμή που οι αναλυτές προέβλεπαν ότι η άνοδος του δείκτη θα περιοριστεί στις 44,5 μονάδες.
Και οι τρεις τομείς του κατασκευαστικού κλάδου κατέγραψαν πτώση σε σύγκριση με τον Οκτώβριο,με τους τομείς πολτικής μηχανικής και εμπορικών κτηρίων να σημειώνουν τη μεγαλύτερη πτώση.
Αντίθετα, η βραδύτερη μείωση της δραστηριότητας στον τομέα κατοικιών αντιστάθμισε τις συνολικές απώλειες του δείκτη PMI για τον Νοέμβριο.
Παράλληλα, ο υποδείκτης που αφορά τη στελέχωση στον κατασκευαστικό κλάδο κατέγραψε επίσης πτώση σε μηνιαία βάση, εν μέσω ασθενέσθερης ζήτησης για τα προϊόντα του κλάδου.
Όσον αφορά την αισιοδοξία των επιχειρήσεων για τους επόμενους δώδεκα μήνες, ο υποδείκτης σημείωσε οριακές μεταβολές σε σχέση με τον Οκτώβριο, παραμένοντας αρκετά χαμηλότερα σε σχέση με τον μέσο όρο.

Μεικτά πρόσημα στις αγορές της Ασίας εν μέσω εμπορικών ανησυχιών
Με μεικτά πρόσημα έκλεισαν σήμερα Τρίτη (3/12) οι αγορές της Ασίας, εν μέσω ανησυχιών στις τάξεις των επενδυτών για τα εμπορικά «μέτωπα» που έχουν ανοίξει οι Ηνωμένες Πολιτείες ανά τον κόσμο.
Συγκεκριμένα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε με απώλειες της τάξεως του -0,64% στις 23.379,81 μονάδες, με τις μετοχές των SoftBank και Nissen να υποχωρούν κατά -1,20% και -1,47% αντίστοιχα, ενώ η μετοχή της Fanuc σημείωσε πτώση της τάξεως του -0,99%.
Ο δείκτης S&P/ASX 200 στην Αυστραλία υποχώρησε κατά -2,19% στις 6.712,30 μονάδες, μετά την απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια στο 0,75%, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών.
Παράλληλα, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ έκλεισε με πτώση της τάξεως του -0,37% στις 26.348 μονάδες, παρά το γεγονός ότι οι μετοχές των AAC και Sunny Optical ενισχύθηκαν κατά +2,22% και +0,78% αντίστοιχα, ενώ αντίθετα ο δείκτης Taiwan Weighted στην Ταϊβάν ενισχύθηκε κατά +0,25% στις 11.531,58 μονάδες.
Όσον αφορά την ηπειρωτική Κίνα, ο δείκτης Shanghai Composite ενισχύθηκε κατά +0,31% στις 2.884,70 μονάδες, ενώ μεγαλύτερη ήταν η άνοδος για τον δείκτη SZSE Component, και συγκεκριμένα στο +0,55% και τις 9.657,65 μονάδες.
Στη Νότια Κορέα, ο δείκτης Kospi έκλεισε με πτώση της τάξεως του -0,38% στις 2.084,07 μονάδες, με τις μετοχή της SK Hynix να υποχωρεί κατά -2,24%, μετά τα στοιχεία που δημοσίευσε η Κεντρική Τράπεζα της χώρας για το ΑΕΠ το τρίτο τρίμηνο του 2019.
Το ΑΕΠ της χώρας αυξήθηκε κατά 0,4% σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, έναντι αύξησης 1% το δεύτερο τρίμηνο του 2019, επιβεβαιώνοντας τις προκαταρκτικές εκτιμήσεις.
Σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, το ΑΕΠ της Νότιας Κορέας αυξήθηκε κατά 2%, έναντι προκαταρκτικών εκτιμήσεων επίσης στο 2%.
Οι κλάδοι μεταποίησης και υπηρεσιών είχαν τη μεγαλύτερη συμβολή στην αύξηση του ΑΕΠ, καθώς η τριμηνιαία άνοδος διαμορφώθηκε στο +2,4% και +0,6% αντίστοιχα.
Αντίθετα, η δραστηριότητα του κατασκευαστικού κλάδου υποχώρησε κατά -4,9%, ενώ μεγαλύτερη ήταν η πτώση στον εφοδιασμό ηλεκτρικής ενέργεας, φυσικού αερίου και νερού, και συγκεκριμένα στο -13,6%.
Οι ιδιωτικές δαπάνες αυξήθηκαν κατά +0,2%, δεχόμενες ώθηση κυρίως από τον τομέα διαρκών αγαθών, ενώ η αντίστοιχη άνοδος για τις κυβερνητικές δαπάνες διαμορφώθηκε στο +1,4%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης