Τελευταία Νέα
Speculator

Οι ελληνικές εισηγμένες αντλούν δισεκατομμύρια χωρίς να «πληγώνουν» την εικόνα του ΧΑ

Οι ελληνικές εισηγμένες αντλούν δισεκατομμύρια χωρίς να «πληγώνουν» την εικόνα του ΧΑ
Μπαράζ εκδόσεων ομολόγων και αυξήσεων κεφαλαίων – Φθηνό χρήμα αντλούν οι εισηγμένες
Έχουμε εισέλθει σε εποχές κανονικότητας ή πρόκειται για σύμπτωση;
Κάθε άλλο από απογοητευτικό είναι ενδιαφέρον των μεγάλων ξένων επενδυτών για το ΧΑ, κάτι που γνωρίζουν τα στελέχη της αγοράς και οι διοικήσεις των εισηγμένων, και σπεύδουν να το  εκμεταλλευτούν.
Ανεξάρτητα από το πώς κινήθηκε χθες ή προχθές η αγορά, η εικόνα που λαμβάνουν τα στελέχη είναι αρκετά καλή και σημειώνουν πως παρά το γεγονός ότι υπάρχουν αρκετά ανοικτά «μέτωπα», εννοώντας αυξήσεις κεφαλαίου και εκδόσεις ομολόγων, οι επενδυτές δεν αφήνουν την αγορά να απομακρυνθεί από τα υψηλά έτους και ο τζίρος παραμένει σε καλά επίπεδα.
Εκδόσεις ομολόγων από τις εισηγμένες, αλλά και αυξήσεις κεφαλαίου, μπορεί βραχυπρόθεσμα να φαίνεται πως στερούν ρευστότητα από το ΧΑ, αλλά από την άλλη δίνουν τη δυνατότητα στις εισηγμένες να αναχρηματοδοτήσουν δάνεια και να χρηματοδοτήσουν επενδύσεις με φθηνότερο κόστος.
Μία win-win κίνηση, αφού σε ένα περιβάλλον αρνητικό επιτοκίων σε πολλές χώρες, οι ξένοι επενδυτές βρίσκουν δυνατότητες καλών αποδόσεων από τις ελληνικές εταιρείες με καλά θεμελιώδη και προοπτικές.
Η έκδοση ευρωομολόγου από την Ελλάκτωρ ύψους 600 εκατ. ευρώ αποτελεί μία σημαντική ευκαιρία για τους επενδυτές.
Πριν από δύο μήνες, τα ΕΛΠΕ άντλησαν 500 εκατ. ευρώ με επιτόκιο 2% και αναχρηματοδότησαν παλαιότερο ομόλογο με επιτόκιο 4,875%.
Η Μυτιληναίος λίγες μέρες νωρίτερα άντλησε μέσω ομολόγου λήξης 2024 500 εκατ. ευρώ με επιτόκιο 2,5%.
Η Coca Cola, που είναι βέβαια εισηγμένη στο Λονδίνο, άντλησε 500 εκατ. ευρώ με κουπόνι 0,625% ομόλογο διάρκειας 10 ετών.
Ο ΟΤΕ τον περασμένο Σεπτέμβριο είχε αντλήσει 500 εκατ. ευρώ με ομόλογο επταετίας και επιτόκιο που έκανε αίσθηση 0,875%.
Πρόθεση για έκδοση ομολόγου εκδηλώνει στο ενημερωτικό της αύξησης των 650 εκατ. ευρώ η Lamda Development, ενώ και η ΔΕΗ σκέφτεται διάφορες επιλογές για το δανεισμό της.
Έκδοση 300 εκατ. ευρώ σχεδιάζει και η Τιτάν, η οποία είναι εισηγμένη στο Euronext,  προκειμένου να αναχρηματοδοτήσει ομόλογο που λήγει το 2021 και έχει επιτόκιο 3,5% με χαμηλότερο επιτόκιο.   
Την έκδοση ομολόγου εξετάζει και ο ΟΠΑΠ για να αναχρηματοδοτήσει με καλύτερους όρους παλαιότερο ομόλογο, όπως αναφέρθηκε πρόσφατα στην τηλεδιάσκεψη για την ενημέρωση των αναλυτών.
Θετικό κλίμα πάντως δημιουργείται στο ΧΑ και για τις αυξήσεις κεφαλαίου, καθώς καλλιεργείται η πεποίθηση από στελέχη της αγοράς ότι θα καλυφθούν.
Η Lamda αναζητάει 650 εκατ. ευρώ και η BriQ Properties 50 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 20 εκατ. ευρώ θα καταβάλουν οι βασικοί μέτοχοι.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης