Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Οι διαφορετικές ταχύτητες κουρέματος στην Creta Farms και η «εξαφάνιση» του δανείου της ΕΤΕπ

tags :
Οι διαφορετικές ταχύτητες κουρέματος στην Creta Farms και η «εξαφάνιση» του δανείου της ΕΤΕπ
Σε ότι αφορά στο κούρεμα των δανείων κατά 58,5% αυτό αφορά μόνο τις ελληνικες τράπεζες
Σπαζοκεφαλιά δείχνει το πραγματικό κούρεμα των υποχρεώσεων της Creta Farms λίγο πριν την ανακοίνωση του νικητή της διαγωνιστικής διαδικασίας που αναμένεται την ερχόμενη Δευτέρα και εκτός συγκλονιστικού απροόπτου θα είναι ο όμιλος Impala του κ Δ Βιντζηλαίου.
Άλλωστε πέραν του γεγονότος ότι η προσφορά του υπερέχει έναντι του Lime Capital σε όρους κουρέματος πλεονεκτεί και το γεγονός ότι βάζει χρήματα στην εταιρία μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας συνδιαλλαγής η οποία υπολογίζεται υπό τις καλύτερες συνθήκες να ολοκληρωθεί το ερχόμενο καλοκαίρι.
Βέβαια η πλευρά Βιντζηλαίου ζητεί και από τις τράπεζες να συνεισφέρουν στο μεταβατικό στάδιο ενώ οι Ρώσοι του Lime Capital ζήτησαν η ενδιάμεση χρηματοδότηση έως τη συναλλαγή να γίνει μόνο από τις τράπεζες.
Η συμμετοχή των τραπεζών πέραν των 4 εκ ευρώ που εκταμίευσαν πρόσφατα είναι μια δύσκολη υπόθεση και πιθανώς να συνοδεύεται από εγγυήσεις που θα κληθεί να παράσχει ο προτιμητέος επενδυτής.
Σε ότι αφορά στο κούρεμα των δανείων κατά 58,5% αυτό αφορά μόνο τις ελληνικες τράπεζες που έχουν δανείσει την εταιρία καθώς τα δάνεια της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων ουσιαστικά θα εξαφανιστούν καθώς δεν αναμένεται να καταβληθούν πάνω από 300.000 ευρώ.
Το γεγονός έχει γνωστοποιηθεί στην ΕτΕπ αλλά δεν φαίνεται να υπάρχει πρόβλημα καθώς υφίστανται οι εγγυήσεις του πακέτου Γιούνκερ.
Έτσι από τα 103 εκ ευρώ τραπεζικά δάνεια θα πληρωθούν στο τέλος της ημέρας και μάλιστα σε βάθος χρόνου περί τα 37 εκ ευρώ δηλαδή το πραγματικό κούρεμα τραπεζικών υποχρεώσεων θα φτάσει στα επίπεδα του 65%.
Επιπλέον τα 12,5 εκ ευρώ περίπου που οφείλονται σε δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία δεν πρόκειται να κουρευτούν αλλά θα αποπληρωθούν σε βάθος χρόνου.
Προς το παρόν δεν υπάρχει ορατότητα τι θα γίνει με τους προμηθευτές αν και εικάζεται ότι θα υποστούν κούρεμα ανάλογο των τραπεζών λαμβάνοντας όως κάποια μετρητά.
Η προσφορά Βιντζηλαίου σύμφωνα με τραπεζικές πηγές μετά τη διαπραγμάτευση ξεπερνά αθροιστικά τα 70 εκ ευρώ με χρηματοδότηση που προσεγγίζει τα 20 εκ ευρώ.

Νίκος Καρούτζος
nkaroutzos@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης