Τελευταία Νέα
Διεθνή

Θετικές ενδείξεις για τις εμπορικές διαπραγματεύσεις - ΗΠΑ και Κίνα πιο κοντά στη «Φάση 1» - Trump: Οι συνομιλίες πάνε πολύ καλά

Θετικές ενδείξεις για τις εμπορικές διαπραγματεύσεις - ΗΠΑ και Κίνα πιο κοντά στη «Φάση 1» - Trump: Οι συνομιλίες πάνε πολύ καλά
Αρχικά ΗΠΑ και Κίνα χαμήλωναν τον πήχη των προσδοκιών δηλώνοντας ότι δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα ή προθεσμία για την εμπορική συμφωνία
Πιο κοντά στη «Φάση 1» της εμπορικής συμφωνίας φαίνεται πως έχουν έρθει ΗΠΑ και Κίνα παρά τις αρχικές δηλώσεις και από τις δύο πλευρές που χαμήλωναν τον πήχη των προσδοκιών.
Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το Bloomberg, ΗΠΑ και Κίνα βρίσκονται κοντά όσον αφορά τη συμφωνία για τους δασμούς που θα μπορούσαν να αρθούν στη Φάση 1» της εμπορικής συμφωνίας.
Όσον αφορά το χρονοδιάγραμμα, οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι οι ΗΠΑ αναμένουν μια συμφωνία πριν την επιβολή των δασμών στις 15 Δεκεμβρίου του 2019.
Επί του παρόντος, τα εκκρεμή ζητήματα επί του παρόντος είναι πως θα διασφαλιστούν οι αγορές γεωργικών προϊόντων απο την Κίνα και ποιους δασμούς θα αποσύρουν οι ΗΠΑ.
«Οι συνομιλίες με την Κίνα πάνε πολύ καλά» δήλωσε από το Λονδίνο ο Αμερικανός πρόεδρος, Donald Trump.
Νωρίτερα πάντως, τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Κίνα δήλωναν ότι δεν υπάρχει συγκεκριμένη προθεσμία όσον αφορά την εμπορική συμφωνία αλλά και ότι ίσως θα ήταν καλύτερα να περιμένουν μετά τις προεδρικές εκλογές του 2020.
«Δεν θα θέσουμε κάποιο χρονοδιάγραμμα ή προθεσμία για την εμπορική συμφωνία με τις ΗΠΑ» δήλωσε ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών.
Υπενθυμίζεται ότι χθες και ο Αμερικανός πρόεδρος, Donald Trump, είχε κινηθεί στο ίδιο μοτίβο επισημαίνοντας ότι η εμπορική συμφωνία με την Κίνα ίσως μετατεθεί μετά τις εκλογές του 2020.
«Δεν έχω θέσει κάποια διορία, όχι» είπε ο Trump μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Λονδίνο, ενώ στη συνέχεια επεσήμανε «Κατά κάποιο τρόπο, μου αρέσει η ιδέα να περιμένω μέχρι μετά τις εκλογές (στις ΗΠΑ).
Αλλά εκείνοι θέλουν μια συμφωνία τώρα και θα δούμε αν η συμφωνία θα είναι η σωστή– πρέπει να είναι σωστή».
Είναι εμφανές λοιπόν πως ούτε οι ΗΠΑ αλλά ούτε και η Κίνα βιάζονται για την εμπορική συμφωνία.
Κι αυτό γιατί από τη μία πλευρά οι ΗΠΑ θέλουν να αναγκάσουν την Κίνα να κάνει περισσότερες υποχωρήσεις προκειμένου να χαλαρώσουν τους δασμούς. Στην περίπτωση όμως που δεν συμβεί κάτι τέτοιο, ο Trump δεν είναι διατεθειμένος να κάνει την πρώτη κίνηση.
Την ίδια στιγμή, από την άλλη πλευρά, η Κίνα θα ήθελε να περιμένει μέχρι τις εκλογές του 2020 για να δει πως θα εξελιχθεί η κατάσταση, αλλά τη στιγμή που η οικονομία αρχίζει να παρουσιάζει βελτίωση, η αναβολή θα δώσει κάποια περιθώρια στην Κίνα να παίξει πιο σκληρό παιχνίδι απέναντι στον Trump.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης